logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odświeżanie monitora - co to takiego jest? Do czego służy?

DJ Clone 22 Gru 2006 13:48 2495 6
REKLAMA
  • #1 3358974
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Witam. Mam Problem. Już od paru lat się zastanawiam co to takiego odświeżanie monitora. Nie miałem czasu zapytać co to takiego. A wiec pytam teraz. posiadam monitor LG 17' i tam jest takie coś jak odświeżanie 60,70,72,75 Hz. Jest mi ktoś wstanie odpowiedzieć na to pytanie? Wogóle do czego to służy itd. Prosił bym jasno bo dopiero mam 2 lata elektronikę :/

Dzięki z góry i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3359004
    DJKompot
    Poziom 26  
    Bedzie ciężko bo ja tak nigdy dosłownie się nie zastanawiałęm ale możesz wejść w pomoc systemu windows i wyszukać tą opcję. Ja odświeżanie mam 85 Hz. Tak praktycznie to chyba reguluję jasność monitora (wyświetlania). Po utawieniu na 60 Hz monitor jaśniej świeci a na 85 Hz wyświetla jakby ciemniej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3359262
    DJ Clone
    Poziom 19  
    Aha. czyli jednym słowem im mniejsza ilość HZ tym większa jasność wyświetlania. jak sobie dam na 75 to chyba nic mu się nie stanie??
  • REKLAMA
  • #4 3359297
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Panowie to trochę nie tak :)
    Odświeżanie to najprościej mówiąc ilość obrazów na sekundę jakie wyświetla monitor.
    Dla wzroku najlepiej jak odświeżanie jest jak najwyższe.
    Ale ma to swoją drugą stronę, im większe jest to odświeżanie tym bardziej spada wydajność karty graficznej ponieważ musi wyświetlić więcej klatek na sekundę.
  • REKLAMA
  • #5 3359303
    michał1201
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Czym wyższa częstotliwość odświeżania tym mniejsze zmeczenie wzroku przy siedzeniu przy monitorze
  • #6 3362112
    DJ Clone
    Poziom 19  
    O to mi chodziło. Wielkie dzięki!! Pozdrawiam
  • #7 3362506
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Do pracy przy monitorze CRT musi być przynajmniej 75Hz, co nie powoduje silnego zmęczenia oczu, jednak zalecane jest minimum 85Hz. Inaczej ma się sprawa z LCD, mają one dużo większą bezwładność (co jest ich jednoczesną wadą i zaletą ;)) co powoduje że pixele nie gasną tak szybko jak w CRT i dla tych ekranów 60Hz spokojnie wystarcza

Podsumowanie tematu

✨ Odświeżanie monitora to częstotliwość, z jaką ekran wyświetla kolejne obrazy na sekundę, wyrażana w hercach (Hz). Wyższa wartość odświeżania oznacza płynniejszy obraz i mniejsze zmęczenie wzroku podczas pracy przy monitorze. Dla monitorów CRT zaleca się co najmniej 75 Hz, a optymalnie 85 Hz, aby uniknąć silnego zmęczenia oczu. W przypadku monitorów LCD, ze względu na większą bezwładność pikseli, 60 Hz jest zazwyczaj wystarczające. Wyższe odświeżanie wymaga większej wydajności karty graficznej, ponieważ musi ona generować więcej klatek na sekundę. Odświeżanie nie reguluje jasności ekranu, choć niektórzy mogą odczuwać różnice w percepcji jasności przy różnych częstotliwościach. W monitorze LG 17" dostępne są opcje odświeżania 60, 70, 72 i 75 Hz, które można dostosować bez ryzyka uszkodzenia urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA