logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat - brak wyszukiwania kanałów mimo dobrego sygnału 75%

Przemek-123 03 Sty 2008 15:40 2554 6
REKLAMA
  • #1 4653078
    Przemek-123
    Poziom 2  
    Witam serdecznie mam taki problem z ustawieniem cyfrowego polsatu.Sygnal mam dobry bo az 75% tylko wyjde z menu to swieci mi sie cos takiego'Menu do Zainstalowania' a nie wyszykuje kanalow.Jesli ktos wie o co w tym chodzi to prosil bym o odpowiedz z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 4653396
    kris_w6
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Jaki dekoder? Może złe ustawienia opcji w menu i dekoder nie znajduje programów, moze nie ten satelita tylko astra (Bardzo częsta przyczyna). Spróbuj opcji powrót do ustawień fabrycznych wtedy dekoder automatycznie ustawia parametry do zaintalowania programów i pózniej instalacja.
  • REKLAMA
  • #3 4654659
    Przemek-123
    Poziom 2  
    Dekoder Echostar DSB-717,mam wlasnie w menu ustawione HOTBIRD sprobuje ustawic ASTRA,probowalem opcji powrot do ustawien fabrycznych ale nic to nie daje,dalej po wyjsciu z menu swieci sie napis Menu do zainstalowania.dziekuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #4 4900470
    picu2007
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Górny pasek to jakość obrazu, a nie siła sygnału! To błąd powielany na tym forum. Ustaw poprawnie antenę. Jeżeli kręcenie nie da rady, przenieś instalację wyżej.
  • #5 4901446
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Też nie prawda, picu2007.
    Pasek jakości to wskazanie jakości sygnału, jakość obrazu zawsze jest taka sama. Pasek siły to siła sygnału.

Najważniejszy jest właśnie pasek JAKOŚCI. Jeśli jest i 100 % siły, a nie ma w ogóle jakości, to najprawdopodobniej antena wycelowana jest w nie tego satelitę.
  • REKLAMA
  • #6 4903786
    ansat
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Tak jest MICHCIO, GÓNRNY pasek to siła sygnału a DOLNY to jego jakość. PICU2007 to trochę PICUJE i zna temat tak jak ja budowę statku kosmicznego do wynoszenia satelity w kosmos. Pozdrawiam, Ansat.
  • #7 4989164
    kennymc
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Przemek, to 75% co napisales to ktory jest to pasek?? Domyslam sie, ze to gorny, a dolny masz pewnie na 0%. W takim przypadku - jesli przywrociles ustawienia fabryczne i zakladajac ze wszystko jest dobrze podlaczone - masz zle ustawiona antene. W dekoderze Echostar 717 programy wyszukuje sie w menu i jesli nie znajdziesz zadnego programu to wychodzac z menu faktycznie pojawia sie czarny obraz ze znanym napisem - a wykonujac to polecenie, wracasz poprostu do menu.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku wyszukiwania kanałów w dekoderze Cyfrowego Polsatu mimo wskazywania sygnału na poziomie 75%. Przyczyną jest najczęściej nieprawidłowe ustawienie satelity w menu dekodera – użytkownik miał ustawiony satelitę Hotbird zamiast Astra, co uniemożliwia znalezienie programów. Zalecane jest przywrócenie ustawień fabrycznych dekodera, które automatycznie konfiguruje parametry do instalacji kanałów. Dyskusja wyjaśnia również różnicę między wskaźnikami siły sygnału a jakości sygnału: górny pasek wskazuje siłę sygnału, dolny jakość. Nawet przy wysokiej sile sygnału, brak jakości oznacza błędne ustawienie anteny lub satelity. W przypadku modelu Echostar DSB-717 konieczne jest poprawne wycelowanie anteny na satelitę Astra oraz odpowiednia konfiguracja w menu dekodera, aby umożliwić wyszukiwanie i instalację kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA