logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja tunera Philips z Anglii - różnice w modelu i portach RS

hekatek 27 Gru 2006 14:34 1365 8
REKLAMA
  • #1 3374505
    hekatek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    niedawno przywiozłem z anglii tuner Philipsa, byłem pewny ze jest to model 6010 lecz po przegladaniu allegro okazało sie ze tunek różni sie troche od swoich braci a na obudowie ani nigdize indziej nie pisze jaki to model, Różnica jest takze w tym ze port RS jest typu damskiego Po podłączeniu go pod komp (oczywiście po założeniu na null modemie przejsciówki z typu damskiego na menski) DSX Flesz nie wysyła loadera. Spotkał sie juz ktoś z takim cudem jak poniżej? Badz na www.republika.pl/hekatek2/tuner.rar
    A no i po podłączeniu go pod zasilanie wyskauje - - - -(cztery poziome kreski koloru zielonego) Dziwne jest tez to ze wejscie na LBN jest jeszcze starego typu jak w analogu Moze mi ktoś coś powiedzieć w tym kierunku aby to zaczeło działac??
    Załączniki:
    • tuner.rar (988.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3374536
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Wejscie nie jest analogowe, tylko wyglada na dekoder kablowy (jak dbox).
    Nie wiem czy do czegoś sie to nada.
  • REKLAMA
  • #3 3374540
    hekatek
    Poziom 14  
    czyli nic mi z niego w pl A już sie cieszyłem ze chociarz FTA na nim ruszy
    no i pilot od 3010 na nim nie działa?
  • REKLAMA
  • #4 3374819
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Wygląda na to, że jest to dekoder cyfrowej telewizji naziemnej.
    Jest napisane Digital Terrestial Receiver.
  • #5 3375838
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Trzeba zmienić głowice i soft i możesz go używać jako tuner satelitarny
    Pozdrawiam
  • #6 3380033
    hekatek
    Poziom 14  
    mam 3010 z walnietym zasialczem, czy jak bym przelutował głowice z tamtego do tego to by basowała??
    No i co zrobić z RS-em ma inne wyjscie niz normalnie i nie reaguje na DSX Edita
  • #7 3380283
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Tak od ręki nie można odpwiedzieć, trzeba by obejrzeć schematy oraz soft, a RS powinien być normalny czym się on różni od standartowego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3380312
    hekatek
    Poziom 14  
    RS zamiast bolców ma dziórki, co do schematu i spoftu to w jaki sposób można go obejrzec?
  • #9 3386187
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    sprubuj na kablu 1-1 to jest taki jaki uzywany jest w 6010 schemat jest logiczny 1-1,2-2,....,9-9.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tunera Philips sprowadzonego z Anglii, który różni się od modelu 6010 m.in. portem RS typu żeńskiego oraz brakiem oznaczenia modelu na obudowie. Po podłączeniu do komputera z użyciem przejściówki null modemowej i oprogramowania DSX Flash loader nie jest wysyłany. Na wyświetlaczu pojawiają się cztery zielone poziome kreski, a wejście LNB jest starego typu, przypominającego analogowe. Uczestnicy wskazują, że wejście nie jest analogowe, lecz przypomina dekoder kablowy lub cyfrowy tuner naziemny (Digital Terrestrial Receiver). Sugerowano możliwość zmiany głowicy i oprogramowania, aby używać tunera jako satelitarnego. Problem z portem RS wynika z innego typu złącza (gniazdo zamiast bolców), co utrudnia komunikację z DSX Editem. Zalecane jest użycie kabla RS 1:1 (pin do pinu) zgodnego ze standardem 6010. Wymaga to jednak analizy schematów i softu urządzenia, które nie są dostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA