logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w jednym kanale wzmacniacza Fonica PW 9014 - przyczyny?

Michal50 26 Gru 2006 07:15 2284 7
REKLAMA
  • #1 3370144
    Michal50
    Poziom 2  
    Witam,
    we wzmacniaczu Fonica PW 9014 pojawiły się trzaski w jednym kanale. Trzaski pojawiają się na jakiś czas tj. kilka dni lub godzin, później ustępują co dodatkowo utrudnia lokalizację i naprawę. Co to może być? Próbowałem wymienić kilka kondensatorów elektrolitycznych i bez rezultatu.
    Nie ma żadnych zniekształceń dźwięku, te dosyć głośne trzaski jakby nakładają się na dźwięk.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Jeszcze jedno: wzmacniacz odstawiłem na jakieś 2 lata i po tym czasie grał dobrze przez kilka dni, później znów się pojawiły.

Pozdrawiam

Michał

Dodano po 3 [minuty]:

Acha :-) potencjomerty odpadają. Poza tym trzaski nie zależą od żadnej regulacji zarówno ich głośność czy barwa.

Dodano po 18 [minuty]:

Wczoraj próbowałem jeszcze sprawdzić coś bo miałem pomysł, ale oczywiście przez 2 godziny była cisza. Jak na złość.
  • REKLAMA
  • #2 3370161
    5bkera
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Nie znam dokładnie tego modelu,ale najlepiej byłoby podłączyć przedwzmacniacz kanału uszkodzonego ze sprawnie działającą końcówką mocy(czyli z drugiego kanału)W taki sposób sprawdzisz sobie,czy uszkodzenie leży w przedwzmacniaczu,czy w końcówce mocy.
  • REKLAMA
  • #3 3371815
    Michal50
    Poziom 2  
    Cytat:
    Nie znam dokładnie tego modelu,ale najlepiej byłoby podłączyć przedwzmacniacz kanału uszkodzonego ze sprawnie działającą końcówką mocy(czyli z drugiego kanału)W taki sposób sprawdzisz sobie,czy uszkodzenie leży w przedwzmacniaczu,czy w końcówce mocy.

Drogą eliminacji doszedłem do tego, że "uszkodzenie" jest w końcówce mocy jednak nie mogę go znaleźć.
    Gdyby to było "przyzwoite" uszkodzenie to już by go nie było. A tak pojawia się i znika. Dzisiaj wpadło mi do głowy że to pewnie będą zimne luty i tak nic nie zdziałałem.
  • REKLAMA
  • #4 3372047
    5bkera
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Hmmm ... a może któryś z tranzystorów końcówki mocy.... miałem taki przypadek (pomiary wykazywały,że tranzystor poprawnie pracuje).Proponuję je wymienić.

Dodano po 4 [minuty]:

Bez obrazy,ale bywają przypadki,że szkoda każdego grosza na części,więc metoda jest prosta:podmieniaj tranzystory końcówki mocy z kanału do kanału (pojedyńczo) i obserwuj wzmacniacz.
  • #5 3372513
    Michal50
    Poziom 2  
    Tak właśnie też robię. Zamieniam tranzystory kanałami. Widać nie trafiłem na ten wadliwy, ale też nie przeleciałem :-) wszystkich.
  • #6 3378751
    Michal50
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany. Pomogła wymiana małego tranzystora z końcówki mocy tj. BC 177B. A ja do tej pory brałem się jedynie za sprawdzanie tych grubych.

Pozdrawiam
  • #7 4143966
    orzeech
    Poziom 1  
    Witam ja mam taki sam problem z tym wzmacniaczem trzaska w prawym kanale
    umieszcilem jeszcze film na ktorym to widac
    Załączniki:
    • Video007.3gp.zip (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 4145746
    Brunet41kr
    Poziom 12  
    to typowa usterka wzmacniacza róznicowego (te małe tranzystorki) - wymienia sie je parami dobierajac bete - aby była w miare równa - doczytajcie zasade pracy wzmacniacza róznicowego

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
We wzmacniaczu Fonica PW 9014 pojawiły się okresowe trzaski w jednym kanale, które ustępują na pewien czas, co utrudnia diagnozę. Trzaski nie zależą od regulacji potencjometrami i nie powodują zniekształceń dźwięku, a wymiana kondensatorów elektrolitycznych nie przyniosła efektu. Diagnostyka metodą eliminacji wykazała, że problem leży w końcówce mocy. Podejrzenie padło na zimne luty oraz uszkodzone tranzystory końcówki mocy. Zalecano podmianę tranzystorów między kanałami w celu identyfikacji wadliwego elementu. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana małego tranzystora BC177B z końcówki mocy. Dodatkowo wskazano, że usterka jest typowa dla wzmacniaczy różnicowych i dotyczy małych tranzystorów, które należy wymieniać parami, dobierając je pod kątem współczynnika beta, aby zapewnić równą pracę wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA