logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator ze starego TV do zasilania cewki Tesli – czy jest bezpieczny?

TeslaBuilder 24 Gru 2006 13:33 1854 15
REKLAMA
  • #1 3365744
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Przeczytałem na tym forum, że trafo WN z mikrofalówki nie nadaje się do zasilania np. CT, bo za szybko zabija :D Chcę zbudować TTesli, a wolę nie ryzykować. Mam trafo ze starego TV. Czy ono jest mnie w stanie porazić? Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3365769
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    oczywiscie ze cie moze porazic. ja na takim trafo zbudowałem lampe plazmową i mnie moja lampeczka zdrowo walneła........ co do tesli to musisz miec trafo conajmniej o mocy 200W a malłe trafo od TV sie nie nadaje do takich rozwiazan.

Trafo od mikrofali tez jest za słabe. najlepsze jest trafo z wyzynarki plazmowej o mocy 300W i napieciu 15kV

jesli jestes poczatkujacy to lepiej zostaw tesle w spokoju i zrob sobie generator marxa , drabine jacoba, lampe plazmową na początek.
  • REKLAMA
  • #3 3365997
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6163
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #4 3367989
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Tak, ale mi chodziło o to jak mocno to może porazić i czy jest w stanie zabić. Chodzi mi konkretnie o takie trafo [
    Transformator ze starego TV do zasilania cewki Tesli – czy jest bezpieczny?
    Pozdrawiam
  • #5 3368288
    danielkk
    Poziom 31  
    to potrafi mocno porazic.... na wyjsciu trafopowielacza jest napiecie ok 50kV. trzeba zachowac srodki ostroznosci przy zabawie z WN.
  • #6 3369319
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Na stronie http://mylab.pwii.pl/ czytałem, że to trafo nie nadaje się do lampy plazmowej bo ma wbudowane potecjometry. Ale przecież w lampie plazmowej i tak sie je montuje, więc nie rozumiem o co chodzi. A według was można z tego plazmówkę zrobić? I jeszce jaką to mam moc, bo nigdzie nie mogę wyczytać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3369403
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    danielkk napisał:
    to potrafi mocno porazic.... na wyjsciu trafopowielacza jest napiecie ok 50kV. trzeba zachowac srodki ostroznosci przy zabawie z WN.

nie przesadzaj , w takim to co najwyzej 15KV bedzie [fabrycznie], 20mA moze juz zabic [przy 60V]
    , a to trafo sie nie nadaje:idea:
  • #8 3369458
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    No a jest wogóle coś, co można z tego zrobić?
  • REKLAMA
  • #9 3376029
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    no dalo by sie zrobic , ale musial bys ominac te potecjometr [ jedynie chyba rozwalic potecjometry i przed nimi to polaczyc, ale to do latwych zadan nie nalezy i mozna szybko uszkodzic trafo]

w serwisie rtv mozesz dostac trafo bez potecjometrow za grosze ,jak nie za darmo :idea:
  • #10 3378029
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    No ale do drabiny Jacoba albo do generatora van de Graffa by się nadało?
    I powiedzcie mi wreszcie czemu te potencjometry przeszkadzają. Przecież możnaby ich poprostu nie ruszać :idea:
  • #11 3378037
    danielkk
    Poziom 31  
    bo to jest trafo powielacz...... czyli napiecie na wyjsciu jest stałe. a ty potrzebujesz napiecia zmiennego... czyli najlepsze jest stare trafo od TV gdzie powielacz jestosobno i mozna go odciąc

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic622703.html

np takie:
  • #12 3378249
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Ale generator Van de Graffa jest zasilany napięciem stałym. Czyli to trafo się nadaje.
  • #13 3378760
    danielkk
    Poziom 31  
    nie wiem bo nie robiłem takiego generatora. zrobiłem plazme i drabine jacoba a do tego sie nie nadaje. nie nadaje sie rowniez do generatora marxa
  • #14 3383532
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    A właściwie czemu nie do Marxa. :?: Przecież ten generator jest zasilany napięciem stałym. :idea:
    Wie ktoś jaką moc ma to trafo :?:
  • #15 3384308
    danielkk
    Poziom 31  
    mam 2 trafa od starych telewiorow jak cchesz to ci odsprzedam. a poza tym te trafa sie nie nadaja do niczego. poczytaj sobie www.mylab.prv.pl to sie wszystkiego dowiesz.
  • #16 3384358
    TeslaBuilder
    Poziom 10  
    Na tej stronie byłem i czytałem, że to trafo nie nadaje się do lampy, ale sądzę że do Van de Graffa mogłoby być.
    Ile chcesz za te z TV?

Podsumowanie tematu

✨ Transformator wysokiego napięcia (WN) ze starego telewizora może porazić prądem o napięciu rzędu 15 kV i natężeniu około 20 mA, co jest niebezpieczne i może być śmiertelne. Do zasilania cewki Tesli (CT) wymagane jest trafo o mocy co najmniej 200 W, natomiast małe transformatory z TV są zbyt słabe i nie nadają się do tego celu. Trafo z mikrofalówki również jest niewystarczające. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie transformatora z wyżynarki plazmowej o mocy około 300 W i napięciu 15 kV. Transformatory z TV często mają wbudowane potencjometry, które utrudniają ich zastosowanie w lampach plazmowych i innych urządzeniach wysokiego napięcia, ponieważ są to transformatory z wbudowanym mnożnikiem napięcia (trafo powielacz), generujące stałe wysokie napięcie, podczas gdy do niektórych zastosowań potrzebne jest napięcie zmienne. Usunięcie potencjometrów jest możliwe, ale ryzykowne i może uszkodzić transformator. Do generatorów Van de Graffa i Marxa trafo ze starego TV raczej się nie nadaje, mimo że zasilanie jest stałoprądowe. W serwisach RTV można czasem zdobyć transformatory bez potencjometrów, które są bardziej odpowiednie do eksperymentów z wysokim napięciem. Zaleca się ostrożność przy pracy z transformatorami WN ze względu na wysokie napięcia i ryzyko porażenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA