logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa 6NI-J lub 6N1-J. Co to za lampy? To samo co ECC88?

jkab 29 Gru 2006 23:13 3945 9
REKLAMA
  • #1 3385088
    jkab
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    Mam we wzmacniaczu takie lampy. Opisane jako 6NI-J, ale nie mogę takich nigdzie znaleźć. Jak juz to spotkałem oznaczenia 6N1-J.
    Co to za lampy ? Czy to to samo co ECC88 ?
    Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3385157
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    jkab napisał:
    Opisane jako 6NI-J, ale nie mogę takich nigdzie znaleźć. Jak juz to spotkałem oznaczenia 6N1-J.

"Podwójna trioda o średnim wzmocnieniu. Elektryczny odpowiednik ECC88, z jednym wyjątkiem - grzejnik jest zasilany większym prądem - 600mA. Wzmocnienie 33. Cokół novalowy."

A tu źródło.
  • REKLAMA
  • #3 3385202
    jkab
    Poziom 11  
    amator21 napisał:
    "Podwójna trioda o średnim wzmocnieniu. Elektryczny odpowiednik ECC88, z jednym wyjątkiem - grzejnik jest zasilany większym prądem - 600mA. Wzmocnienie 33. Cokół novalowy."

A tu źródło.

Czyli to jednak "1" jest na końcu. To "J" czy "P" w tym wypadku nie ma znaczenia ?
  • REKLAMA
  • #4 3385273
    amator21
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    jkab napisał:
    To "J" czy "P" w tym wypadku nie ma znaczenia ?

Cóż, jednoznacznie nie odpowiem, nie spotkałem się z oznaczeniem 6N1-J, zakładam jednak, że nie - nie ma to znaczenia.
    Może ktoś bardziej obeznany w niuansach oznaczeń będzie wiedział na 100%.
  • REKLAMA
  • #5 3385320
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    jkab napisał:
    Witam,
    Mam we wzmacniaczu takie lampy. Opisane jako 6NI-J, ale nie mogę takich nigdzie znaleźć. Jak juz to spotkałem oznaczenia 6N1-J.

Podaj dokładnie oznaczenie, ale oryginalne, w cyrylicy, a nie jakiejś dziwnej transkrypcji. To zapewne 6Н1П, po naszemu 6N1P, po kresce mogły dodatkow wystąpić litery 'Е' 'В', lub obie na raz, oznaczają wykonanie specjalne (dokładność i trwałość).
  • #7 3386103
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    jkab napisał:
    Właśnie jakieś mało czytelne to jest, Na jednej 6NI-J a na drugiej 6NI-T. Tu fotki http://jkab.fotosik.pl/albumy/105508.html

Faktycznie - oznaczone dziwnie. Może to jest nasza lub NRDowska produkcja, czasami u nas robionio lampy pod ruskimi oznaczeniami, ale pisane alfabetem łacińskim, nie cyrylicą (np. 5C3S, 6P3S, 6H6, GU50), ale nigdy nie widziałem wśród nich lamp miniaturowych, zawsze oktale lub nadawcze. Może to jakaś współczesna produkcja, np. Swietłany, współczesne oznaczenia bywają dziwne, a co oznaczają wie tylko producent (a i to pewnie nie zawsze, może to zależy od działu marketingu ;)
  • #8 3386114
    jkab
    Poziom 11  
    sądząc po tej gwiazdce to...chińskie
  • #10 3388690
    jkab
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lampy oznaczone jako 6NI-J lub 6N1-J to podwójne triodowe lampy o średnim wzmocnieniu, elektrycznie odpowiadające lampie ECC88, jednak z wyższym prądem grzejnika wynoszącym około 600 mA oraz wzmocnieniem około 33. Cokół jest typu novalowego. Oznaczenia końcowe takie jak "J" czy "P" mogą wskazywać na różne wersje wykonania, jednak nie mają istotnego wpływu na podstawowe parametry lampy. Występują różne warianty zapisu, często wynikające z transkrypcji cyrylicy (np. 6Н1П odpowiada 6N1P). Lampy te mogą pochodzić z produkcji rosyjskiej, NRD-owskiej lub chińskiej, gdzie oznaczenia bywają niestandardowe i nie zawsze jednoznaczne. Przykładowo chińskie lampy 6N1P są odpowiednikami rosyjskich 6H1П. Wzmacniacze wyposażone w takie lampy mogą mieć oznaczenia nieczytelne lub mieszane, co utrudnia identyfikację, ale zasadniczo są to lampy o parametrach zbliżonych do ECC88.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA