logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Alan 28 (nie nadaje) naprawiac czy kupic nowe?

sakin 21 Gru 2006 15:43 1972 6
REKLAMA
  • #1 3355812
    sakin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam problem z Alanen 28, jakis czas temu przestal mi nadawac, zanioslem go do serwisu z Zielonej Gorze i powiedzieli ze ono dziala w 5 i ze przestrojenie 80zl kosztuje jako ze wtedy slabo z kasa stalem a mialem jeszcze jedno radio ,wiec to wyladowalo w garazu. Teraz chcialem je sprawdzic znowu, i jak ktos jest w miare blisko to bardzo ladnie slychac,dalej troche gorzej, nadawania jak nie ma tak nie bylo jak naciskam gruche to pokazuje nadawanie i jak puszcze to jest taki (pierdzacy dzwiek, ale tak chyab powinno byc). Antene mam Alana 9 wg swr na radiu jest dobrze zestrojona bo ma 2 kreski.

Ogolnie zastanawiam sie czy czasem nie kupic nowego radia, np TTI 880, czy moze ten Alan jest tak dobrym radiem ze nie trzeba zmieniac i oplaca sie je naprawic (moze samemu? ) Bylbym wdzieczy za jakis rady.

Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat!
  • REKLAMA
  • #2 3355839
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    Witam jak masz obeznanie w w.cz to nie mam problemu tego naprawić a przejsc z 5 na 0 nie jest trudo tylko tak jak pytam czy obca jest ci technika w.cz???CZekam na odpowiedz
  • REKLAMA
  • #3 3355988
    sakin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jezeli w.cz to wysokie czestotliwosci to nie bardzo, nie mam miernikow i innych ustrojstw zeby cokolwiek posprawdzac. Rozumiem ze problem lezy tylko w przestrojeniu? Czyli cos czuje ze sam z tym nic nie zrobie...
  • #4 3357556
    161MDS01
    Poziom 24  
    Żeby go zestric musisz podłączyć (czyli przesunąć oscylacje kwarcu 10.240Mhz o 5khz) w szereg z kwarcem dławik 4.7uH kod paskowy żółty fioletowy srebny wtedy radio bedzie pracowało w 0...
  • REKLAMA
  • #5 3357580
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    No ale kolega pisze że nadawania nie ma. A nadawanie jest, skoro SWR ustawił. Tylko że pewnie nie ma modulacji. A w serwisie byli pewnie ciemni i sprawdzili że nośna jest to ok.

Zagadaj z kimś i sprawdź czy słychać cię w 5 czy w 0 czy wcale. (tylko nośna?)

A dopiero jak będziesz wiedział na 100% co jest to naprawiaj.
  • REKLAMA
  • #6 3357738
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Skoro radio ci działało i go używałeś to jak samo mogło przejść sobie w piątki ... co wy piszecie? Skąd to radio? Z niemiec? Za 80zł to ty sobie idź do pabu a do ręki weź lutownice i przelutuj elementy w VCO (te pod blaszką).
  • #7 3358118
    161MDS01
    Poziom 24  
    Masz racje kolego medicb...caly czs myslalem ze to alan 38 cholera wprowadzilem usera w blad...przepraszam za moj blad

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia Alan 28, które przestało nadawać. Radio jest poprawnie zestrojone pod względem SWR z anteną Alan 9, jednak nadawanie jest słabe lub nieobecne, mimo że wskaźnik nadawania reaguje i słychać charakterystyczny dźwięk. Serwis w Zielonej Górze zasugerował przestrojenie z kanału 5 na 0, co kosztuje 80 zł. Przestrojenie polega na przesunięciu oscylacji kwarcu 10.240 MHz o 5 kHz poprzez dołączenie dławika 4.7 µH w szeregu z kwarcem. Problem może leżeć w braku modulacji, mimo obecności nośnej. Zaleca się sprawdzenie, czy sygnał jest słyszalny na kanale 5 lub 0, aby potwierdzić przyczynę usterki. Naprawa wymaga podstawowej wiedzy z zakresu wysokich częstotliwości i lutowania elementów w obwodzie VCO. Alternatywnie rozważane jest zakupienie nowego radia, np. TTI 880. W dyskusji pojawiła się też pomyłka dotycząca modelu, gdyż w rzeczywistości chodzi o Alan 38.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA