logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć transformator HV ze starego rzutnika i telewizora?

ks67 24 Mar 2008 10:59 6290 9
REKLAMA
  • #1 4947196
    ks67
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich jestem w posiadaniu takiego oto transformatorka:
    interesuje mnie jak go podłączyć. Dodam tylko że wyciągnąłem go ze starego rzutnika.

I druga sprawa: jak podłączyć transformatorek HV z telewizora taki:
  • REKLAMA
  • #2 4947205
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ten pierwszy to podłącza się pod sieć 230V N i któryś z pozostałych i uzyskuje się z niego 25kV, drugi to musisz wysterować odpowiednio generatorem o odpowiedniej częstotliwości, poszukaj schematów z TV starych i zobaczysz jak to jest połączone i sterowane. Uważaj by Cię nie potrząsnęło ;-) .
  • REKLAMA
  • #4 4949583
    ks67
    Poziom 13  
    Witam.
    Odnośnie tego niebieskiego transformatora:
    konkretnie to jak go mam podłączyć do przejście jest tylko między jedną z blaszek w obudowie i kablem N.
    A Drossel to w tłumaczeniu to dławik reszty nie przetłumaczę.
  • REKLAMA
  • #5 4949667
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Ten niebieski podzespół, to część zasilania lampy ksenonowej. Aby to prawidłowo podłączyć trzeba mieć dalszą część układu, albo dokumentację.

Pozdrowienia.
  • #6 4969377
    ks67
    Poziom 13  
    No tak a jak juz nie mam pozostałych części, dokumentacji nigdy nie miałem i nawet nie wiem jak sie nazywał ten sprzęt ani jak wyglądał (rozebrałem go jakieś 4-5 lat temu)
  • #7 4969511
    Bogdan58
    Poziom 32  
    O ile pamiętam to 24V na czarny i jasny przewód (nie wiem jaka polaryzacja?). Prąd pracy z tego zasilania to 10A. Napięcie zapłonu lampy, to 25KV. Napięcie pracy, po starcie palnika, to pewnie 198V ÷264V. Najlepiej zrobić testy zaczynając od małego prądu na zasilaczu serwisowym z zabezpieczeniem.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #8 4970503
    ks67
    Poziom 13  
    Czyli tego nie zasilę się z sieci 230V~?

ok skoro tak to pod 24 podłączę.
  • #9 4970555
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Na pewno nie na sieć.

Pozdrowienia.
  • #10 4993246
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    A tak zapytam: skąd wziąłeś to urządzenie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch transformatorów wysokiego napięcia (HV) – jednego ze starego rzutnika, drugiego z telewizora. Transformator z rzutnika wymaga zasilania 230V oraz odpowiedniego połączenia z przewodem neutralnym (N) i innym przewodem, aby uzyskać napięcie rzędu 25kV. Drugi transformator z telewizora wymaga sterowania generatorem o odpowiedniej częstotliwości i nie może być bezpośrednio zasilany z sieci 230V. Niebieski transformator jest częścią zasilania lampy ksenonowej i do prawidłowego działania potrzebuje pozostałych elementów układu lub dokumentacji, której autor nie posiada. Zalecane jest stosowanie zasilacza serwisowego z zabezpieczeniem do testów, zaczynając od niskiego prądu. Napięcie pracy lampy po zapłonie wynosi około 198V–264V, a napięcie zapłonu to około 25kV. Podłączenie transformatora z telewizora bez odpowiedniego układu sterującego jest niemożliwe. Wskazano również źródła informacji i schematy na forach elektrody.pl dotyczące transformatorów HV z telewizorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA