logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do układów scalonych czy zasilacz regulowany?

Cinek_as 21 Gru 2006 23:15 3293 16
REKLAMA
  • #1 3357649
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam, jak wiadomo ,,idą" święta :) będę miał troszkę więcej czasu na swoje małe hobby :) I mam do was pytanie(?) Dostałem 2 czasopisma z 24 układami dla domu :P i znalazłem tam projekty które mnie interesują:
    1. Zasilacz do układów scalonych ±15V, +5V
    2. Zasilacz regulowany stabilizowany
    I w tej chwili nie wiem który tak dokładnie do czego może służyć i który jest bardziej praktyczny :)
    I mam jeszcze pytanko jeśli budował bym drugi układ to czy do odczytania napięcia które ,,wychodzi" mi z zasilacza użyć mam jakiegoś ,,drobnego" kit'u do pomiaru napięcia? Chodzi mi o taki mały wyświetlacz np. AVT02 A (http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=36321)

Dodano po 2 [minuty]:

A i czy będzie można zastąpić ten wyświetlacz takim np. niebieskim z allegro?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3358309
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    witam. pardziej praktyczne bedzie wykonanie zasilacza stabilizowanego. poniewaz będzisz go mugł użyć do zbadania roznych układów. Tak taki kit nadaje sie w sam raz do budowyzasilaczy laboratoryjnych. jest to bardzo praktyczne poniewaz nie będziesz musiał za kazdym razem miernikiem badac napięcia tylko bedziesz miał je wyswietlane.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #3 3361811
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ok Kupiłem potrzebne częsci ale były małe problemy z diodami i tranzystorem, musze jeszcze dorwać włączniki typu isostat(w opisie ich nie ma, ale na zdięcią sa) i jset problem bo nie ma trafa jakie tam jest podawane ;( A czy do tego ukadlu tez jest potrzebny miernik ale natęzenia? Czy wystarczy tylko to napięcia?
  • Pomocny post
    #4 3361837
    danielkk
    Poziom 31  
    a jakie ma byc napiecie wyjsciowe maxymalne i jaki maxymalny prąd moze oddac ten zasilacz ktory robisz??????

miernik natęzenia nie jest Ci raczej potrzebny. Najwazniejsze jest napiecie. ale jesli posiadasz fundusze i odpowiednio duzą obudowe to oczywiscie mozesz zrobic zasilacz laboratoryjny z wyswietlaniem napiecia i prądu.
  • #5 3362047
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Obudowę chyba kupię póżniej :) a napięcia już ci mówie:
    na schemacie ideowym widze przy każdym przełączniku isostat napięcia 12V 9V 7,5V 6V 5V
    a co do natęzenia to nic nie jest napisane :(
  • Pomocny post
    #6 3362057
    danielkk
    Poziom 31  
    daj nam schemat?? to bedziemy wiedziec co i jak.. A czy nie lepiej było by zrobic zasilacz na popularnym układzie LM317 i wtedy ograniczymy sie tylko do 1 potęcjomeetru i zrezygnyjemy z izostatow??
  • REKLAMA
  • #7 3362081
    Cinek_as
    Poziom 21  
    na lm317 zasilacz mam :P ale nie regulowany :P i mam do niego podłączone trafo 2x9V i robię zwarcie na dwóch nóżkach i daje mi to 18V stabilizowanego prądu :P Potrzebny mi był ten zasilacz do przedwzmacnaicza, a teraz chyba nie opłaca mi się robić czegoś innego jak mam już elemmenty?
  • Pomocny post
    #8 3362827
    danielkk
    Poziom 31  
    w sumie jak juz posiadasz elemety to zrob to co chciałes. podrzuc schemat!!
  • #9 3363818
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Schemat namaluję w paincie w nocy :) albo jak mi się uda to w eagle :P

Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]:

powiedz czy to ci wystarczy? Czy narysować wszystko od nowa?
    Załączniki:
    • Zasilacz do układów scalonych czy zasilacz regulowany? zasilacz.JPG (44.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 3365607
    danielkk
    Poziom 31  
    no fajnie to narysowałes:> a teraz powiedz czy masz z czyms problemy?? masz juz płytke drukowana??
  • REKLAMA
  • #11 3365772
    Cinek_as
    Poziom 21  
    No wiem że super to namalowałem :P a tak płytkę już mam, wykonałem ją metodą termotransferu :) Tylko ją muszę wytrawić i będzie dobrze i mam problem z tranzystorem :P ma on tylko 2 nóżki i na płytce jest napisane: b,e i nie wiem jak go podłączyc(nie znam wyprowadzen) :(
  • Pomocny post
    #12 3365780
    danielkk
    Poziom 31  
    niemozliwe ze tranzystor ma tylko 2 nozki. tranzystor musi miec 3 wyprowadzenia.... baze (b) emiter(e) i kolektor(c). masz moze aparat lub skaner?? podaj symbol tego tranzystora

Dodano po 1 [minuty]:

tu masz popularne obudowy tranzystorow. i odpowiednio podpisane wyprowadzenia.

http://www.serwisant.pl/parts/obudowy/index.asp
  • Pomocny post
    #14 3366571
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 47
    Ha, książka Nowakowskich.
    Przecież na stronie 67 masz rysunek tego tranzystora mocy 2N3055:
    obudowa to kolektor (C), lewa końcówka Emiter (E) a prawa Baza (B)

Marek Jaglarz
  • #15 3366612
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Wielkie dzięki :P sam się dziwiłem czemu są tylko 2 nóżki :P a robiłes możę ten układ? :>

Dodano po 1 [minuty]:

Hmm ale mam jeszcze pytanie :> czy zamiennik będzie miał takie same wyprowadzenia?
  • #16 3366624
    danielkk
    Poziom 31  
    Tak zamiennik bedzie miła takie same wyprowadzenia. tylko musisz pamiętac o polaryzacij... pnp lub npn
  • #17 3398522
    Cinek_as
    Poziom 21  
    mam jeszcze dodtkowe 2 pytanka:
    1. Na płytce widzę tylko Baze i emiter a gdzie kolektor??!! :(
    2. A zamiast jakiegoś wyświetlacza LCD użyć zwykłego woltomierza z allegro za parę złotych i to samo zrobić z amperomierzem??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między zasilaczem do układów scalonych o stałych napięciach ±15V i +5V a zasilaczem regulowanym stabilizowanym. Zasugerowano, że bardziej praktyczny jest zasilacz stabilizowany, który można wykorzystać do testowania różnych układów, zwłaszcza jeśli posiada wyświetlacz napięcia, co eliminuje konieczność ciągłego używania miernika. Poruszono kwestie doboru elementów, takich jak diody, tranzystory i przełączniki isostat, oraz problem z brakiem transformatora o wymaganych parametrach. Omówiono, że do podstawowego zasilacza ważne jest mierzenie napięcia, natomiast pomiar natężenia prądu nie jest konieczny, choć przy większym budżecie można wykonać zasilacz laboratoryjny z wyświetlaniem prądu i napięcia. Zaproponowano alternatywę w postaci zasilacza na układzie LM317, który jest prostszy i wymaga tylko jednego potencjometru do regulacji napięcia. Autor posiada już zasilacz na LM317, ale nieregulowany, zasilany z transformatora 2x9V, i rozważa dalszą budowę według schematu z czasopisma. Pojawiły się problemy z identyfikacją wyprowadzeń tranzystora mocy 2N3055, który ma trzy nóżki: kolektor (obudowa), emiter i baza. Potwierdzono, że zamienniki tranzystora mają takie same wyprowadzenia, ale należy zwrócić uwagę na polaryzację (PNP lub NPN). Poruszono także temat zastąpienia wyświetlacza LCD prostym woltomierzem i amperomierzem z Allegro. Autor wykonał płytkę drukowaną metodą termotransferu i planuje dalsze prace nad układem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA