logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens CX65 po zalaniu - jak flashować bez cięcia TP?

dr.master 24 Gru 2006 22:05 1115 9
REKLAMA
  • #1 3367042
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 924
    Witam, trafił do mnie CX65 po zalaniu. Standart wanienka, grzanie, soft.
    Jednak okazało się że v softu 12 :( boje sie ciąć TP żeby go nie uwalić , chodził więc sprzedałem. teraz klient przychodzi codziennie i mowi że się wiesza. Wziąłem go do siebie, testuje. i chodzi normalnie. Ładowałem 12 h , drugie 12 chodzi normalnie, oddałem . i za 20 min dostałem SMSa że znów sie wyłaczył. Wziąłem i wyłaczył sie też u mnie raz.
    Da rade jakoś go flashować bez TP ?
  • REKLAMA
  • #2 3367070
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    takie uszkodzenie w tych fonach najczęściej spowodowane jest peknięciem płyty... ale równie dobrze może być soft. W cx65 tp się nie tnie tylko zwiera do masy. w tak niskiej wersji zrobisz to bez tp... poczytaj na forum o fleszowaniu C65/CX65...
  • REKLAMA
  • #4 3367095
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 924
    Gsm_michal umiem flashować siemensy, CXy też. Chodzi mi o to że mam wersje softu 12 i wszedzie piszą że trzeba ciąć TP i pytam sie czy da się to jakoś ominąć bo sie boje uwalić.
    Nie wykrywa mi tel program do zarządzania, więc nie moge wgrać midletu ;/
  • #5 3367137
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    a od kiedy to się Sgoldy tnie? już Ci kolega djm napisał że się zwiera punkt serwisowy do masy i flash idzie bez problemu nic w taki sposób nie uwalisz.
  • REKLAMA
  • #7 3367169
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    nie wiem jakim sprzętem to robisz ale na martechu wygląda to tak że uruchamiam program kabelkiem dotykam do tego punktu następnie program każe mi odłączyć tp bo już zabootował się i ładuje soft wtedy
  • REKLAMA
  • #9 3367972
    djm
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    dr.master napisał:
    znajomy pisał mi że się zwiera a potem rozwiera i znów zwiera;/ prawda to ?
    raz się zwiera i już?

...zwierasz tylko w celu "zbootowania". wejdż sobe na forum siemensiak.pl - tam jest sporo konkretnych rzeczy naprawy/serwisowania siemensów "domowym" kabelkiem serwisowym... pzd[/url]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem flashowania telefonu Siemens CX65 po zalaniu, zwłaszcza przy wersji softu 12, gdzie standardowo wymaga się cięcia TP (punktu testowego). Użytkownik obawia się uszkodzenia telefonu przez cięcie TP i pyta o możliwość flashowania bez tego zabiegu. Odpowiedzi wskazują, że w modelach CX65 i C65 nie tnie się TP, lecz zwiera się punkt serwisowy do masy, co umożliwia bezpieczne zbootowanie i wgranie softu. Proces ten wymaga jednorazowego zwarcia TP, po czym program do flashowania prosi o odłączenie TP, a następnie kontynuuje ładowanie oprogramowania. Wskazano również, że do flashowania można użyć domowego kabla serwisowego, a na forach takich jak siemensiak.pl dostępne są szczegółowe instrukcje dotyczące napraw i serwisowania Siemensów bez konieczności cięcia TP. Problem może też wynikać z uszkodzenia płyty głównej, co jest częste przy zalaniu. Użytkownik posiada jedynie kabel serwisowy i nie może wykryć telefonu programem do zarządzania, co utrudnia wgranie midletu. Podsumowując, flashowanie CX65 z softem 12 można wykonać bez cięcia TP, stosując zwarcie punktu serwisowego do masy i używając odpowiedniego oprogramowania oraz kabla serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA