logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co robię źle ? - wytrawianie płytek - proszę o pomoc

Tonio89 28 Gru 2006 13:59 2731 4
REKLAMA
  • #1 3378373
    Tonio89
    Poziom 10  
    Witam,

Wiem że na tym forum co jakiś czas przewija się jakiś temat z wytwarzaniem płytek drukowanych, lecz nie znalazłem odpowiedzi, mimo iż przeczytałem każdy temat dotyczący owego wytwarzania płytek. Otóż mój problem polega na tym iż wytrawiając płytkę w chlorku żelaza laminat tak jakby pokrywa się jakąś różową powłoką która nie chce się wytrawić, natomiast pod tą powłoką jest następna warstwa miedzi którą widać po zeszlifowaniu tego różowego "czegoś". Wszystko robie tak jak to jest napisane w poradnikach tzn.

-szlifuję laminat papierem ściernym P1000
    -odtłuszczam
    -wgrzewam toner który nie bardzo chciał się odbić więc poprawiłem pisakiem do płyt CD
    -wrzucam laminat do pudełka z ciepłą wodą i rozpuszczonym chlorkiem żelaza
    -czekam...czekam...czekam..

...i tak po około godzinie płytka nie jest ani trochę wytrawiona tzn. nie widać nigdzie "gołego" laminatu tylko tą różową powłokę pod którą jest miedź. Wczoraj zostawiłem jedną płytkę na całą noc i wynik był taki że w niektórych miejscach było widać oczyszczony laminat lecz i tak większość była pokryta różową powłoką.

Może zdjęcia pomogą w zrozumieniu tego o co mi chodzi (proszę nie zwracać uwagi na ten napis w środku :P )

Dodano po 2 [minuty]:

Aha zapomniałem dodać iż laminat ten kupiłem na allegro i przez moją nieuwagę okazało się że jest to laminat dwu stronny.
  • REKLAMA
  • #2 3378494
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Witam !
    Ten Twój chlorek wygląda na wybrakowany. Dłużej jak godzina nie powinno się trawić. Pozdro!
  • REKLAMA
  • #3 3378992
    Tonio89
    Poziom 10  
    Czyli sugerujesz że jest to wina chlorku ? Zakupiłem jeszcze B327 na allegro może z tym będzie lepiej :/
  • REKLAMA
  • #4 3379033
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    chlorek byc moze ma sto lat poza tym samo pozostawienie plytki w tym roztworku to jeszcze nie sukces w zimnej wodzie dlugo zejdzie troche nalezaloby poruszac kuweta czy tym w czym to trawisz i zachowac odpowiednia temperature jest wskazane ja uzywalem chlorku z dobrymi rezultatami ale wole B327
REKLAMA