logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon PMA-510 vs Technics STK, Yamaha, Unitra WS303, Pioneer – wasze wrażenia dźwiękowe

!ron 23 Gru 2006 15:03 1713 8
REKLAMA
  • #1 3362491
    !ron
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Witam mam do was prośbe. Mam teraz DEnona PMA 510 i jest super basik, seoprany i reszta gra pieknie. Chce poznac wasze opinie o wzmacniaczach innych firm. NP wzmaki technicsa na STKach według mnie są o d... rozbić. Yamaha ktorą miałem jakiś czas tez grała świetnie i miałą większego kopa od tego Denona ale nie grała tak ładnie. Poza tym miałem jeszcze Unitre WS303 i jakoś to tam grało, lepeij od technicsa ale nei tak dobrze jak Yamaha czy Denon. Kiedyś jakiś czas miałem Pionieera z starszych serii, basu miał dosc ale średnie i soprany raczej ubogie. Czekam na wasze odczucia
  • REKLAMA
  • #2 3362590
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Wahałem się długo nad napisaniem podobnego postu nie chciałem zaśmiecać forum ale skoro temat jest poruszany to ja się przyłącze ostatnio naprawiałem Wzmacniacz AS 354 diory i Amplituner AT9100 wstawiłem w obu przypadkach tranzystory końcowe BD 244C i BD243C do AS 354 wstawiłem nowe kondensatory filtrujące 2x10000µF/50V (oryginalny był uszkodzony) spodziewałem się ze AS 354 zagra lepiej.
    Wyniki: Zawiodłem się na dźwięku z AS 354 wzmacniacz działa poprawnie ale
    konstrukcja tego wzmacniacza daje dużo do życzenia. Dźwięk jest ostry nieprzyjemny nie pomaga wbudowany korektor graficzny :( a nawet pogarsza sprawę :( - 3x szumiące WO 741 dają znać o sobie filtr kontur daje wyraźne wzmocnienie całego toru co jest nieporozumieniem.
    Być może pomógłby mu lekki tuning ale nie chce sie tym bawić bo to nie mój sprzet. Jeszcze zaznacze jeden minus konstrukcja mechaniczna tego wzmacniacza jest zupełnie nieprzemyślana zeby wylutować tranzystory mocy trzeba rozbierac cały wzmacniacz albo mordować sie strasznie a wystarczyło zrobić wiekszą blache spodnią która udostepniałaby przestrzeń całej płyty drukowanej.
    Aha przestrzegam jeszcze przed jednym zonkiem konstrukcyjnym jedna śruba mocująca po wkręceniu zwiera kolektor jednego z tranzystorów mocy do obudowy powodując dym :)
    AT 9100 pod względem konstrukcyjnym także daje wiele do życzenia ale dźwięk osiągany z niego jest moim zdaniem o wiele lepszej jakości.
    Taka jest moja opinia o powyższych produktach polskich z lat PRL'u
    Wesołych Świat
  • #3 3373012
    damian_5
    Poziom 11  
    Co sądzicie o Yamaszę a-500 ?? Ważne. Wesołych.
  • REKLAMA
  • #4 3377360
    !ron
    Poziom 21  
    Przypuszczam, ale tylko przypuszczam że bedzie grac stylowo i z kopem tak jak moja A960. Choc ta brała z sieci 650W (lub cos koło tego) Ale jesli jest na tranzystorach Sanken i jest z Japonii to bym zaryzykował kupnem, ja się jeszcze nie zawiodęłm ani razu biorąc japońskie tranzystorówki.
  • #5 3378207
    enanthate
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mi najbardziej odpowiada dźwięk wzmacniaczy Pioneerów i H/K - z początków lat 90.
  • REKLAMA
  • #6 3379015
    !ron
    Poziom 21  
    Właśnie jak grały Harmany i jak grają dziś? interesukje mnie to bo to już wyższa półka sprzetowa.
  • REKLAMA
  • #7 5880479
    shamanix
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Mi pasuje Yamaha, miałem soniaki rózne, unitry i diory.. Wszystkim brakowalo mocy i tej dynamiki co Yamaha daje. Pozdoba mi sie tez dzwiek denona i H/K. Pioonerki ze starych lat tez swietne.
  • #8 5880515
    Hubert_1
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Ze swojej strony mogę polecić Yamaha-520. Mały potworek w domowym zaciszu. Świetny wzmacniacz, mocą nie grzeszy ok 90wat.
  • #9 5885694
    Dani66
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Mi podoba się brzmienie Denona (oprócz niektórych modeli) i Pionier (niektóre modele).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania brzmienia wzmacniaczy różnych marek i modeli, ze szczególnym uwzględnieniem Denona PMA-510, Technicsa na układach STK, Yamahy, Unitry WS303 oraz Pioneerów. Denon PMA-510 jest chwalony za wyraźny bas i czyste soprany. Wzmacniacze Technics na układach STK oceniane są negatywnie ze względu na ostry, nieprzyjemny dźwięk oraz problemy konstrukcyjne, takie jak trudny dostęp do tranzystorów mocy i szumy w torze audio. Yamaha jest ceniona za moc i dynamikę, choć nie zawsze za ładne brzmienie, a modele takie jak Yamaha A-500 i Yamaha-520 uznawane są za solidne, z dobrym stosunkiem mocy do rozmiaru. Unitra WS303 gra lepiej niż Technics, ale gorzej niż Yamaha i Denon. Pioneer z lat 90. oferuje mocny bas, ale średnie soprany i średni zakres średnich tonów. Wzmacniacze Harman/Kardon z tego okresu również są pozytywnie oceniane. Wymieniane są także modele Diora AS 354 i amplituner AT9100, które po wymianie tranzystorów i kondensatorów nie spełniły oczekiwań ze względu na ostry dźwięk i problemy z korektorem graficznym. Ogólnie Yamaha i Denon są najczęściej polecane ze względu na moc, dynamikę i jakość dźwięku, a Technics na STK jest krytykowany za jakość brzmienia i konstrukcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA