logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR AKAI VS-F430 - czarne kreski na nagraniu, głowica kasująca sprawdzona

tyktyk 23 Gru 2006 15:03 1526 4
REKLAMA
  • #1 3362490
    tyktyk
    Poziom 24  
    Ocena: 78
    Magnetowid nagrywa ale nie zbyt ładnie. Na nagranym materiale widać przy gwałtowniejszym ruchu czarne kreseczi. Nagrywając innym magnetowidem na tej samej taśmie obraz jest idealny. Dysk wizyjny i cała reszta wyczyszczona. Magnetowid odtwarza bardzo ładnie. Zauważyłem że nie ma znaczenia czy do głowicy kasującej podłączony jest przewodzik czy też nie jakość nagrania jest identyczna. podstawiłem głowice kasującą z innego i nadal to samo. Podłączyłem miernik na teście diody do zacisków głowicy kasującej i piszczał gdy załączyłem zapis zaczoł troszkę z inną częstotliwością piszczeć a na wyświetlaczu pojawiło się -1 czyli jakieś napięcie wychodzi. Co możecie mi doradzić?
  • REKLAMA
  • #2 3362895
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Nie wiem czy Akai też to dotyczy ale miałem kilka przypadków w innych modelach to wymiana dysku wizyjnego pomagała.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3363146
    tyktyk
    Poziom 24  
    Nawet jak odtwarza elegancko a co z tą głowicą kasujacą ???

Obejrzłem głowice wizyjne pod lupą i nie widzę żadnych uszczerbków
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3363262
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    W innym temacie, przy okazji omawiania problemu z głowicami wizyjnymi napisałem:
    oldboy napisał:
    Naturalne zużywanie się głowic (ścieranie czoła listka ferrytowego) powoduje zmniejszenie indukcyjności a co zatym idzie indukowanego sygnalu. O ile w trybie PLAY nie jest to jeszcze zauważalne ( działa automatyka wzmocnienia) to nagrany sygnał ma wyraźnie obniżony poziom co w PLAY objawia się zakłóceniami , do "śnieżenia" obrazu włącznie.

Oglądanie głowic pod lupą może być sluszne w przypadku mechanicznego uszkodzenia, w przypadku ich naturalnego zużywania nic nie da.
    Odłączenie głowicy kasującej (FULL ERASE] powinno skutkować kolorowymi interferencjami wskutek nakładania się starego i nowego sygnału wizyjnego. Może to być bardziej lub mniej widoczne, nie mniej nie ma charakteru zakłóceń typu :dropy, smużenia, śnieg itp.

Ps. Podłączanie miernika (test diody) do zacisków pracującej głowicy kasującej jest ryzykownym przedsięwzięciem, zważywszy, że amplituda napięcia kasowania osiąga wartość rzędu 45-60Vpp.
  • #5 3363301
    tyktyk
    Poziom 24  
    dzięki za odpowiedzi.
REKLAMA