logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 100Hz mniej szkodzi oczom i monitorowi LCD?

daniel93 29 Sty 2007 00:18 3506 21
REKLAMA
  • #1 3500836
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    MJam 2 pytania związane z odświeżaniem monitora:
    1.Czy większa częstotliwość mniej szkodzi oczom? (100Hz)
    2.Czy duża częstotliwość szkodzi monitorowi?(LCD)
  • REKLAMA
  • #2 3500924
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Na pewno większa częstotliwość odświeżania monitora CRT powoduje dużo mniejsze męczenie oczu, a szkodzić i tak szkodzi.

Jeśli chodzi o monitory LCD to chyba jest to obojętne.
    O ile przy 60Hz można dostrzec lekkie migotanie obrazu na monitorze CRT o tyle na LCD obraz jest taki jak trzeba.

Pozdrawiam
  • #3 3505737
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Artur k. napisał:
    Witam

O ile przy 60Hz można dostrzec lekkie migotanie obrazu na monitorze CRT o tyle na LCD obraz jest taki jak trzeba.

Pozdrawiam

Czyli pod względem częstotliwości odśw. i skutków zdrowotnych LCD do CRT to dzień do nocy?
    Pytam, bo żonę namawiam ;) a swoją drogą też jestem tego ciekawy.
    Pzdr
  • #4 3506220
    szaleniec
    Ocena: 199
    Roznica miedzy CRT a TFT nie jest bardzo duza. Uzywam obu i w przypadku wysokiej klasy CRT komfort pracy jest porownywalny. Moj monitor jest na kineskopie FD Trinitron i pozwala na ustawienie odswiezania 145Hz przy rezdzielczosci 1024x768. Przy takim odswiezaniu i odpowiednim dopasowaniu jasnosci i kontrastu mozna pracowac przez wiele godzin bez zmeczenia wzroku.
  • REKLAMA
  • #5 3507248
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Czyli dla oczu nie ważne czy 65Hz czy 100Hz?
  • #6 3507415
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Przy CRT bardzo ważne - jak masz taki monitor - przełącz sobie w ustawieniach karty.
    Dla LCD - jak zakupie to Ci powiem ;)

pzdr
  • #7 3508747
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    A na TV mamy odświeżanie 25Hz (z punktowaniem międzyliniowym, dzięki któremu oko "czuje" to jak 50Hz).
    Przynajmniej w tych co starszych TV - może w jakichś nowszych jest pamięć obrazu i jakaś redukcja szumów?
  • #8 3508858
    ogryz
    Ocena: 134
    :arrow: _jta_
    W TV mamy 25 statycznych obrazów w ciągu jednej sekundy, lecz są one "dzielone" na półobrazy (wybieranie międzylionwe lub inaczej przeplot) i właśnie te półobrazy są kolejno wyświetlane na ekranie (raz wszystkie linie parzyste, raz nieparzyste), dzięki czemu częstotliwość odchylania pionowego wynosi 50Hz.

Pozdrawiam.
  • #9 3508883
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ale 50Hz w monitorze byłoby zabójstwem - a w TV nie jest - od czego to zależy?
  • REKLAMA
  • #10 3509528
    Artur k.
    Ocena: 1692
    Od tego, że TV ma przeplot obrazu i w danym momencie każdy pół obraz zajmuje całą wysokość ekranu (tyle ze brakuje mu połowy linii).

W monitorze jest "normalnie" od góry do dołu i dlatego widać migotanie.

Pozdrawiam
  • #11 3509548
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    W monitorach LCD czestotliwość odświeżania wynosi powyżej kilkunastu MHz, więc tutaj szkodliwe może być jedynie światło z lamp ccfl - można by rzec w uproszczeniu, że obraz na LCD jest statyczny.
    W LCD częstotliwość odświeżania to parametr określający jedynie ilość możliwych do wyświetlenia różnych obrazów w ciągu sekundy.
  • REKLAMA
  • #12 3509963
    _jta_
    Specjalista elektronik
    A widziałeś, żeby ktoś oglądał cały dzień przy TV z odległości pół metra?
    No, chyba że pracowałby w serwisie i cały czas regulował zbieżność kolorów...

:arrow: ogryz - wiem, jak działa punktowanie międzyliniowe, nie chciałem aż tak
    wchodzić w szczegóły; na monitorach komputerowych też bywa stosowane.
  • #13 3513385
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    A jezeli dla mojego monitora jest zalecana f odswierzania 85Hz to moge ja ustawic na np. 120Hz? To cos zmieni?
  • #14 3513441
    ogryz
    Ocena: 134
    :arrow: _jta_ Wiem, że Ty wiesz, ale chciałem sprostować te 25Hz, aby nie budzić wątpliwości u osób przeglądających wątek :)
    :arrow: danlancher jeżeli "przedobrzysz" z parametrami pracy monitora, możesz go uszkodzić (spali się tranzystor linii). Przeważnie monitory mają odpowiednie zabezpieczenia, które uniemożliwią włączenie nieobsługiwanego trybu (jednak nie wszystkie - i tu trzeba uważać).

Pozdrawiam.
  • #15 3514632
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Co nowsze rozpoznają tryby, i akceptują tylko te, które im pasują. Ale to nie zmienia faktu, że w trybie, w którym
    wyciśniemy z monitora co się tylko da, częstotliwość awarii będzie wielokrotnie większa, niż w innych trybach.
  • #16 3517486
    McRancor
    Ocena: 123
    Ciekawi mnie jedna sprawa, mianowicie pojawiły się niedawno monitory LCD z powłoką "Glare" czyli niematowioną, a szklistą. Troszke denerwuje mnie to że w takim monitorze odbija mi się pół jasnego biórka.

Słyszałem że jest to mniej szkodliwe dla oczu i stąd ta technologia, ale niby dlaczego mniej szkodliwe?
  • #17 3518297
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Cześć

Kolego McRancor używasz tego monitora? Cały czas mam się z zamiarem jego kupna - chodzi głównie o odwzorownie kolorów w fotografii cyfrowej.
    Jakie wrażenia?

Pzdr
  • #18 3518687
    McRancor
    Ocena: 123
    Jest to model IIyama PX-486S-B1S, podłączyłem przez DVI-D (trzeba uważać żeby kupić odpowiedni kabel DVI) i monitor działa w trybie sRGB, przez co kolory są dobrze odwzorowane.

Kolory aż wylewają się z monitora, na codzień siedze przy laptopach, przez co przyzwyczajony jestem do "mdłości" kolorów.

Wydaje mi się że obraz na monitorze z tą powłoką jest ostrzejszy, ale nie widziałem identycznego bez szklistej powłoki. Na pewno kolor czarny jest czarniejszy ;)
  • #19 3632381
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Skoro jestesmy przy migotaniu itd.
    Podlaczylem w tv plazma do komputera kablem takim jak od monitora czyli RGB i widac jakby taki przeplot czy jak kto woli migotanie lekkie - pasy poziome.
    Probowalem z roznymi opcjami w tv ale nic. Na PC nie ma mozliwosci ustawienia innj czestotliowsci niz 60 hz, probolaem takze z zmiana sygnalu polaryzacji w ati ale dalej nic. Co polecacie zrobic.
    Kabel ma 15 m ale jest bardzo gruby i drogo kosztowal. Migotanie nie jest mocna ale lekko denerwuje.
  • #20 3632576
    chaka
    Ocena: 100
    Wszystko sie zgadza ale zapomnieliscie o najwazniejszym - o czasie reakcji matrycy w lcd i czasie wygaszania luminoforu w crt. W dobrym lcd 75hz w zupelnosci wystarcza bo i tak matryca nie wygasi sie do konca w czasie jednego cyklu i nacze oko nie zauwazy migotania bo ono nie wystepuje. To jak z kondensatorem w zasilaczu ktory jest odpowiednikiem bezwladnosci ekranu. Jeseli kondensator i czestotliwosc beda male to bedziemy mieli duze tetnienia, jednak gdy kondensator bedzie odpowiednio duzy to tetnienia bedza bardzo male. Podobny efekt uzyskamy zwiekszajac czestotliwosc. Zatem bezwladnosc ekranow szereguje sie:TV>LCD>CRT i dlatego w TV oczy nie mecza sie przy 50Hz, w (dobrych/szybkich) LCD 75Hz w CRT (przecietnych) 85Hz
  • #21 3634796
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Hm... a ja bym jeszcze zwrócił uwagę na kształt zależności jasności od czasu, jaki minął od pobudzenia luminoforu.

Najprostsze luminofory mają zanik eksponencjalny, ale jest możliwe uzyskanie innego, i zmniejszenie migotania.

W szczególności, odpowiedni kształt może dawać zero migotania, przy określonej częstotliwości odświeżania.

Ciekawe, czy w jakichś monitorach to jest wykorzystywane... nie zetknąłem się z żadną informacją na ten temat.
  • #22 3961116
    reelektronika
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Świetlówki nie migotają,ponieważ częstotliwość pracy generatora w ich zasilaniu jest stosunkowo wysoka .60 Hz odśw. w LCD nie wykazuje cech migotania bo pomiędzy impulsami niema gaszenia .Czyli podwyższanie wartości tego parametru nie ochroni nam oczu,poprawić może jedynie komfort oglądania multimediów.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wyższa częstotliwość odświeżania monitora CRT (np. 100Hz i więcej) znacząco zmniejsza zmęczenie oczu poprzez redukcję migotania obrazu, co poprawia komfort pracy. W monitorach LCD częstotliwość odświeżania jest mniej istotna dla oczu, ponieważ obraz jest statyczny, a migotanie praktycznie nie występuje ze względu na sposób działania matrycy i brak wygaszania między impulsami. Częstotliwość odświeżania w LCD określa liczbę wyświetlanych klatek na sekundę, a nie migotanie. Ustawianie częstotliwości powyżej zalecanej (np. 120Hz zamiast 85Hz) może uszkodzić monitor CRT, gdyż przekracza parametry pracy i może spalić tranzystory linii, choć nowoczesne monitory często mają zabezpieczenia przed tym. W telewizorach stosowany jest przeplot obrazu (interlacing), co pozwala na wyświetlanie 50Hz bez odczuwalnego migotania, w przeciwieństwie do monitorów komputerowych, gdzie obraz jest odświeżany progresywnie. Czas reakcji matrycy LCD oraz wygaszanie luminoforu w CRT wpływają na percepcję migotania; szybkie matryce LCD (np. 75Hz) są wystarczające, by uniknąć zmęczenia oczu. Powłoka typu "Glare" na monitorach LCD poprawia ostrość obrazu i odwzorowanie kolorów, choć może powodować refleksy światła. Przykładem monitora z taką powłoką jest IIyama PX-486S-B1S, który pracuje w trybie sRGB i oferuje dobre odwzorowanie barw. Migotanie i pasy poziome mogą pojawić się przy podłączeniu plazmy do komputera kablem RGB, co jest związane z sygnałem i ustawieniami częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA