Ten pierwszy to podłącza się pod sieć 230V N i któryś z pozostałych i uzyskuje się z niego 25kV, drugi to musisz wysterować odpowiednio generatorem o odpowiedniej częstotliwości, poszukaj schematów z TV starych i zobaczysz jak to jest połączone i sterowane. Uważaj by Cię nie potrząsnęło .
Witam.
Odnośnie tego niebieskiego transformatora:
konkretnie to jak go mam podłączyć do przejście jest tylko między jedną z blaszek w obudowie i kablem N.
A Drossel to w tłumaczeniu to dławik reszty nie przetłumaczę.
No tak a jak juz nie mam pozostałych części, dokumentacji nigdy nie miałem i nawet nie wiem jak sie nazywał ten sprzęt ani jak wyglądał (rozebrałem go jakieś 4-5 lat temu)
O ile pamiętam to 24V na czarny i jasny przewód (nie wiem jaka polaryzacja?). Prąd pracy z tego zasilania to 10A. Napięcie zapłonu lampy, to 25KV. Napięcie pracy, po starcie palnika, to pewnie 198V ÷264V. Najlepiej zrobić testy zaczynając od małego prądu na zasilaczu serwisowym z zabezpieczeniem.
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch transformatorów wysokiego napięcia (HV) – jednego ze starego rzutnika, drugiego z telewizora. Transformator z rzutnika wymaga zasilania 230V oraz odpowiedniego połączenia z przewodem neutralnym (N) i innym przewodem, aby uzyskać napięcie rzędu 25kV. Drugi transformator z telewizora wymaga sterowania generatorem o odpowiedniej częstotliwości i nie może być bezpośrednio zasilany z sieci 230V. Niebieski transformator jest częścią zasilania lampy ksenonowej i do prawidłowego działania potrzebuje pozostałych elementów układu lub dokumentacji, której autor nie posiada. Zalecane jest stosowanie zasilacza serwisowego z zabezpieczeniem do testów, zaczynając od niskiego prądu. Napięcie pracy lampy po zapłonie wynosi około 198V–264V, a napięcie zapłonu to około 25kV. Podłączenie transformatora z telewizora bez odpowiedniego układu sterującego jest niemożliwe. Wskazano również źródła informacji i schematy na forach elektrody.pl dotyczące transformatorów HV z telewizorów. Wygenerowane przez model językowy.