Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GDN 25/80 - renowacja zawieszeń

marko_g 27 Dec 2006 11:59 2595 13
Renex
    marko_g
    Level 11  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mam taki problem.
    Posiadam kolumny New Mildton 170. W głosnikach niskotonowych sparcialo i sypie sie juz zawieszenie górne. Natomiast membrany sa w stanie idealnym, kopułka takze sie nie odkleja.Sprawdzalem po zdjeciu glosnika, dolne zawieszenie takze cale. Z zwiazku z tym mam takie pytania :
    1) czy lepiej wymienic calosc (membrana razem z resorem górnym) czy skoro reszta nie jest uszkodzona wymienic tylko resor górny ? Slyszalem ze wymiana calosci jest podobno łatwiejsza niz samego resora gornego, ale troche szkoda wymieniac mi cos co jest niezniszczone, zwlaszcza ze oryginał to oryginał. Wiec prosze o wypowiedzi w tej sprawie.
    2) pytanie 2 jes takie: czy wymiana samego resora górnego wiąze sie z koniecznoscią demontazu membrany ? czy mozna to zrobic nie demontujac ani membrany ani kopulki ? Miła Pani w sklepie Tonsila podpowiedziala mi ze niczego nie mam demontowac, tylko wymienic sam resor.. Hmm pomyslalem oki, tylko tak sobie patrzę to przez ten stalowy kosz troche ciezko moze byc kleic mi resor do membrany (a tak wogole to resor klei sie "pod membranę" czy "na nią"? :) )

Pare dni szperałem po forum, jest mnóstwo postów o renowacji głosników, zdaję sobie z tego sprawe, jednak nie znalazlem odpowiedzi na moje czesto banalne pytania, stad ten post.

Z gory wszystki dziękuję za podpowiedzi

Marek
  • Renex
    wiezlak
    Level 35  
    Wymieniaj tylko sam resor piankowy (na oryginalny oczywiście - np. z www.pabel.pl ), reszty nie ma sensu ruszać bo w stanie dobrym jest przecież i robota większa by przy tym była. Tylko oczyść dobrze miejsce klejenia z resztek starego resoru i kleju. Jako spoiwo możesz użyć butaprenu. Przyklejasz najpierw do membrany a po wyschnięciu łączenia kleisz resor do kosza - możesz jeszcze przed wyschnięciem podcentrować, jeśli krzywo przykleiłeś i cewka obciera przy wychyłach membrany. Aha - w tym GDN 25/80 kleisz resor pod membranę :).
  • Renex
    marko_g
    Level 11  
    Oki dzieki za poradę... Tylko nie wiem ewentualnie jak wycentrowac ta cewke skoro bez demontazu membrany (kopulki) nie mam zadnego do niej dojscia.. Chyba ze miales na mysli centrowania "na oko" za pomocą zawieszenia...
    wiezlak
    Level 35  
    Bez demontażu kopułki nie ma innej możliwości, niż centrowanie na oko/ucho przez równe klejenie górnego resora ;). Powinieneś przed zaschnięciem kleju sprawdzić, czy cewka nie trze przy delikatnym i równym wciskaniu membrany, możesz też puścić z umiarkowaną głośnością muzykę i nasłuchiwać zniekształceń. Największą pewność da Ci demontaż kopułki i włożenie w szczelinę kliszy fotograficznej - na czas klejenia resora.
  • Helpful post
    Caleb_
    Level 33  
    zdemontuj kopulke. centrowanie na "oko" jest g... warte - pozniej bedzie ci przy duzych wychylach ocieralo... W razie czego kup podobnej wielkosci kopulke i tyle. Nie ma ona krytycznego znaczenia na prace glosnika - krytyczne jest tylko to zeby byla.
    marko_g
    Level 11  
    Oki dzięki za posty....A więc sprawa wygląda następująco.. Usunąłem stare zawieszenia górne, oczyściłem acetonem, wszystko poszło gładko w sumie. Kopułke także zdemontowałem, odkleiła się dość łatwo. A teraz kolejne pytania... Mam zamiar prawidłowo wycentrować tą cewkę, więc pytam: ile zwojów (jaka grubośc) tej kliszy fotograficznej ma być włożona miedzy cewkę a magnes ? Gdyż tam szczelina jest właściwie minimalna, wg mnie to tylko jeden zwój kliszy (pojedyńczy) wejdzie, a i to może być trudne. Może ktoś doradzi coś ? Oraz na jaką głębokość wciskać klisze ku dołowi ? Drugie pytanie to co najpierw zacząc kleić ? Zawieszenie do kosza i potem dopiero pod membrane czy na odwrót ? Dzięki z góry już za zainteresowanie i wszelką pomoc.
    P.S w załączeniu wstawiam fotke głośnika rozebranego i oczyszczonego.
    Caleb_
    Level 33  
    no to jak wchodzi tylko pojedycnzy papierek to taki tez daj. najlepiej wsadzic ten papierek, a pozniej unieruchomic caly uklad drgajacy w gorze - podklejamy wtedy zawieszenie do membrany. gdy to dobrze zlapie to nakladamy butaprenu na kosz i zawieszenie. papierkiem ladnie ustawiamy zawieszenie do kosza, ale tak zeby zawieszenie sie nie zagielo.
    marko_g
    Level 11  
    okey czy to będzie klisza czy kawałek papierka, to myslę ze tylko pojedyńczy zwój wejdzie (zresztą widac na fotce ze prawie sie stykają cewka z magnesem). Natomiast co masz na mysli mowiąc : "a pozniej unieruchomic cały układ drgający w górze" ? W jaki sposob to unieruchomic ? Oraz nie bardzo czaje zdanie "papierkiem ladnie ustawiamy zawieszenie do kosza".. Papierkiem który centruje cewkę ? on przeciez jest pionowo w dół. Rozumiem ze membrana podczas klejenia nie ma byc wcisnieta? bo na cewce jest widoczne z 5 mm jakby ogranicznik (na czerwono). Wstawiam fotke. To na czerwono jest widoczne non stop gdy membrana jest w pozycji jakby "0", nie wciskana
    Caleb_
    Level 33  
    chodzi o to, ze po wsadzeniu papierka w szczeline unieruchamiasz caly uklad drgajacy. mozesz go sobie "wypchnac", a on nie wroci z powrotem - ulatwia to dodatkowo klejenie.
    marko_g
    Level 11  
    Z kliszy zrezygnowalem, zrobilem z dwóch warst kartki od ksera rulonik (tuleje) i ją wcisnałem w szczeline. Membrana juz sie nie daje teraz przesuwać na boki (rozumiem ze o to chodzi - zeby na obwodzie cewka w żadnym miejscu nie stykała z magnesem). Tylko ze w momencie wpychana tego papierka membrana mi sie obnizyła, stad ponawiam pytanie czy mam ją tak zostawić, czy tez caly czas trzymając ten papierek wysunąc membranę maksymalnie ku górze ? Bo nie wiem jak to sie ma potem do przyklejenia zawieszenia, zeby jej potem "nie brakowalo" zapasu na wypych podczas pracy.
    Przepraszam Caleb_ za tyle szczegołowych pytan ,ale narazie Ty uczestniczysz w dyskusji i dzieki Tobie mam wszysktie informacje, a ja robie to pierwszy w zyciu , stąd mnóstwo moich pytan
    Caleb_
    Level 33  
    no napisalem przeciez ze do gory. przyklejasz zawieszenie do membrany i czekasz az chwyci klej. nastepnie smarujesz kosz i zawieszenie, i opuszczasz caly uklad drgajacy do dolu, tak zeby zawieszenie sie stykalo z koszem (tylko nie za nisko, bo ci sie zawieszenie wygnie) no i czekasz az chwyci.
    marko_g
    Level 11  
    Stokrotne dzieki Caleb_ :-) Bez Twoich rad cięzko by mi było..
    Dzis zamowilem z allegro oryginalne piankowe zawieszenia więc myślę ze w środę przyjdą. Jak zrobię to dam znać jak mi to wyszło.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Marek
    Caleb_
    Level 33  
    czy aby na pewno oryginalne? na www.pabel.pl maja oryginalne i www.umifon.pl
    marko_g
    Level 11  
    Tak, jestem pewien ze oryginalne. Własnie od "Pabel" brałem. Nie chciałem jakis podróbek chinskich, mimo ze tansze to potem sie wychodzi ze albo nie pasują, albo trza kroić... Czekam na przesyłke od nich i mam nadzieje że wszystko pojdzie zgodnie z planem.