logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wake-Up by PCI z kartą Leadtek WinFast 2000 XP - jak włączyć PC pilotem?

rafau8 28 Gru 2006 22:00 1861 4
REKLAMA
  • #1 3380470
    rafau8
    Poziom 12  
    Czy można wykorzystać funkcję "Wake-Up by PCI card" w BIOSie do załączania komputera za pomocą pilota do karty TV ?
    Konkretnie chodzi o kartę Leadtek WinFast 2000 XP Expert PCI Radio.

I drugie pytanie - czy można włączyć komputer o określonej godzinie w celu nagrania jakiegoś programu z tv ?

Jak skonfigurować komputer aby to zadziałało ?
    Jest to w ogóle możliwe ?

Wcześniej w innym topiku wypowiadało się dwóch użytkowników takiej karty i każdy był innego zdania stąd nowy temat.
  • REKLAMA
  • #2 3380625
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 250
    Witam
    Pyt.1.
    Zapewne tak o ile można zrobić odbiornik podczerwieni wystawiający odpowiedni sygnał dla WOL. Problem w tym, że do tej pory nie spotkałem takiego rozwiązania pomomo bardzo ciekawego pomysłu.
    No i na płycie musiałoby być wejście takiego sygnału jak kiedyś w kartach PCI. Niewiem czy ten pokładowy chipset ma takie coś.

Pyt.2.
    Kiedyś w niektórych płytach załatwial to BIOS ale teraz to chyba pozostaje poczytać coś na temat hibernacji komputera. Zakładam , że system to XP.
    Może od tej strony dałoby się coś zrobić - w końcu komputer drzemie :D
    więc moze mógłby się też obudzić i coś zrobić .
    Uprzedzam tylko, żę czasem hibernacja potrafi zrujnować system operacyjny przy korzystaniu z niej w stacjonarnym komputerze.

Pozdrawiam
    Przemo
  • REKLAMA
  • #3 3380857
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Podaj oznaczenie swojej płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 3381099
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 250
    Ouups
    Coś przeoczyłem chyba bo nie chodzi o kartę sieciową.
    W takim razie z pilota power on/off działa chyba tylko na samą kartę i tu pole manewru może być nieduże - niestety.
    Ale trzeba to sprawdzić.

Funkcja Wake-on by PCI card też chyba dotyczy głównie kart sieciowych albo co najwyżej powoduje wyjście ze stanu hibernacji.

Sorry i pozdrawiam
    Przemo
  • #5 3381496
    rafau8
    Poziom 12  
    w planie mam płytę P5B Asusa http://morele.net/?pg=product_info&PRD_id=60420 ale to jeszcze sprawa dyskusyjna więc zawsze mogę zastosować inną, która ma takie możliwości - o ile takowa istnieje :D

Cytat:
    Funkcja Wake-on by PCI card też chyba dotyczy głównie kart sieciowych

no możliwe ale w takim razie po co osobna funkcja Wake-on LAN :?:
REKLAMA