logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 22DC681 – brak reakcji na wpisywanie kodu, możliwa usterka EEPROM?

dziubaspl 22 Gru 2006 16:10 1771 11
REKLAMA
  • #1 3359395
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!!! Mam mały problem,próbuje wpisać kod do mojego radia philps model 22dc681 wg instrukcji:
    Code Entry instructions for Philips 22DC681

Switch the radio on, The display should show - C -

Press preset '1' and the display will show -

Press the tuning up button " ^ " for the correct digit, then press 1
    Press the tuning up button " ^ " for the correct digit
    Finally press 1 to store the code.
    Your radio should now work.

Na wyświetlaczu mam pokazaną litere -C- ale nie mogę nic wprowadzać.Odczekałem godzine, znowu sprobowalem i dale nic...CZy mozliwe jest że ktos grzebał w eepromie albo że eeprom jest uwalony czy też jest coś o czym nie wiem???Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 3360676
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Najwyraźniej masz zły kod. Owszem , mogło się namieszać w eepromie.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 3360826
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Ja zrozumiałem,że jeszce ani raz nie udało Ci się wpisać czegokolwiek.Jeśli na wyświetladzu masz " - C- ", to naciśnięcie " 1 " powinno spowodować zniknięcie literki C i pownna zaświecić się kreseczka ( - ) po lewej stronie wyświetlacza.Wtedy przyciskami " < ; > " usawiasz pierwszą cyfrę kodu. Potem znów " 1" i znów strzałkami ustwaiasz drugą cyfre itd.. Po ustawieniu właściwego kodu zatwierdzasz go naciskając znów 1-kę.
    Jeśli nie masz reakcji na przyciski, czekaj na włączonym radiu ( 2 plusy i masa) nawet kilka godzin. Jak to nie pomoże to znaczy,że w radiu uszkodzony jest programator.
  • #4 3363355
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Nie wpisywałem jeszcze żadnego kodu... bo cały czas na wyśw. tylko -C-. Trzymałem radio włączone 12 godzin(masa + 2 plusy) i dalej nic. Zepsuty programator tzn. uwalony eeprom czy jest to jakis inny scalak czy tez część procesora????Jak można to naprawić????
  • REKLAMA
  • #5 3363494
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Raczej mało prawdopodobne,że poprzedni użytkownik tego radia miał aż tyle cierpliwości by wpompować maksymalną ilośc błędnych kodów.Druga sprawa to to,że w tych modelach opcja "WAIT" sygnalizowana była bignącym wężykiem wokół literki " C ". Ja czepiłbym się ściany przedniej radia (funkcjonowania i połączeń klawiatury). Błędy w eepromie zdarzają się niezbyt często. Choć... to Philips,a w nich różne rzeczy się zdarzają.
  • #6 3364011
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Sprawdze klawiaturke i panel, jesli nie bedzie bólu to pogrzebie z eepromem.Dam znać jeśli do czegoś dojde...Tymczasem Wesołych Świąt
  • REKLAMA
  • #7 3364574
    SlaweK
    Poziom 43  
    A spróbuj przytrzymać "1", przed włączeniem i/lub po włączeniu...

SławeK
  • #8 3365948
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Próbowałem z tą jedynką już na wszystkie sposoby.Nic to nie daje. Przelutowalem też cały przedni panel,sprawdziłem go i oprócz jednego zdechłego leda niczego niepokojącego nie zauważyłem...Stawiam na eeprom jednak programator skonstruuje dopiero po świętach...

Dodano po 6 [minuty]:

Może jeszcze jedno pytanko. Czy programator przedstawiony kiedyś na forum elektrody :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=16947
    zaprogramuje mi kość X2402P.Przypuszczam że tak jednakże brakuje mi pewności...
  • #9 3366943
    SlaweK
    Poziom 43  
    Pod warunkiem że będziesz miał odpowiedni program do tego schematu. Musisz jeszcze wiedzieć co w nim zmienić. Są prostsze programatorki ale dla jednego radia prościej znaleść kogoś kto ci ją zaprogramuje i poprawi zawartość.

SławeK
  • #10 3369302
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    W tych modelach uszkodzenie eeprom raczej objawiało się pustką na LCD lub bieganiem kresek w kółko (ciągłe czekanie). Ale fakt, zdarzały się ubite X2402 co traciły zdolność zapisu fragmentów pamięci i przez to radia się zachowywały dziwnie.
  • #11 3415762
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Tak jak mówiłem,zbudowalem programator i spróbowalem zczytać kosc eepromu pod nazwa X2402.nie udało sie.myślałem że kość tą ruszą programatory do ATMELA serii 24CXX ale tu porażka
    Wpadłem na inny pomysł.Zaprogramowałem gotowym binem do R681 kość eeprom 24C02,wlutowaem ją inadal lipa.Powróciłem do początkowego stanu, tzn. :: -C- ::Nadal nie ma możliwości wpisania kodu. Nie wiem czy wina tkwi jednak w innym podzespole radia. Moge dodać ze podczas gdy eeprom był wylutowany to wyświetlacz na radiu był czysty, po wlutowaniu 24C02 z gotowym binem mam natomiast :: -C- :: Czy ktos poradzi co może tu siedzieć????

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam jeszcze że kość X2402 oraz 24C02 mają tą samą konfiguracje wyprowadzeń...
  • #12 3430483
    dziubaspl
    Poziom 12  
    Zczytałem konkretnym programatorem kość X2402.Okazało sie że bin miał uwalony licznik błędów.Teraz jest gitarka...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Philips 22DC681, które po włączeniu wyświetla literę „-C-” i nie reaguje na próby wpisania kodu zabezpieczającego. Instrukcja obsługi przewiduje zmianę wyświetlania po naciśnięciu przycisku „1” i wprowadzanie kolejnych cyfr kodu za pomocą przycisków tuningu, jednak w tym przypadku nie następuje żadna reakcja. Podejrzewano uszkodzenie EEPROM (kość X2402P) lub błędy w programatorze, jednak uszkodzenie EEPROM zwykle objawia się pustym wyświetlaczem lub migającymi kreskami. Sprawdzono również klawiaturę i przedni panel, które nie wykazały usterek. Próby programowania EEPROM za pomocą różnych programatorów i gotowych plików binarnych nie przyniosły efektu. Ostatecznie odczytano zawartość kości X2402 specjalistycznym programatorem, wykrywając uszkodzony licznik błędów w pamięci, co po naprawie przywróciło prawidłowe działanie radia. Wskazuje to na konieczność diagnostyki i ewentualnej naprawy lub wymiany EEPROM oraz użycie odpowiedniego programatora i oprogramowania do kości X2402P.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA