logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jakie żarówki w rm Sony XR-1853 (podświetlenie )

Mteusz 30 Gru 2006 14:21 1871 7
REKLAMA
  • #1 3386868
    Mteusz
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    zaczęło mnie już denerwować brak podświetlenia w moim radiu samochodowym Sony XR-1853. I mam mały problemik.
    zciągnąłem schemat z elektrody, ale niestety brak oznaczenia czy mają być żarówki 12V czy te na 3V. Chodzi o żarówki podświetlenia panelu sterowania.
    I czy ciekłokrystaliczny wyświetlacz stacji też ma osobne podświetlenie, jeśli tak to jakie żarówki tam kupić i wrzucić ?

z góry dzięki wszystkim za info

pzdr
  • REKLAMA
  • #2 3388366
    Faza750
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Miałem niejednokrotnie podobny dylemat. Najprostszym sposobem jest pomiar napięcia zasilającego żarówki. Przed pomiarem obciąż układ rezystorem symulując w ten sposób obecność żarówki.
  • REKLAMA
  • #3 3389002
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Sprawdź czy żarówki połączone są równolegle czy szeregowo i wszystko stanie Ci się jasne.
  • #4 3544215
    Janusz Zi
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem z tym, że panel mam podświetlony a wyświetlacz nie. Może ktoś mi powie co ma tam świecić :diody czy żarówki? A może sam wyświetlacz? Podpowiedzcie bo nie mam zielonego pojęcia.
  • REKLAMA
  • #5 3544671
    dudus45
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Miałem ten sam problem ale z innym modelem jak już wyżej koledzy napisali
    trzeba sprawdzić połączenia ja miałem 14 żarówek po sprawdzeniu wyszło że
    są podłączone po 7 szeregowo zaryzykowałem i przylutowałem diody niebieskie
    3mm. symbolu nie pamiętam ale efekt super jeżdżę już jakiś czas i wszystko ok.
    pozdrawiam
  • #6 3546011
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Pod wyświetlaczem będą żarówy, o ile pamiętam 3V, w którymś z modeli trzeba było wydrzeć wyświetlacz żeby wymienić pod nim żarówki.
  • REKLAMA
  • #7 3555036
    slaviusz1
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    pod wyświetlaczem żarówki 5V- 2 szt , radzę kupić dobrej jakości bo te tanie poświecą 3 dni.
  • #8 3578089
    Janusz Zi
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam i sorry za długą cisze.
    Dzięki Waszym podpowiedziom i swojej ciekawości, problem rozwiązałem. Choć nie w całości. Nie wiem jakie napięcie wychodzi na żarówki. A więc: była tam żarówka w kształcie rurki z której po obu stronach wychodziły druciki. Najzwyczajniej była spalona. Ja nie miałem takiej. Włożyłem za to 3 ledy(zielone) i rezystor. Efekt taki, że pod panelem mam podświetlenie żółte, a wyświetlacz zielony. Teraz wszystko jest Ok.
    Pozdrowienia dla wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku podświetlenia panelu sterowania w radiu samochodowym Sony XR-1853. Użytkownicy sugerują pomiar napięcia zasilającego żarówki oraz sprawdzenie, czy są one połączone szeregowo czy równolegle, co pomaga określić ich parametry. Pod wyświetlaczem ciekłokrystalicznym znajdują się zazwyczaj żarówki o napięciu 3V lub 5V (dwa egzemplarze), które bywają trudne do wymiany, czasem wymagając demontażu wyświetlacza. Jeden z użytkowników wymienił spalony typ żarówki rurkowej na trzy zielone diody LED z rezystorem, uzyskując podświetlenie panelu i wyświetlacza. Inna sugestia to zastąpienie żarówek diodami niebieskimi 3mm, co poprawiło efekt podświetlenia. Zaleca się stosowanie dobrej jakości żarówek, gdyż tanie szybko się przepalają.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA