logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt na bramkach logicznych - wybór i realizacja układu cyfrowego

vabian 29 Gru 2006 20:18 1506 6
REKLAMA
  • #1 3384227
    vabian
    Poziom 10  
    Witam

Jestem studentem I roku informatyki. Potrzebuję wykonać projekt na bramkach logicznych jednego z poniższych układów logicznych. Za wszelką pomoc BARDZO DZIĘKUJĘ!

a) uniwersalny 8-bitowy sumator prefiksowy (PPA) dla kodu NB i U2 (dodawanie i odejmowanie) w strukturze Ladnera_Fischera lub Hana-Carsona,

b) czterocyfrowy uniwersalny sumator dziesiętny – cyfry dziesiętne zakodowane w kodzie BCD+3,

c) sześciobitowy układ mnożący kodu U2 wg algorytmu Bootha-McSorleya,

d) sześciobitowy układ dzielenia nieodtwarzającego,

e) matrycę mnożący liczb 8-bitowych kodu U2 z szybkim sumatorem końcowym,

f) szybki sumator 8 liczb 8-bitowych w kodzie U2,

g) układ denormalizacji argumentów dodawania i odejmowania zmiennoprzecinkowego,

h) układ dodawania odejmowania wykładników zmiennoprzecinkowych z sygnalizacją nadmiaru i niedomiaru.
  • REKLAMA
  • #2 3384495
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przecież to jest klasyka układów cyfrowych i już dawno zostało to opisane w odpowiednich podręcznikach.
    A dysponujesz jakimkolwiek?
    Możesz też skorzystać z Google'i, ale systematyka z podręcznika jest tu nieoceniona. Np.
    Pieńkos, J., Turczyński, J.: "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych", WKiŁ, Warszawa 1986

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3384694
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Takie zadania na I roku informatyki? Prosto po gimnazjum? Niezła jazda, ciekawe który ze studentów rozwiąże coś samodzielnie...
    Dosłownie, jakby Romek maczał palce, ludzie...
  • #4 3384816
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    czarutek napisał:
    Takie zadania na I roku informatyki? Prosto po gimnazjum? Niezła jazda, ciekawe który ze studentów rozwiąże coś samodzielnie...

w końcu studia na kierunku Informatyka to nie zabawa dla małoqmatych... :D
    Natomiast, jak już napisałem, to jest klasyka i jest do znalezienia w postaci gotowców w odpowiednich podręcznikach.
    Wobec tego, nie bardzo rozumiem skąd ten lament?

czarutek napisał:
    Dosłownie, jakby Romek maczał palce, ludzie...

Romek, na szczeście, zna się na tym, jak "wilk na gwiazdach" ... :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3384863
    czarutek
    Poziom 34  
    A jednak temat jak leci padł na forum...
    Coś mi tu nie gra. Powiedzmy na drugim roku, ale na I semestrze? A wykłady o tym już były? To w ogóle informatyka, a nie automatyka? Cóż za tempo.
    Ale faktycznie, może to nie na moją głowę... :|
  • #6 3385874
    vabian
    Poziom 10  
    Zadanie te potrzebuję na przedmiot Arytmetyka Komputerów. Mieliśmy tylko jeden wykład dotyczący algebry boole'a oraz bramek logicznych, przykład prostego sumatora liczb w kodzie nb i to wszystko. Wykładowca od razu rzucił takiego zadanie, nie podał żadnej literatury stąd moja prośba o pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 3385901
    czarutek
    Poziom 34  
    Tak właśnie myślałem - szalone tempo.
    Niestety nie pomogę. Miałem 3 semestry automatyki cyfrowej, były wykłady, ćwiczenia i laboratorium, ale większość tych haseł, zwłaszcza algorytmy, widzę pierwszy raz na oczy... :|
    Chyba jednak powinieneś poszukać literatury podanej przez Quarza.

Podsumowanie tematu

✨ Student pierwszego roku informatyki poszukuje pomocy przy realizacji projektu z bramek logicznych dotyczącego jednego z zaawansowanych układów cyfrowych, takich jak 8-bitowy sumator prefiksowy (PPA) w kodzie NB i U2, sumator dziesiętny BCD+3, 6-bitowy mnożnik kodu U2 według algorytmu Bootha-McSorleya, układ dzielenia nieodtwarzającego, matryca mnożąca liczby 8-bitowe w kodzie U2 z szybkim sumatorem końcowym, szybki sumator 8 liczb 8-bitowych w kodzie U2, układ denormalizacji argumentów zmiennoprzecinkowych oraz układ dodawania i odejmowania wykładników zmiennoprzecinkowych z sygnalizacją nadmiaru i niedomiaru. Projekt jest realizowany w ramach przedmiotu Arytmetyka Komputerów, przy czym student miał jedynie podstawowe wykłady z algebry Boole’a i bramek logicznych oraz prosty przykład sumatora w kodzie NB. W odpowiedziach podkreślono, że omawiane układy są klasyką elektroniki cyfrowej i szczegółowo opisane w literaturze, np. w podręczniku Pieńkos i Turczyński „Układy scalone TTL w systemach cyfrowych” (WKiŁ, Warszawa 1986). Zwrócono uwagę na szybkie tempo kursu i brak podanej literatury, sugerując samodzielne poszukiwania materiałów oraz korzystanie z Google. Nie udzielono szczegółowych rozwiązań, lecz wskazano na konieczność zapoznania się z podstawami algebry Boole’a, strukturami sumatorów prefiksowych (Ladner-Fischer, Han-Carlson), kodami NB, U2, BCD+3 oraz algorytmem Bootha-McSorleya.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA