logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy AMD Athlon AX 1800mt3c i Duron DHD 1600 działają na ECS K7s5a?

Gryffin 21 Gru 2006 17:36 1630 11
REKLAMA
  • #1 3356248
    Gryffin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Ostatnio wszedłem w posiadanie 2 procesorów,:
    AMD Athlon AX 1800mt3c
    oraz AMD Duron DHD 1600 dlv1c
    , a że jestem amatorem w tych sprawach mam pewien problem.

W moim obecnie posiadanym kompie mam Durona 1000, a moja płyta to ECS K7s5a.

i teraz moje pytania:

1 czy na tej płycie będą działały te procesory
    2 podłączyłem athlona a zasilacz tylko jęknął, natomiast przy podłączeniu durona 1600 zasilacz chodził przez 0,5 min natomiast na ekranie nie pojawiło się zupełnie nic. Czy można wysnuć z tego wniosek że oba procesory są zepsute?

czekam na odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 3356274
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Krótka specyfikacja płyty głównej ECS K7S5A:

* Obsługa procesorów Athlon i Duron z FSB 200 i 266MHz
    * chipset: SiS 735
    * wsparcie dysków IDE Ultra DMA 33/66/100
    * AGP x 4
    * Obsługa pamięci SDR 100/133Mhz i DDR 200/266Mhz
    * 2 sloty dla pamięci SDR
    * 2 sloty dla pamięci DDR
    * obsługa do 1GB Ram
    * dźwięk Codec AC'97
    * karta sieciowa 10/100 (opcjonalnie)
  • #3 3357137
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Gryffin napisał:
    Witam
    Ostatnio wszedłem w posiadanie 2 procesorów,:
    AMD Athlon AX 1800mt3c
    oraz Amd duron DHD 1600 dlv1c

..oba sa na magistrali 266MHz (fizycznie 133MHz)

Gryffin napisał:

1 czy na tej płycie będą działały te procesory

Tak

Gryffin napisał:

2 podłączyłem athlona a zasilacz tylko jęknął, natomiast przy podłączeniu durona 1600 zasilacz chodził przez 0,5 min natomiast na ekranie nie pojawiło się zupełnie nic. Czy można wysnuć z tego wniosek że oba procesory są zepsute?

Byc moze konieczny bedzie reset BIOSU albo jego aktualizacja.
    Zobacz na wersje BIOSu: http://www.lejabeach.com/ECS/ez.html

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3357254
    ozy2001
    Poziom 28  
    moze to byc jeszcze sprawa zasilacza - mozna prosic parametry?
  • #5 3358115
    Gryffin
    Poziom 11  
    Mój zasilacz to Model kc-235 atx
    input 115V/230V AC
    50/60 Hz
    6A/3A
    output
    +5V 23A +3,3V 14A
    +12V 9A -12V 1A
    +5VSB 1.0A - 5V

takie dane znalazłem na tabliczce zasilacza.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych o spokojnych świąt. Do zobaczenia po świętach.
  • #6 3358138
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Jesli zrobisz upgrade biosu na tej plytce to mozesz na nia wsadzic procka max 2,4 Ghz ale warunek, procek musi byc na fsb 266. Te procki beda ci chodzic jesli zrobisz upgrade biosu, bez tego bedziesz mial zanizone taktowania. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Najpierw zrob upgrade biosu, zasilacz musi miec minimum 300watt i przydal by sie jakis firmowy.
  • #7 3358178
    ozy2001
    Poziom 28  
    biorac pod uwage to, ze ten zasilacz spelnia minimalne wymagania zasilania tych procesorow - a do tego pewnie juz kilka lat ma... polecam jego podmiane na cos co ma przynajmniej 300W i wtedy sprawdzic. Prad, ktory daje jest poprostu mizerny ;/
  • REKLAMA
  • #8 3358371
    Gryffin
    Poziom 11  
    ok moge spróbować upgrade biosu tylko podajcie mi jakiś adres instukcji aby zrobić to jak najbardziej bezpiecznie.i ewentualnie adres z biosem
    Z góry dziękuję, pozdrawiam
  • #9 3358383
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    kawasek napisał:

Najpierw zrob upgrade biosu, zasilacz musi miec minimum 300watt i przydal by sie jakis firmowy.

300W nie starczy, musi być conajmniej 650W :evil: ...

tak naprawdę 235W starczy w zupełności... nawet FORTRON 165W wystarcza do takiego zestawu nigdy nie było takich problemów i nie wprowadzać w błąd bo jeszcze kolega kupi nowy zasilacz i będzie miał dalej ten sam problem ale z pewną sumką w plecy...
  • REKLAMA
  • #10 3359466
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    komp juz ma kilka lat to raz, dwa nie wiemy jaka konfiguracja jest, ile ma napedow wszystko sie liczy, ja mam ta sama plyte procka duron 950 dysk 40gb maxtora i nagrywarke liteon, wszystko chodzilo cacy co z tego jak przez 5 lat juz napuchly mi kondensatory wlasnie przez to ze zasilacz jest o d... rozbic. Polecam firmowe zasilacze!!

Dodano po 56 [sekundy]:

A jak dodalem radeona 9700pro to komp odmowil posluszenstwa :) wymienilem zasilacz i wszystko jest cacy.
  • #11 3360397
    John Deer
    Poziom 11  
    Zasilacz 235W może być za słaby do tych procków. U mnie padł 300W no name po podkręceniu AXP2200+ do wartości AXP2600+. Po prostu tylko pyknął przy włączaniu i było "po ptakach". Niemniej chyba nawet na 235W płyta powinna zabootować. Może rzeczywiście procki są spalone. A może po prostu kupłeś na allegro procesory, które niby leżały w szafie, a teraz sprzedawca nie miał jak sprawdzić bo ma Core2Duo :D i sprzedał jako niesprawne za 5zł sztuka na breloczki??
    BTW ... oba procesory powinny pracować na tej płycie nawet bez update biosu. Procesor powinien zostać rozpoznany jako "'nierozpoznany" Unknown MMX processor. Druga sprawa, płyta podaje napięcie na procesor (chociaż nie wiem jak z tym ECS-em) po konfiguracji mostków L...którychś tam. Sygnał jest podawany przez którąś nóżkę, więc tu problemu by nie było raczej.
    Wniosek - procki są uwalone, lub potrzebują więcej "papu" z zasilacza.
  • #12 3417933
    Gryffin
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie uwagi, na razie nie działająteraz mam inny problem ale na to zapraszam do nowego postu.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ECS K7S5A z chipsetem SiS 735 obsługuje procesory AMD Athlon i Duron z magistralą FSB 200 i 266 MHz. Procesory AMD Athlon AX 1800mt3c oraz Duron DHD 1600 powinny działać na tej płycie, jednak może być konieczna aktualizacja BIOS-u do nowszej wersji, aby zapewnić poprawne taktowanie i rozpoznanie procesora. Problemy z uruchomieniem komputera po podłączeniu tych procesorów mogą wynikać z niewystarczającej mocy zasilacza. Zasilacz model KC-235 ATX o mocy 235W jest prawdopodobnie zbyt słaby i może powodować niestabilność lub brak startu systemu. Zaleca się wymianę zasilacza na model o mocy co najmniej 300W, najlepiej firmowy, aby zapewnić stabilne zasilanie. Niektóre opinie sugerują, że nawet 235W może wystarczyć, ale w praktyce starsze i słabej jakości zasilacze często zawodzą, szczególnie przy podkręcaniu lub większym obciążeniu. W przypadku braku obrazu na ekranie po podłączeniu procesora Duron 1600 i braku reakcji zasilacza przy Athlonie, możliwe jest uszkodzenie procesorów lub niewłaściwa konfiguracja sprzętowa. Zaleca się wykonanie aktualizacji BIOS-u zgodnie z instrukcjami producenta oraz sprawdzenie i ewentualną wymianę zasilacza na mocniejszy i markowy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA