logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karty TV na Philips SAA 7131 nie działają na płycie głównej Intel 440BX

2005longi 26 Gru 2006 23:32 1608 12
REKLAMA
  • #1 3373048
    2005longi
    Poziom 11  
    Stary komp, płyta główna na intelowskim 440BX, Pentium III pracuje na FSB 133 MHz. Niektóre karty TV nie chcą tu działać. Działa leadtek DV 2000, działa Aver Studio (na chipsecie Bt), ale nie działa nowsze Aver ani inne na Philipsa SAA 7131. Gdzie indziej TE SAME testowane karty działają, u mnie nie. BIOS wykrywa, IRQ przydzielone, sterowniki się instalują, ale ani obrazu, ani dźwieku, ani znalezionej stacji TV, ani FM. Nie pomaga zmiana slotu PCI. Zresztą działające karty nie "marudzą' i działają na samodzielnym IRQ jak i na współdzielonym. Co jest?
  • REKLAMA
  • #2 3373072
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A co za plyta? Mamy wróżkowac? Moze nie ma dzielnika dla PCI 1/4.
  • REKLAMA
  • #3 3373092
    2005longi
    Poziom 11  
    VTech (chba się nazywał producent) - biosowy ID płyty:
    440BX-ITE8671-2A69KV3OC

RAM 256 MB, PIII 866 (6,5x133 MHz)
    W biosie datowanym 12/13/2000 (ostatnim chyba dostępnym) nie ma możliwości ingerencji w 1/4 albo 2/3 itp.
  • #4 3373536
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Czy w przypadku problemów z odpaleniem karty próbowałeś przełączać w BIOSie opcję "PCI Delay Transaction" (włącza/wyłącza zgodność PCI 2.1)? Czasami przy starszej karcie trzeba ją wyłączyć.
  • REKLAMA
  • #5 3373628
    2005longi
    Poziom 11  
    Delayed Transaction nie wniósł tu nic. karty, które nie działają są właśnie stosunkowo nowe. Np Quick TV albo Aver 303.
    Nie działa też obniżenie FSB - próbowałem do 100 MHz. to samo. Próbowałem zamieniać kości pamięci miejscami. Wyjmowałem inne karty - oprócz graficznej została tylko TV. Nic. Tuner TV i FM głuchy.
  • REKLAMA
  • #6 3373680
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Zastanawiające... Czy masz w BIOSie inne opcje do konfigurowania transmisji po PCI (PCI Dynamic Bursting, CPU to PCI Write Buffer, Wait States itp.) i czy eksperymentowałeś z nimi? Ponownego rozdysponowania zasobów przez ESCD próbowałeś? Czy te karty sprawdzałeś pod takim samym systemem operacyjnym, jak Twój? Aha - czy karty wyświetlają w oknie TV "szum", czy to okno jest puste - próbowałeś podłączyć inne źródło sygnału?
  • #7 3374405
    2005longi
    Poziom 11  
    Nie ma szumu w oknie - kompletna cisza, jakby nie było w ogóle takiej funkcjonalności. Nie działa tuner. Ani TV ani FM. Skanowanie przeczesuje kosmiczną pustkę. Podkreślam - te same karty wkładane do przynajmniej dwóch innych komputerów działają bez zarzutu. Te karty to AverTV z układem Philips FM1216 oraz QuickTV z Philipsa SAA7131.
    Odkryłem tę przypadłość, gdy komp chodził pod Win ME. Później upgrade - teraz XP. To samo. Leadtek DV2000 pracuje, starsza AverTV Studio też bez problemu. A te z Philipsami nie. I nie zawracałbym głowy, gdyby nie to, że z ciekawości sprowadziłem DWIE działające karty, które u mnie nie pracują. To nie może być przypadek.
    Z BIOSEM próbowałem chyba wszystkiego. Ale przyznaję, Delayed Transaction przełączałem dopiero teraz. Nic nie dało, ale jeszcze raz spróbuję tu pogrzebać.
  • #8 3376219
    2005longi
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno: z innych wejśc DZIAŁA! Np. composite. Tylko TUNER.
    Widzę, że to jakaś zakała dla forumowiczów i problem peryferyjny czy wręcz niszowy. Tym bardziej miło będzie coś od Was usłyszeć!
  • #9 3376275
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To wygląda tak jakby sam tuner( ta metalowa "puszka") nie dostawał zasilania albo nieprawidłowe.
    Jak masz możliwość to pomierz napięcia na wejściach tunera w komputerze w którym działa i w taki który nie działa i porównaj.
  • #10 3376993
    2005longi
    Poziom 11  
    Tak to wygląda. Ale czy to możliwe, że przez slot PCI podawane są zasilania na rózne sposoby i akurat u mnie moze tego nie być? Ktoś zna sie na rozkładzie pinów w łączach PCI i zasilaniu kart przez nie? Może raczej powinienem pomierzyć te napięcia na płycie głównej? Tylko gdzie?
  • #11 3377074
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    a probowales przeczyscic cale zlacze pci i zlacze krawedziowe w tunerze? Moze akurat w tym cos moze byc...
  • #12 3379985
    2005longi
    Poziom 11  
    Nie, nie.
    Może inaczej. PODPOWIEDZCIE link do opisu ZŁĄCZA PCI ze szczególnym uwzględnieniem ZASILANIA (a może różnych osobno stabilizowanych zasileń)
    przez takie złącze

Z góry dzięki, bo nadzieja już mi z końcem roku zdycha.

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej VTech z chipsetem Intel 440BX i procesorem Pentium III 866 MHz (FSB 133 MHz) występuje problem z działaniem niektórych kart TV opartych na układzie Philips SAA7131, mimo prawidłowego wykrywania w BIOS-ie, przydzielenia IRQ i instalacji sterowników. Karty takie jak AverTV z układem Philips FM1216 oraz QuickTV nie wyświetlają obrazu ani dźwięku, a skanowanie stacji TV i FM nie przynosi rezultatów. Starsze karty, np. Leadtek DV 2000 i Aver Studio na chipsecie Bt, działają poprawnie. Próby zmiany slotu PCI, obniżenia FSB do 100 MHz, modyfikacji ustawień BIOS (w tym PCI Delay Transaction, PCI Dynamic Bursting, CPU to PCI Write Buffer, Wait States) oraz testy z różnymi konfiguracjami pamięci i kart nie przyniosły efektu. Obserwacja wskazuje, że tuner (metalowa puszka) może nie otrzymywać zasilania przez slot PCI, co może być przyczyną braku funkcjonalności. Sugerowano pomiar napięć na pinach PCI oraz oczyszczenie złącza PCI i krawędziowego złącza tunera. Link do opisu pinów PCI z uwzględnieniem zasilania został udostępniony: http://www.interfacebus.com/Design_PCI_Pins.html. Problem wydaje się specyficzny dla tej kombinacji sprzętowej i kart z układem Philips SAA7131.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA