logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

N-box: Flashowanie Nokia 6230i - telefony wyłączają się po aktualizacji

Devil 23 Gru 2006 21:56 1101 9
REKLAMA
  • #1 3364010
    Devil
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam mam N-boxa i zaczaląłem zabawe z flashowaniem. I mam taki problem mialem 10szt. Noki 6230i i w 7 z nich zmienilem oprogramowanie z angielskiego na polskii i bylo ok a te ostatnie 3 szt. cos nie da sie przeprogramow3ac , wszystko normalnie sie flashuje a po flashowaniu telefon reguje tak wlaczaja sie na chwilke i wylanczaja ( nawet nie wchodzac do menu) a inne sie da przeflashowac bez problemu( nawet powtornie probowalem ). Co jest nie tak co robie nie tak??
  • REKLAMA
  • #2 3364212
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Czy wszystkie mialy ta sama wersje softa??
  • #3 3364262
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Pewnie wiesz ,że są 2 wersje płyt głównych E i M >trzeba fleszować odpowiednimi plikami .Może jedne miałeś stare a drugie nowe i stąd te problemy ?
    Najnowsza wersja softu to 3.88, w pakiecie są pliki do E i M
  • REKLAMA
  • #4 3364348
    Devil
    Poziom 16  
    i mma pytanko bo dalem erase w jednym telefonie i usunelo mi cala pamiec co mam teraz zrobic zeby uruchomic tego phona ??

Dodano po 4 [minuty]:

aha nie da sie wgrac softu z literka M bo przy usuwaniu na 25% zatrzymuje sie a gdy ten drugi wrywam to nie ma problemu wgrywa sie ale sie telefon resetuje ( a przed zmiana softu bylo wszystko ok ) Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Dodano po 58 [sekundy]:

aha nie da sie wgrac softu z literka M bo przy usuwaniu na 25% zatrzymuje sie a gdy ten drugi wrywam to nie ma problemu wgrywa sie ale sie telefon resetuje ( a przed zmiana softu bylo wszystko ok ) Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 3364415
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    te 3 sztuki wygladaja mi poprostu na zle oprogramowania wgraj najwyzsze z mozliwych i wszystko:)

a co do erase jak ci sie kliklo to w sumie nic wielkiego zrob normalnie flash, jesli nie bedzie chodzic doloz pm i powinno smigac;)
  • REKLAMA
  • #6 3364425
    Devil
    Poziom 16  
    jak dolozyc pm ?? w sumie przed erase zrobilem read pm z dzialajacych fonow wiec mam te pliki ale wgrac nie umiem bo jakies bledy mi wywala .
  • #7 3364442
    szpilers
    Poziom 22  
    pm wgrywasz bardzo prosto -wrzuc go do folderu z ktorego uzywasz flesha i poprostu go wybierz (tak jak to robiles z mcu i ppm) jak beda problemy wal na gg to ci pomoge bo i tak musze troche poczekac bez sensu:)

Dodano po 36 [sekundy]:

ew mozesz go pobrac z supportu n-boxa:)
  • #8 3364578
    Devil
    Poziom 16  
    podaj numer gg :-)
  • #9 3364618
    szpilers
    Poziom 22  
    poszukaj na meilu bo widze ze nie masz programu ktory kontroluje meila
  • #10 3365739
    Devil
    Poziom 16  
    probuje dalej flashowac i nic dalej to samo tzn. po zfleshowaniu wlancza sie wswietlacvz i gasnie zaraz telefon i slchac przez chwile jakis dzwiek w glosnioczku taki zgrzyt . Co to moze byc??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada N-box i próbuje flashować telefony Nokia 6230i, zmieniając oprogramowanie z angielskiego na polski. Z 10 telefonów 7 zostało poprawnie zflashowanych, natomiast 3 po aktualizacji uruchamiają się na chwilę i wyłączają, nie wchodząc do menu. Problem może wynikać z różnych wersji płytek głównych (E i M), które wymagają odpowiednich plików firmware. Próba flashowania softu z literką M zatrzymuje się na 25% podczas usuwania, a soft z literką E wgrywa się, lecz telefon się resetuje. Po wykonaniu komendy erase w jednym telefonie usunięto całą pamięć, co uniemożliwia uruchomienie urządzenia. Rozwiązaniem jest wgranie najwyższej wersji oprogramowania oraz dołożenie pliku PM (parametry telefonu), który należy umieścić w folderze z programem do flashowania i wybrać podczas procesu. Problemy z wgrywaniem PM mogą powodować błędy, ale prawidłowe wgranie PM powinno przywrócić funkcjonalność telefonu. Po flashowaniu wadliwych egzemplarzy telefon wyświetla logo i gaśnie, a w głośniku słychać zgrzyt, co wskazuje na problem z oprogramowaniem lub pamięcią PM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA