logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Ford Sound 2000 2006 - świeci tylko podświetlenie, brak dźwięku

TOMSON 07 Cze 2007 23:06 3495 13
  • #1 3963701
    TOMSON
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Witam

Kolega przyniósł mi radio FORD SOUND 2000 na etykiecie z boku radia pisze
    2006 , 91FB-18K876-AA , C201838 MADE IN BRAZIL.
    Po podłączeniu radia pod zasilanie świecą sie przyciski i podświetlenie LCD i to wszystko co działa.Widać ze ktoś wymieniał taśmę od złącza do PCB

Załączam fotkę PCB

• #3 3963760
    TOMSON
    Poziom 19  
    tak podłaczyłem 2 masy dwa + i podswietlenie do + zasiania
  • #4 3963767
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Stary 2006 bez RDSu. Albo masz uszkodzoną taśmę wyświetlacza , albo źle podłączone albo uszkodzoną zawartość pamięci radia.

SlaweK
  • #5 3963853
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1177
    Albo ubity procek.
  • #6 3963865
    TOMSON
    Poziom 19  
    masz może opis kolejności pinów na PCB zrobiłem fotkę
    Jaki prawidłowo ma być bezpiecznik bo był wstawiony 4A ale go ktoś już zwarł.
    PIN1 złączki do + kondesatora filtrujacego,PIN2 złączki połaczony z PIN4 przez 8Ω po podłaczeniu do + PIN4 świeci podświetlenie klawiatury.
    PIN3 złaczki przez rezystor 220R podlaczony do 9 pinu układu 70017
  • #7 4037309
    robotaxxx
    Poziom 11  
    Przepraszam za male kotlecika ale nie chce zakaldac nowego tematu.
    Mam takie radio i od pewnego czasu podswietlona jest polowa wyswietlacza.

Tam sa jakies zaroweczki , czy to sprawa dozywotnia i szukac winy w kablu jakims.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.
  • #8 4037327
    SlaweK
    Poziom 43  
    Otwórz, obejrzyj dokładnie radio spojrzeniem technika a nie humanisty i wszystko będzie jasne.

SławeK
  • #9 4037331
    robotaxxx
    Poziom 11  
    ojj widze ze tutaj nowi sa fatalnie traktowani.

Wiesz tak zawsze mozna mowic ze wszystkim , bo po co mam rozbierac cale radio, wyciagac je i sie dowiedziec ze to nienaprawialne.:D:D:D:D
  • #10 4037336
    SlaweK
    Poziom 43  
    A po co my mamy odpowiadać skoro można się samemu przekonać. Wszyscy teraz leniwi i żeby zaoszczędzić na fachowcu wolą grzebać sami a przed grzebaniem zasięgają wiedzy na forach internetowych pełnych podobnych fachowców którym coś się czasem przypadkiem udało. A jak myślisz, jak my podchodzimy do radia którego jeszcze nie znamy, przecież nikt nie uczył się w szkole wszystkich typów.

SławeK
  • #11 4037345
    robotaxxx
    Poziom 11  
    To dziwne tutaj podejscie macie, ja akurat pisze na innych forach FCP( ford club polska) i FST ( ford scorpio team) i wydaje mi sie ze dzialanie forum polega na tym ze ze sie pomaga ,wymienia doswiadczeniami itp itd. uzywalem opcji szukaj i niestety nie znalazlem odpowiedzi.

ja nie oczekuje calej instrukcji dla niemowlaka krok po kroku jak cos zrobic.
    tylko proste odpowiedzi sa zaroweczki np jak ktos wie jakiej mocy i wymienic je. Nie nie ma sprawa dozywotnia szukaj w kablach.

Wiesz to tak samo jak silnik nie odpala odp rozkrec wszystko pod maska i szukaj :)

ja akurat do fachoffffffcow boje oddawac rzeczy bo niestety poziom uslug siega dna. Szczegolnie w elektronice.
  • #12 4037464
    TOMSON
    Poziom 19  
    Gdyby to były żaróweczki to bym nie zawracał głowy.
    także z góry dziękuję za wielką pomoc i zamykam temat kolega wolał kupić sobie nowe radio niż sie bawić w naprawę tego radia.
  • #13 4037573
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nie ma nic gorszego niż lenistwo, to do kolego robotaxxx, gdyby raczył otworzyć radio to zobaczyły żarówki i łatwo się domyślić że jeśli jedna nie świeci to nie są połączone szeregowo a równolegle, a gdyby zmierzył napięcie na świecącej to wiedziałby jaką tam włożyć. To tak samo jak na tym fordowskim forum by zapytał że silnik nie odpala a nawet nie podniósł maski żeby zobaczyć czy ma akumulator.

A do kolego THOMSON, niestety ale dostępne są tylko dwa schematy do radii Forda i oba są na Elektrodzie, ale to trudne radia do naprawy.

SławeK
  • #14 4038346
    robotaxxx
    Poziom 11  
    Moze poprostu wole pojechac kupic zaroweczki je wymienic i miec spokoj.

Wystarczyli napisac kilka literek , zaroweczki a Ty wolisz napisac cale referaty i tracic na to czas. Gdyby kazdy mial reagowac tak jak Ty to by takiego czegos jak forum nie bylo. Wkolko sie przewijaja np tematy jak czyszczenie mafa i zaworu bocznikowego i tutaj idzie sie zdenerwowac jak ktos jest leniwy i nawet szukaj sie wcisnac nie chce. Tutaj tego nie bylo grzecznie zadalem pytanie. Zeby napic sie piwa chyba nie trzeba kupic browaru calego zaraz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe Ford Sound 2000 (oznaczenie na etykiecie 2006, nr 91FB-18K876-AA) po podłączeniu zasilania wykazuje działające jedynie podświetlenie przycisków i LCD, brak dźwięku. Możliwe przyczyny to uszkodzona taśma łącząca wyświetlacz z PCB, błędne podłączenie masy (radio posiada podwójną masę we wtyku), uszkodzenie procesora lub zawartości pamięci radia. Wymieniany był bezpiecznik 4A, który uległ zwarciu. W radiu znajdują się żaróweczki podświetlenia, które są połączone równolegle, a ich uszkodzenie może powodować częściowe świecenie wyświetlacza. Brak dostępnych szczegółowych schematów, jedynie dwa schematy Forda dostępne na Elektrodzie. Naprawa jest trudna, a diagnoza wymaga dokładnego oglądu i pomiarów napięć na poszczególnych pinach i elementach. Wątpliwości dotyczące kolejności pinów i wartości bezpiecznika pozostają. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowego radia zamiast dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA