logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniknęła jedna partycja z dysku, nie można kopiować plików

monter55 29 Gru 2006 13:00 2454 8
  • #1 3382398
    monter55
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Mam mały problem. Ostatnio byłem u kolegi z dyskiem. Jak podłączyłem go u siebie zaczął szwankować. Miałem cztery partycje są trzy. Wydaje mi się że komputer nie widzi całego dysku. Niektóre pliki działają inne nie. Nic nie można kopiować. Proszę pomóżcie.
  • #2 3382765
    Krzychskunk
    Poziom 13  
    ...bardzo prawdopodobne ze to usterka mechanichna...jak przenosiles dysk to moze zahaczyles o cos albo cieplutki dysk wyniosles na zewnatrz gdzie byla niska tenperatura...!!
    ...ale sprobuj uzyc jakiegos programu do sprawdzania dysku (google :D) moze to zwykle bledy...
  • #3 3382890
    dymek34
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdz u kumpla czy dzieje sie to samo, proponuje pobawic sie programem PartitionMagic.
  • #4 3383119
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    na innym kompie uruchomprogram victoria i zobacz co ten program widzi na twoim dysku.

Zniknęła jedna partycja z dysku, nie można kopiować plików

:!:
  • #5 3383299
    monter55
    Poziom 11  
    Dysk nie był podłączany odrazu jak go przyniosłem a raczej nim też nigdzie nie zachaczyłem. A na scandisk'u systemowym dochodzi do partcji E i się zatrzymuje a partycji F wogule nie widzi. Spróbuje waszych rad i się odezwe. Dzięki za pomoc.
  • #6 3383421
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Prowdopodobnie nic mechanicznie się nie stało z dyskiem.. poprostu partycje Ci się rozwaliły.. Jeśli Ci nie zależy na danych przeleć dysk programem wdclear, który usunie wsio z dysku.
    Użyj programu do odzyskiwania w trybie raw.. jeśli masz tam ważne dane.. (np. Ontrack)
  • #7 3385436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3385462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3403853
    monter55
    Poziom 11  
    Poprostu sformatowałem dysk i utworzyłem partycje od nowa. Teraz działa jak należy. Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem, na którym zniknęła jedna z czterech partycji, a system nie widzi całego dysku, co uniemożliwia kopiowanie plików. Wskazano możliwość uszkodzenia mechanicznego dysku podczas przenoszenia lub wpływ niskiej temperatury, jednak bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie struktury partycji. Zalecano użycie narzędzi diagnostycznych takich jak Victoria, PartitionMagic, scandisk systemowy oraz ndd.exe do sprawdzenia stanu dysku i partycji. W przypadku utraty danych zasugerowano odzyskiwanie w trybie RAW (np. program Ontrack), z zastrzeżeniem, że może to uszkodzić fragmentowane pliki. Ostatecznie użytkownik sformatował dysk i utworzył partycje od nowa, co rozwiązało problem. Podkreślono znaczenie identyfikacji modelu dysku dla precyzyjnej diagnostyki.
REKLAMA