logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 199a problem z nadawaniem i odbiorem,przeskakują kanały

Neuron26 01 Sie 2008 14:51 1797 6
REKLAMA
  • #1 5398628
    Neuron26
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie
    Radio jak w temacie... W pewnym momencie przestało po prostu gadać :( Nie nadaje, nic konkretnego nie odbiera, z głośnika dobiega tylko bardzo leciutki szum. Zasilanie nie było zamienione, wyświetlacz i kontrolki świecą normalnie... w zasadzie dziwnym jest tylko fakt, że jak się w nie 'puknie', przeskakuje z 'szybkiej 19' na 9 i odwrotnie... Sprawdziłem zimne luty, niczego takiego nie zauważyłem :( Ma ktoś może pomysł, co może być przyczyną i co powinienem jeszcze sprawdzić...? Będę wdzięczny za każdą pomoc :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5398834
    Neuron26
    Poziom 11  
    Witam serdeczie Michale.
    Dzięki za szybką odpowiedź. Nie jestem niestety bardzo biegłym w tych sprawach :( czy to chodzi o element opisany na schemacie jako X1 TC1 20P? Czy może CF1 10,7MHz, CF2 10,7MHz, czy CF3 455kHz?
    Dzięki, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5398856
    Neuron26
    Poziom 11  
    No tak mi się właśnie wydawało :). Zaraz pobiegnę do sklepu i postaram się to jeszcze dzisiaj wymienić. Dam oczywiście znać o efektach.
    THX

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

hmmm... No niestety nie udało mi się dostać tego rezonatora... :( Pytałem o niego chyba w nastu sklepach z elektroniką, nie mówiąc już o necie :( Ten rezonator to WSE 10.2381 20pF... Jak mniemam nie istnieje, bądź też nie można zamontować w jego miejsce jakiegoś zamiennika...? :)
    Pozdrawiam
  • #7 5400825
    Neuron26
    Poziom 11  
    Dzięki serdecznie.
    Pozdrawiam

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin :
    "10.2 pisanie wiadomości nic nie wnoszących do dyskusji np.: dziękuję, sprawdzę jutro (dozwolone jest podziękowanie za pomoc, co jest jednoznaczne z zakończeniem tematu)"

Więc temat zamykam. Jeżeli autor ma coś do dodania, proszę o info na PW.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z radiem Alan 199a, które przestało nadawać i odbierać sygnały, emitując jedynie cichy szum z głośnika. Zasilanie, wyświetlacz i kontrolki działają prawidłowo, jednak przy stuknięciu w urządzenie następuje przeskakiwanie kanałów między "szybką 19" a 9. Sprawdzono zimne luty bez efektu. Wskazano konieczność wymiany rezonatora kwarcowego przy syntezie, oznaczonego na schemacie jako X1 (WSE 10.2381 20pF). Próby znalezienia zamiennika rezonatora nie powiodły się, a oryginalny element jest trudno dostępny i nie można go zastąpić innym. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia tego rezonatora, co wpływa na stabilność częstotliwości i funkcjonowanie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA