logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aiwa XR-H100: Identyfikacja elementów na module wzmacniacza po awarii

jagdpanz 29 Gru 2006 22:39 2283 8
REKLAMA
  • #1 3384901
    jagdpanz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Pozdrawiam wszystkich bywalców - jako nowy "member" forum :)

Mam po raz drugi - identyczny problem z moją mini-wieżyczką Aiwa.
    Ma już kilka lat - ale brzmi nieźle i nie chciałbym sie z nią rozstawać...

Ze 2 lata temu przyciemniał mi luminescencyjny wyświetlacz z korektorem graficznym (na module wzmacniacza).
    Po pewnym czasie przestał świecić wogóle i zaraz potem padły wszystkie "kanały" wzmacniacza (video 1/2, radio, cd).

Serwis obdarł mnie ze skóry niemiłosiernie bo rzekomo było to dość poważne uszkodzenie. Po skrupulatnym obejrzeniu wszystkich "wnętrzności" zauważyłem, że "poważnie uszkodzone" okazały się: kondensator (47mikroF / 35V) i jeszcze dwa elementy... Jako laik nie ośmielę się ich zidentyfikować - ale może mi pomożecie...?

Aiwa XR-H100: Identyfikacja elementów na module wzmacniacza po awarii

Chodzi o te dwa elementy - diody czy cokolwiek to jest.

Kilka dni temu historia się powtórzyła i znów mam to samo - i zostałem bez audio na sylwestra :(

Pomyślałem, że skoro wygląda to identycznie - to pewnie znów klękły te same elementy - zatem - jeśli pomożecie mi je dokładnie zidentyfikować - będę w stanie sam je wymienić - bo o ile na klamotach elektronicznych znam się raczej niespecjalnie - o tyle z lutownicą mam pewną wprawę ;)

A może ktoś z Was będzie na tyle oświecony, że będize w stanie określić jaka jest właściwie przyczyna wystąpienia ponownie tej samej usterki???

Dzięki za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3384975
    Bell
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Są to tranzystory 2SA935
  • #3 3385112
    jagdpanz
    Poziom 2  
    Piękne dzięki!
    Może jutro coś zdołam posklejać...
    Swoją drogą - te trzy bnogi powinny były mi dać do myślenia :D

Pozostaje jeszcze tylko kwestia ewentualnej przyczyny tej "powtórnej" usterki :/
  • REKLAMA
  • #4 3385138
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    jagdpanz napisał:

Pozostaje jeszcze tylko kwestia ewentualnej przyczyny tej "powtórnej" usterki :/

One wcale nie muszą być uszkodzone, po płycie widać ze sie mocno grzeją mogły puścić luty i wszsytko.

Sprawdź też ściezki oraz kondensatory bezpośrednio połączone z tymi tranzystorami.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3385214
    jagdpanz
    Poziom 2  
    NO tak.. istotnie... Luty wyglądają bez zarzutu...
    Myślałem, że to zaciemnienie na płycie to od lutowania :| Ale faktycznie na kondensatorze obok jest też ślad...

A tak przy okazji - czy zawsze trzeba wylutowywać elementy, do diagnozowania czy są sprawne czy nie? :|

Tranzystor to jedno - ale w grę wchodzi jeszcze kondensatorek, który też ma ślady ingerencji po ost. naprawie...
  • REKLAMA
  • #6 3385266
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Najlepiej w ciemno wymienic te tranzystory. Trzeba przemierzyc dokladnie uklad wokol nich - mozliwe, ze sa uszkodzone sasiednie elementy - (dokladnie nie pamietam, bo podobna usterke mialem kilka lat temu), ale zdaje sie, ze w oklicy byla jakas dioda (bodajrze zenera), ktora sie zwierala i przez to przeciazane byly tranzystory ze zdjecia. Niestety wiecej nie moge pomoc, pamiec jest zawodna. Pozdrawiam.
  • #7 3385295
    Bell
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zacznij od kondensatorów elektrolitycznych w tym obwodzie a tranzystory lepiej wyjąć do pomiarów.
  • #8 4058481
    slawekluszczyk
    Poziom 2  
    sukam schematu do wierzy aiwa xr-h100 blagam ponuzcie
  • #9 8692753
    jagdpanz
    Poziom 2  
    zupełnie zapomniałem o tym poście - a może warto dodać dla potomnych:

Spalone były kondensatory... Tranzystory dostały radiator i podziałało to trochę.
    Niestety - po jakimś czasie znów poszło z dymem, i teraz już Aiwa definitywnie zmierza w stronę kubła ze śmieciami :/

Mogę odstąpić jakieś jej komponenty potrzebującym... zastąpiłem ją ampli Onkyo...

To dobry sprzęt był...

Podsumowanie tematu

✨ Miniwieża Aiwa XR-H100 ma powtarzający się problem z modułem wzmacniacza, objawiający się przyciemnianiem, a następnie całkowitym zanikiem podświetlenia wyświetlacza oraz brakiem dźwięku na wszystkich kanałach (video 1/2, radio, CD). Uszkodzeniu uległ kondensator elektrolityczny 47µF/35V oraz dwa elementy identyfikowane jako tranzystory 2SA935. Wskazano, że elementy te mogą się przegrzewać, co może powodować uszkodzenia lutów lub sąsiednich komponentów, w tym potencjalnie diody Zenera, która mogła się zwierać i przeciążać tranzystory. Zalecane jest sprawdzenie ścieżek, kondensatorów oraz wymiana tranzystorów na nowe, a także zastosowanie radiatora dla poprawy chłodzenia. Wymiana elementów bez wylutowywania jest możliwa, ale do dokładnej diagnozy lepiej wyjąć tranzystory. Ostatecznie, po kolejnej awarii, użytkownik zdecydował się na wymianę amplitunera na model Onkyo, uznając Aiwę za sprzęt dobrej jakości, lecz z powtarzającymi się problemami z modułem wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA