logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał od dostawcy jak wzmocnić na w domu do laptopa

Limakan 24 Gru 2006 12:34 8079 9
REKLAMA
  • #1 3365495
    Limakan
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam,
    mam następujący problem, otrzymuję słaby sygnał radiowy od dostawcy interneu (bezpośrednio na laptopie mam sygnał tylko na strychu lub na podwórku ) jak można go wzmocnić aby mieć mocniejszy sygnał w całym domu (w pokojach). Korzystam jedynie z laptopa z wbudowaną kartą 802.11b/g wireless LAN.
    Dlatego proszę o poradę ile i jakich urządzeń (w rozsądnej cenie) będę potrzebował aby wzmocnić i rozprowadzić sygnał w domu tak by nie wychodzić na strych by mieć kontakt ze światem :).
    Wdzięczny będę za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 3365520
    pnhd
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    dobra antena na dachu oraz repeater.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3367165
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Czyli 2xap, jedno w trybie klienta drugie w trybie ap
  • #4 3367549
    mb3
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Bardzo dobre są anteny "andrew" zamiana na taką powinna wzmocnić sygnał...
  • REKLAMA
  • #5 3367866
    darek kanik
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam ja bym ci zaproponował zewn.antene bo laptopa chyba ze nie ma gniazda to kupic zewn karte wi-fi ona ma antene w sobie koszt takiej karty jest niski 70-100zl do tego przedłuzacz do usb i mozna do 3 metr kabla dać.
    Natomiast komfortowym rozwiazaniem jest załozenie yagi 16-19dbi np.i 2ap-ków jak juz koledzy ci pisali wtedy masz neta w całym domu i na ogrodzie latem ale koszt około 400zł.powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3369016
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    2x Edimax EW-7206 bardzo tani lub TP-Link TL-WA501G, polecam ten drugi tez tani, na dachu podlacz ten pierwszy pod antene co by mial dobry syganl, nawet bardzo dobry drugi umiesc w pomieszczeniu w ktorym najczesciej korzystasz z neta i polacz kawalkiem skretki
    a co do tego jak to wszytsko poustawiac to zapytaj Twojego operatora
  • #7 3372464
    Limakan
    Poziom 11  
    dziękuje za informacje , jestem laikiem w tych sprawach i poczytam o tych apkach itp.. antene od nawcy mam 100 m od domu myslalem że wystarczy antena tzw tuba (tak wyglada) która skieruję na antenę nadawczą usługodawcy i pod nią podłączę owe urzadzenie ktróre wzmocni mi sygnał radiowy. Usugodawca proponuje podpięcie laptopa za mocą kabla czego chciałbym uniknąć jeżeli mogę nadal liczyć na pomoc jak rozwiązać ten problem bardzo proszę będę wdzięczny za sugestie pozdrawiam[/youtube]
  • #8 3376168
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Na 100m to jakis panel 8dBi, no ale to inna historia. Jezeli chce miec lapa na wifi to musisz kupic ap, ktore bedzie odbierac sygnal od dostawcy i drugie ap, ktory ten sygnal bedzie slac dalej w eter.
  • #9 3377768
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    niedlugo przyjdzie mi jedna sztuka AP TP-Link, postaram sie za opisac czy jest lepszy od Edka ;-)
    a tym bardziej ze jest na Artherosie a nie na Realteku ;-)
  • #10 3377799
    Limakan
    Poziom 11  
    Ok będę czekał na rezulaty:) Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest słaby sygnał radiowy Wi-Fi od dostawcy, odbierany na laptopie jedynie na strychu lub na podwórku, co utrudnia korzystanie z internetu w pokojach domu. Rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznej anteny o wysokim zysku (np. antena Yagi 16-19 dBi lub panel 8 dBi) zamontowanej na dachu, skierowanej na antenę nadawczą dostawcy. Do odbioru i rozprowadzenia sygnału w domu rekomenduje się użycie dwóch punktów dostępowych (AP) – jeden w trybie klienta podłączony do anteny zewnętrznej, drugi w trybie AP rozsyłający sygnał wewnątrz budynku. Alternatywnie można zastosować zewnętrzną kartę Wi-Fi z anteną i przedłużaczem USB, jeśli laptop nie ma gniazda antenowego. Proponowane modele AP to Edimax EW-7206 oraz TP-Link TL-WA501G, z zaleceniem TP-Linka ze względu na lepszy chipset (Atheros zamiast Realtek). Całość można połączyć kablem skrętkowym między AP dla stabilności. Operator może pomóc w konfiguracji urządzeń. Koszt zestawu z anteną i dwoma AP szacowany jest na około 400 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA