logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka i spolszczyć Sagem My501c z użyciem Sagmastera?

tekkno 22 Gru 2006 16:11 1994 8
REKLAMA
  • #1 3359398
    tekkno
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    j/w jak to zrobic ?? mam sagmastera, kupilem przysadke, dostalem sam kabel od sagmastera do przysadki, niema kabla do gniazda ładowania ??
    hmm....
  • REKLAMA
  • #2 3359428
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    Do płytki TP podłączasz kabelek i jego wpinasz do sagmastera, kabel do gnizada w tym modelu jest niepotrzebny.
    pozdr
  • #3 3359452
    tekkno
    Poziom 17  
    no tak ale jak podpinam to nie widze telefonu, troche mnie to wybilo z rytmu, a to moja 1 sztuka, niewiem jak go robic. "MSG:PHONE NOT FAUNDED" jak robie go jako zwyklego sagema.
  • REKLAMA
  • #4 3359498
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Masz płytkę z przełącznikiem?
    Zresztą masz ten telefon na liście w sagmasterze? Bo SCDRII jeszcze nie ma tego modelu, więc troszkę dziwne aby sagmaster miał. To są nowe telefony i trzeba taką sztukę podesłać do Sagmaster Team i zrobią update :)
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 3359522
    tekkno
    Poziom 17  
    SCDRII ma ten model dzisiaj zrobilem update boxa :) i normalnie moge wybrac ten model z listy

Dodano po 4 [minuty]:

ale nie robi go

Dodano po 28 [sekundy]:

tak plytaka z przełącznikiem

Dodano po 9 [minuty]:

jak to zrobic ?? bardzo zalezy mi na simlocku
  • #6 3360173
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    @tekkno: napisalbym Ci tutajtak jak inni na tej grupie (odwrotnosc do firmy z ktorej kupiles) czyli kup w Multipcmie i ni ebedziesz mial takich problemow ale nie znize sie do poziomu ;) to bylo offtopic.. co do podlaczenia nie wiem jak ma SagMaster rozwiazany kabelek ale u nas np. wazne jest ktora strona wkaldasz kabel do przystawki (do klucza powinien isc kabel fabrucznie zarobiony poprzez wtrysk, do adaptera zaciskany...jezeli jest jedak kabel i adapter zrobiony pod 1:1 na RJ to nie ma znaczenia) sprobuj wiec:

a) wlaczyc telefon poprzez witch - telefon powinien sie wlaczyc bez baterii - jezeli sie nie wlacza to znaczy ze nie masz podlaczonego LCD - do tego modelu musisz podlaczyc LCD aby go wlaczyc...inaczej nic nie zrobisz (uwazaj przy tym abys nie urwal tasmy)
    b) wybierz model, upewnij sie ze adapter dobrze przylega do plyty - scisnij obudowe do plyty PCB telefon i przystawki i przytrzymaj
    c) kliknij Detect Phone - powinine zostac bez problemu odczytany..jezeli nie zaczisnij RJ'tke zaciskarka...powinno byc OK

gdybycos to chetnie pomoge

@Tino: 500C/501C robie sie bez problemu ...nie ma 500X/501X a to i inny adapter i inny telefon jednak wiem ze za niedlugo bedzie update o te modele

Dodano po 36 [sekundy]:

aha...simlock OK - polskiego narazie nie zrobisz
  • #7 3360208
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Multi_COM napisał:
    @Tino: 500C/501C robie sie bez problemu ...nie ma 500X/501X a to i inny adapter i inny telefon jednak wiem ze za niedlugo bedzie update o te modele

Oczywiście, że jest ten model :) Taki młyn przed świętami, że człowiek już tego nie ogarnia. Dzisiaj 15 min. bootowałem Z300 pod cruiserem i nie chciało załapać, poszło jak zobaczyłem, że kabel nie jest wpięty w port USB :D
    pozdr
  • REKLAMA
  • #9 3564057
    tekkno
    Poziom 17  
    dalem rade moj SCDRII poprostu nie miał up-date jeszcze wtedy jak dostałem ten telefon

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zdjęcia simlocka i spolszczenia telefonu Sagem My501c przy użyciu programatora Sagmaster oraz przystawki. Użytkownik posiada Sagmastera i przystawkę, ale nie ma kabla do gniazda ładowania, co budzi wątpliwości. Okazuje się, że w tym modelu kabel do gniazda ładowania nie jest potrzebny – wystarczy podłączyć kabel do płytki TP i do Sagmastera. Problemem jest jednak brak wykrywania telefonu przez Sagmastera, co może wynikać z konieczności podłączenia wyświetlacza LCD, aby telefon się włączył. Model Sagem My501c jest dostępny w najnowszej wersji oprogramowania SCDRII po aktualizacji, jednak mimo wyboru modelu w programie, operacja zdjęcia simlocka nie zawsze się powiodła. Zalecane jest dokładne dopasowanie adaptera do płyty PCB telefonu, prawidłowe podłączenie kabla oraz włączenie telefonu przez przełącznik (witch). Wskazano również, że czasem konieczne jest przesłanie nowego modelu do zespołu Sagmaster w celu aktualizacji oprogramowania. Użytkownik potwierdził, że po aktualizacji SCDRII udało mu się obsłużyć telefon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA