logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ręcznie ustawić antenę satelitarną na Hot Bird dla C+?

pwired 21 Gru 2006 09:59 21046 26
REKLAMA
  • #1 3354871
    pwired
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czy istnieje taka możliwość aby ustawić ręcznie antenę SAT na hot birda?

a jeśli nie to jakie urządzenia są niezbędne?

oczywiście dekodera analogowego nie mam
  • REKLAMA
  • #2 3354911
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Oczywiście jest taka możliwość. Nie potrzeba przyrządów. Obserwuj wskaźnik poziomu sygnału w menu tunera.
  • #3 3354915
    pwired
    Poziom 12  
    a w przypadku cyfry i nowego dekodera cyfrowego - jak często trwa odświeżanie sygnału
  • REKLAMA
  • #4 3355529
    zero12
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Da rade, po milimetrze, miałem spory problem z tym, ale teraz śmiga :)
  • #5 3356092
    pwired
    Poziom 12  
    kupiłem urządzenie do odbioru sygału tzw - satfinder

gdy zmniejszam czułość urządzenie podaje sygnał falowo, raz mocy raz słaby

wg mnie ustawiliśmy sygnał na maxa kazdy inny ruch powoduje osłabnięcie sygnału - ale nadal na dekoderze nie ma obrazu ale jest kwadrat.

z tego co wiem próbowałem z menu ekranowego uruchomić opcję updatu oprogamowania - a nie miałem wtedy silnego sygnału - czy mogło to spowodowć rozstrojenie dekodera?

jaka moze byc jeszcze przyczyna słabego sygnału?
  • #6 3356426
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Mogłeś ustawić innego satelite.
    Nic nie piszesz jakie masz wskazania na mierniku poziomu sygnału w tunerze.
  • REKLAMA
  • #7 3356484
    pwired
    Poziom 12  
    w tunerze sygnał zerowy, w mierniku przy skręconym o jedną lewo w prawo skacze sygnał od 0 do 10

antena jest usatwiona mniej wiecej tak jak wcześniej gdy odbieraliśmy C+ jakie 2 lata temu, wcozraj ją zruszyłem i dziś próbowałame ponownie ustawić

nie chce mi się wierzyć że satelity moga być tak blisko siebie?

antena jest ustawiona mniej więcej na południe lekko wschód, a kąt od ściany "pionu" mniej więcej 30 stopni
  • #8 3356523
    pajo21
    Poziom 35  
    Antena musi być ustawiona dokładnie(nie mniej więcej),Na małych antenach wydaje sie że satelity są bardzo blisko siebie bo niewielki ruch w poziomie powoduje przeskoczenie na innego satelite.Trzeba też umiejętnie uzywać tłumika w mierniku i ustawić odpowiednią czułość.
  • #9 3356553
    pwired
    Poziom 12  
    w takim razie jaki mam ustawić kąt w stosunku do ściany oraz kąt na południowy wschód
    miejscowość Kazimierzówka k/świdnika woj lubelskie

jakieś 10km od lublina wkierunku południowy wschód

dzięki za pomoc :)

Dodano po 1 [minuty]:

jeśli chodzi o miernik

to przy uzyskaniu maxi sygnału lekko obnizałem czułość - tak ay wskazywał np 1-3 i wtedy dokonywałem następnego ruchu anteną tak aby usykać 10 - itd-itd
  • #10 3356578
    pajo21
    Poziom 35  
    http://sci.pam.szczecin.pl/%7Epastupam/satel/az/index.html
    oblicz sobie kąt ,elewacje i skos konwertera za pomocą tego kalkulatora.
    Niewiem dlaczego masz taki problem z ustawieniem anteny jeżeli posiadasz miernik.
    Znalezienie odpowiedniego satelity za pomoca miernika jest bardzo proste.
  • #11 3356602
    pwired
    Poziom 12  
    dlatego się zastanawiam czy przyczyną nie możności ustawienia nie jest np awaria czaszy albo tego urządzenia na wysięgniku co przetwarza sygnał

czy w ustawieniach dekodera w opcji LNA ma byc zasilanie włączone TAK./NIE
  • #12 3356610
    pajo21
    Poziom 35  
    zasilanie włączone.TAK
    Nie pozostaje nic innego jak uzbrojić sie w cierpliwość i szukac dalej az do skutku.
  • REKLAMA
  • #13 3356681
    Mir
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Witam niema czegoś takiego jak "awaria czaszy " ;) ,masz przyrząd więc wykręc go za połowę i kręć w jednej lini poziomu aż trafisz na dwa silniejsze sygnały pierwszy mocniejszy to astra drugi w prawo słabszy to hotbird .
    Musisz trafić na przyrządzie ,jak to zawiedzie rusz pion lekko i powtórz w poziomie aż do skutku .
    Nie wiem musisz trafić .
    Pozdrawiam Mir
  • #14 3356735
    pwired
    Poziom 12  
    a jak bardzo jest ważny tzw skos?, na obudowie mam podziałkę ale wygląda na to że ona raczej jest co 10 stopni

mam ją ustawić na 7 stopni w prawo
  • Pomocny post
    #15 3356767
    pajo21
    Poziom 35  
    dobrze ustawiony skos konwertera podnosi trochę jakość sygnału ale nawet jak masz ustawiony skos na zero to powinineś znaleść HOTBIRDA
  • #16 3358435
    pwired
    Poziom 12  
    udało się faktycznie miałem sygnał innego satelity :)

na to oszczędziłem 60zł :)
  • #17 6553503
    budrystm
    Poziom 11  
    Witam!

Mam problem z ustawieniem anteny satelitarnej. Antena ustawiona była w zadowalający sposób (jakość 62% od paru dni jakość = 0% na HB) wymieniłem konwerter na SHARP BS1R9EL100A , a posiadałem OPTICUM PREMIUm SINGLE LSP-02F i mam problem z ponownym ustawieniem. Posiadam tuner FERGUSON 6900 i Polsat Cyfrowy Mini dekoder na żadnym wskazanie jakości wynosi 0% przekręcam na wszystkie strony anteną i zero rezultatów. Mam tez miernik sygnału wg. jego wskazań powinienem odebrać sygnał z HB. Możliwie że problem tkwi w liściach które są na drzewie? Proszę o pomoc

• #18 6553528
    @Kamil
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Najprawdopodobniej przyczyna są te drzewa, dość mocno zasłaniają Ci tą czaszę. Spróbuj ją przewiesić w inne miejsce.
  • #19 6553564
    budrystm
    Poziom 11  
    I jest problem bo nie mam możliwości przestawienia :( przez same liście 62% zabrało z jakości jaką miałem??
  • #21 6553704
    budrystm
    Poziom 11  
    Satelitę posiadam w tym miejscu od 3 miesięcy, miernik reaguje na ruchy anteną, lecz nie ma jakości, to wszystko stało się nagle i chyba wychodzi na to, że pozostaje mi się pożegnać z satelitą :-(
  • #22 6553780
    @Kamil
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Proponuje jeszcze sprawdzić kable i sprawdzić na innym tunerze czy znajdziesz sygnał. Jak nie znajdziesz to musisz poszukać innego miejsca gdzie mógłbyś zamontować antenę, może nawet pomoże przesunięcie jej kilka cm, widziałem że masz tam jakiś prześwit może akurat się uda. Zastanawia mnie to że stało się to nagle.. sprawdź ten przewód i na innym tunerze.
  • #23 6553808
    roman08
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Witam. A co z montażem na dachu?.
  • #24 6554034
    budrystm
    Poziom 11  
    Z dachem będzie problem bo bym musiał ciągnąć kabel przez cały blok.
  • #26 6554506
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Zapomnij o odbiorze jeżeli ta antena nie zostanie przewieszona w inne miejsce.
  • #27 6554698
    GKVIDEO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 34
    Do Kolegi budrystm Koledzy powyżej wyjaśnili Ci co może być przyczyną zaników sygnału lub całkowitego jego zniknięcia . Dlatego należy tak jak podpowiadali posprawdzać wszystkie parametry oraz urządzenia ,a na pewno wszystko będzie w porządku.
    Co do ustawienia anteny to proszę poczytać na forum jest tam w tej chwili mnóstwo informacji na ten temat i przy odrobinie smykałki wykonalne.
    A co do liści na drzewie to stanowią dość dużą barierę dla sygnału SAT i właśnie mamy efekt taki , że siła sygnału jest ,a jakości może nie być , albo będzie znikoma.
    To tyle z mojej strony temat zamykam , życzę powodzenia GKVIDEO

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest ręczne ustawienie anteny satelitarnej na satelitę Hot Bird bez specjalistycznych przyrządów, korzystając z wskaźnika poziomu sygnału w menu tunera lub miernika sygnału (satfinder). Precyzyjne ustawienie anteny wymaga drobnych korekt w poziomie i pionie oraz odpowiedniego dostosowania czułości miernika. Kluczowe jest dokładne ustawienie kąta azymutu względem południa i kąta elewacji, które można obliczyć za pomocą dostępnych kalkulatorów online. Skos konwertera wpływa na jakość sygnału, ale nawet przy skosie zerowym możliwe jest znalezienie Hot Birda. Problemy z odbiorem mogą wynikać z zasłonięcia anteny przez liście lub drzewa, uszkodzenia konwertera lub złych połączeń kablowych. Włączenie zasilania LNA w dekoderze jest konieczne. W przypadku braku sygnału mimo prawidłowego ustawienia anteny i miernika, zaleca się sprawdzenie kabli, innego tunera oraz ewentualną zmianę lokalizacji montażu anteny. Wymiana konwertera (np. na SHARP BS1R9EL100A) może wymagać ponownego, precyzyjnego ustawienia anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA