logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Sound 2000 - brak dźwięku i podświetlenia LCD, schemat potrzebny

szuckand 21 Gru 2006 21:11 6279 20
REKLAMA
  • #1 3357077
    szuckand
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam w swoim samochodzie radio ford sound 2000 i mam probłem... Radio działało normalnie grało nie było z nim zadnych problemów az nagle pewnego dnia przestało i nie wiem co w nim jest... I jeszcze jest taki problem ze nie było podświetlenia LCD... klawisze sie swieciły a LCD nie... W związku z tym prosiłbym o schemat do tego radio i ewentualne podpowiedzi co sie mogło stac...

Proszę o pomoc i z góry dziękuje...
  • REKLAMA
  • #2 3357128
    mrucze
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Może po prostu sprawdź bezpiecznik w samochodzie albo w radiu.
  • REKLAMA
  • #3 3357145
    szuckand
    Poziom 11  
    sprawdzałem... obydwa sa dobre... jakby to był bezpiecznik to bym nawet nie pisał... a moze ktoś wie co to jest takie małe kwadraciki na płutce tej dużej w radiu?? na nich jest napis A one sa takie małe i przypominaja mi diode ceramiczna SMD... ale nie jestem pewien.. i jak one powinny sie zachowywadz??
  • #4 3357204
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    To ze nie swiecil wyswietlacz to znaczy ze uszkodzila sie tobie zarówka podswietlajaca na 12V.A to ze niechce dzialac to przyczyn moze byc wiele- od uszkodzonego zasilania ( sprawdz napiecie czy dochodzi do radia maja byc w 2 miejscach ) do uszkodzonego procesora albo wykasowanej pamieci .
  • #5 3359407
    szuckand
    Poziom 11  
    ok sprawdze... ale niech ktoś da mi schemat do tego radia! bo inaczej watpie ze to zrobie... potrzebuje schematu...
  • REKLAMA
  • #6 3362332
    szuckand
    Poziom 11  
    dziękuje bardzo wszystki ze tak sie interesuja tym postem... :/ znalazłem juz schemat i dzięki temu znalazłem uszkodzenie... i teraz tak: uszkodony jest regulator napiecia który zmienia 12V na 10V ( na schemacie oznaczony jest jako IC002 ) i moje pytanie jest takie:

Gdzie moge kupic taki reguletor???

bo szukałem w internecie ale nic takiego nie znalazłem...
    Prosze o pomoc i z góry dziękuje za nią...
  • #7 3363424
    mrucze
    Poziom 18  
    Co jest napisane na tym stabilizatorku?
  • #8 3365515
    szuckand
    Poziom 11  
    napisane jest:
    92010294 Mexico X 0022FBCAC

To jest cały tekst przepisany z tego regulatora , szukałem w internecie ale nie mogę nigdzie czegoś takiego znaleźć.

Moderowany przez damiancz:

Klawisz "Pisownia" za to łatwo znaleźć - korzystaj z niego. Post poprawiłem.

• #10 3370514
    szuckand
    Poziom 11  
    Juz wiadomo co jest zepsute:) jest to regulator IC002. tylko teraz moje pytanie gdzie to moge kupic;/??? bo szukałem w internecie to nei mogłem czegos takiego znalezc... a ten post co mrucze podał to nic nie wyjasnil bo tam nie ma gdzie on to kupil... prosze o podpowiedz gdzie ta czesc kupic, badz jej zamiennik.. szukałem na www.tme.pl ale nie znalazłem
  • #11 3370558
    mrucze
    Poziom 18  
    www.north.com.pl najlepiej do nich zadzwonić , mają swoje katalogi które mogą Ci pomóc
  • #12 3571950
    szuckand
    Poziom 11  
    dzwoniłem do tej firmy co jest podana w poście wyżej ale oni z iindywidualnymi klientami nie chce nawet rozmawiac... niech wypowie sie ktoś kto naprawiał juz akie radyjko... bo leży ono u mnie w domu podad 2 miesiące a w samochodzie jak jade to cisza aż uszy bola:D
  • Pomocny post
    #13 3571997
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Za stabilizator można wstawić jak pamiętam LM7810 a schematy dwa są na Elektrodzie i więcej do Fordów nikt nie ma. Sound2000 to nazwa całej serii radii, kilkadzisiąt modeli, coś jak na telefonach motoroli napis Talkabout, hasło reklamowe. Fordy się bardzo trudno naprawia bo trudno zidentyfikować scalaki ale był temat kiedyś w którym było rozszyfrowane wiele z tych układów. Musisz go znaleść.

SławeK
  • #14 3596362
    szuckand
    Poziom 11  
    dzieki Sławek za podpowiedź. jak tylko zamontuje ten stabilizatorek dam znac czy radio ruszyło:)
  • #16 3602970
    szuckand
    Poziom 11  
    sowa92 Dzięki za podpowiedź :) tylko jeszcze jakbys mógł to podpowiedz mi gdzie to moge kupic w polsce? bo szukałem w google, ale niestety nie znalazło mi zadnego polskiego sklepu w którym mógłbym to kupic... Moze ty wiesz gdzie moge to zamówic??

Pozdrawiam
  • #17 3603102
    SlaweK
    Poziom 43  
    Dystrybutorem TI jest wrocławska firma CONTRANS TI ale czyżby w Polsce LM7810 nie było ? To weż LM7805 i podeprzyj środkową nogę zenerką 5V1 do masy to zrobisz z niego 10,1V, tam wcale nie musi być Low Drop.

SławeK
  • #18 3605497
    szuckand
    Poziom 11  
    LM7810 znalazłem na TME ale jest on trzy-nóżkowy, a ten który wylutowałem z radia ma 5 nóżek. Ten który podał Sowa to pewnie by pasował tylko gdzie ja go znajde?? Jakby ktoś znalazł w Polsce TL751M10 to prosiłbym o podpowiedź gdzie mogę to kupić.

Jeśli Sławek to by coś pomogło to mogę wstawić zdjęcie tego regulatora.

pozdrawiam
  • #19 3605567
    SlaweK
    Poziom 43  
    Faktycznie zapomniałem że ten jest z włącznikiem. Ostatnio spotkałem się z dostępną serią stabilizatorów z włączeniem ale czy akurat na 10V jest, myślę ze tak, a jak nie to pozostanie zrobić coś na LM317 i tranzystorze. Ja zwykle w takich przypadkiach idę do składziku wyjmuję z padliny.

SławeK
  • REKLAMA
  • #20 3670994
    szuckand
    Poziom 11  
    Widzisz Sławek, ja nawet nie mam skąd wziąć takiego radia... mogło by być nawet uszkodzone, byle ten regulatorek był cały... A może ty byś potrafił cos takiego załatwić... jak tak byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #21 3735210
    Boleslaw666
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Witam

Znalazłem coś odnośnie "0022FBCAC"
    http://www.ic36.com/search/search_sell.asp?stype=sell&keyword=0022FBCAC
    http://www.ic36.com/idx/0/081.shtml
    http://www.ic36.com/search/searchdatasheet.asp?Searchword=0022FBCAC
    + BONUS:) **.pdf w załączniku :) (może to akurat ten element lub jego zamiennik
    bo nie wiem jak ten twój spalony regulator czy też stabilizator wygląda.
    No i ten element w załączniku nie jest produkcji TI lecz Infineon Technologies AG (byłej firmy SIEMENS czy jakoś tak :) )
    ...może moje linki pomogą w naprawie tzn. w poszukiwaniu tego "piątego:)" elementu ("piątego"-->przez te 5 nóżek)

a co do tego problemu z lcd to u mnie w radiu takim z bazaru nie firmowym padły tranzystory sterujące podświetleniem wyświetlacz lcd -->2SA966 produkcj TOSHIBA (napis na nich samo A966 i pod spodem nr.serii, obudowa zaś podobna jak zwykły BC548 czyli TO92 ale wyższa czyli TO92-MOD)(http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Toshiba/e000605.pdf) (2szt. i po ich wymianie podświetlanie LCD normalnie pracuje)

PS.mam konto w tym całym Texas Instruments (http://www.ti.com/) zamawiałem tam mi. tzw. "sample" i patrzyłem nawet katalogu w płatnych elementów i nie ma tego całego"0022FBCAC" a przecież całe google mówi nam wszystkim że to właśnie TI produkuje tego scalaka...very, very stange:)

PPS.Pozdr all people from BEST-BP-STACH'O'HARD'n'CORE-SHOOL :D
    Załączniki:
    • datasheet.pdf (254.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W radiu samochodowym Ford Sound 2000 pojawił się problem z brakiem dźwięku oraz brakiem podświetlenia wyświetlacza LCD, mimo że podświetlenie klawiszy działało. Sprawdzenie bezpieczników nie wykazało uszkodzeń. Przyczyną awarii okazał się uszkodzony regulator napięcia oznaczony na schemacie jako IC002, który przekształca napięcie 12V na 10V. Regulator ten ma oznaczenie "92010294 Mexico X 0022FBCAC" i jest elementem z pięcioma nóżkami, prawdopodobnie typu TL751M10 produkcji Infineon Technologies AG (dawniej Siemens). Wymiana regulatora na standardowy LM7810 jest problematyczna ze względu na różnice w obudowie i liczbie nóżek, dlatego sugerowano alternatywne rozwiązania, takie jak użycie LM7805 z dodatkową diodą Zenera lub układu LM317 z tranzystorem. Schematy do Ford Sound 2000 są dostępne na forum Elektroda.pl, jednak oryginalne części są trudne do zdobycia w Polsce. Dodatkowo, w podobnych modelach radii uszkodzeniu ulegają tranzystory sterujące podświetleniem LCD (np. 2SA966 Toshiba). Wskazano również sklepy i dystrybutorów części elektronicznych, jednak dostępność regulatora IC002 jest ograniczona, co skłania do poszukiwania zamienników lub elementów z demontażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA