logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon do komputera?

dybek881 27 Gru 2006 16:10 143892 14
REKLAMA
  • #1 3374829
    dybek881
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Kupiłem sobie mikrofon ibox hp-m100.
    Podłączyłem go do komputera, ale gdy mówię do niego to w głośnikach nic nie słychać.
    Co mogę z tym fantem zrobić?
    Za podpowiedzi z góry dziękuję:)
  • REKLAMA
  • #2 3374874
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    W ustawieniach głośności w zakładce odtwarzanie włącz mikrofon :D
    Załączniki:
    • Jak podłączyć mikrofon do komputera? ClipBoard-1.jpg (58.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3374912
    zielu_lodz
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Sprawdź w ustawieniach głośności czy nie masz wyciszonego mikrofonu, a tak z drugiej strony, nie ryzykuj żeby ci głośniki nie poszły, mówię o sprzężeniu.
  • REKLAMA
  • #4 3375012
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Upload projekty, programy, artykuły
  • #5 4704332
    plemnik91
    Poziom 1  
    Ocena: 10
    elo kupilem sobie mikrofon ale jak podlaczylem do komputera to nic nie slychac sprawdzilem wszystkie ustawienie i nadal nic nie wiem trzeba moze jakis program do tego dokupic albo jakis equalizer?
  • #6 4704574
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    jeżeli masz multimetr <miernik uniwersalny> ustaw na funkcję buzer <piszczenie podczas zwarcia> i podłącz odpowiednio do jacka mikrofonu jeżeli piszczy to znaczy że mikrofon jest ok
  • #7 5278166
    ala551
    Poziom 1  
    Ocena: 11
    Jak mam podłączyć mikrofon do komputera?
  • REKLAMA
  • #8 5278999
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    :D:D Normalnie... Wiesz co to karta dźwiękowa???... No to właśnie to... tam masz gniazda jack i są różne kolory... tej taki z różową "obrożą " to jest gniazdo do mikrofonu mikrofon musi miec wtyczke 3,5mm jeżeli masz wiekszą lub mniejszą musisz załątwic sobie adapter <przejściówke> z odpowiednim wtykiem i wpisznasz...potem w ustawieniach ustawiasz głośnoś mic żeby było słychac przez głośniki... i tyle.. ale troche śmieszne pytanie...
  • #9 5667858
    Dlux
    Poziom 1  
    ale u mnie nie ma opcji mic;/
    co zrobic?
  • #10 6403164
    askgad
    Poziom 1  
    ludzie potrzebuje pomocy
    co mam zrobic zeby rozmowe bylo slychac tylko w sluchawkach w jaki sposob mam to skonfigurowac
  • #11 6403487
    krzychu.m
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Jeśli masz Menedżera Realtek HD Audio to spróbuj tam. Sprawdź w panelu sterowania.
  • REKLAMA
  • #13 7201842
    lukaszlukaszaaa
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Hej.
    Ja z kolei mam inny problem. Zależy mi , aby mikrofon nie był podpięty cały czas, więc chciałbym móc go podpinać z przodu komputra. Problem polega na tym, że działa tylko jak podepnę go z tyłu pod kartę dźwiękową. Czy jest możliwość, abym mógł z powodzeniem podpinać go w wbudowane gniazdo z przodu??
  • #14 7203448
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    Sprawdź w biosie, czy masz aktywny "Front panel", jeśli tak a dalej nie dział to w ustawieniach karty muzycznej jeśli masz Realteka, w ustawieniach złącza zaznacz opcję "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego".
  • #15 7212547
    lukaszlukaszaaa
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    hej sebek
    moglbys mi wytlumaczyc to metoda lopatologiczna?
    gdzie szukac w biosie tego front panel?
    jak wejsc do ustawien karty dzwiekowej ( mam soundblaster x-fi extreme audio ) i gdzie to moze tam byc?
    pozdrawiam i thx

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada mikrofon ibox hp-m100 i podłączył go do komputera, jednak nie słychać dźwięku w głośnikach podczas mówienia. Rozwiązania obejmują sprawdzenie ustawień głośności w systemie, w tym czy mikrofon nie jest wyciszony oraz czy jest poprawnie wybrany jako urządzenie wejściowe. Mikrofon należy podłączyć do odpowiedniego gniazda jack na karcie dźwiękowej – zazwyczaj różowe gniazdo z przodu lub z tyłu obudowy komputera. W przypadku problemów z gniazdem przednim warto sprawdzić w BIOS-ie, czy panel przedni jest aktywny oraz w ustawieniach sterownika dźwięku (np. Realtek HD Audio) wyłączyć wykrywanie gniazda panelu przedniego. Mikrofon powinien mieć wtyczkę 3,5 mm lub wymagać adaptera. Dodatkowo, aby uniknąć sprzężenia zwrotnego, nie należy ustawiać odtwarzania mikrofonu bezpośrednio na głośniki. W razie wątpliwości można przetestować mikrofon multimetrze w trybie buzzer. Nie jest konieczne instalowanie dodatkowego oprogramowania czy equalizera do podstawowego działania mikrofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA