logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką diodę zastosować do podświetlenia w SONY XR-C450RDS?

Wampir1988 17 Wrz 2008 12:17 1787 4
REKLAMA
  • #1 5543252
    Wampir1988
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Posiadam radio Sony XR-C450RDS i radyjko działa poprawnie tylko nie ma podświetlania wyświetlacza poza tym wszystko świeci i tu moje pytanie czy dał bym radę go sam naprawić czy jest to bardzo skomplikowane i muszę zawieźć radio do jakiegoś servisu w którym zaśpiewają magiczną cenę za wymianę zapewne jednej diody czy co tam jest do podświetlania. Proszę o pomoc i opis jak można to naprawić.

Dodano po 36 [minuty]:

Rozkręciłem panel i wyciągnąłem spaloną diodę od podświetlania teraz potrzebuję tylko oznaczenie tej diody (schematu nigdzie nie mogę znaleźć) lub podpowiedzi czym można ją zastąpić.

Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

Może chociaż ktoś wie jakie napięcie powinna wytrzymywać ta dioda lub jaką tam podstawić.
  • REKLAMA
  • #2 5543749
    radiotom
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Prawdopodobnie nie jest to dioda a żarówka na napięcie ok.5v(tak było przynajmniej we większości panelów tej firmy).Sprawdź ,czy jest tam druga żarówka ,bo są one na ogół podłączone szeregowo ,wylutuj ją i sprawdź na zasilaczu ,najlepiej regulowanym czy świeci to będziesz wiedział dokładnie na jakie jest ona napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 5544356
    Wampir1988
    Poziom 14  
    no właśnie jest spalona czyli co mam powiedzieć w sklepie że potrzebuję taką oto żaróweczkę na 5V?? (chyba 5,6V są dostępne)
  • REKLAMA
  • #5 5548823
    Wampir1988
    Poziom 14  
    Wlutowałem żaróweczkę od innego radia też była do podświetlania panela ale niestety nie działa żarówka sprawna ale czemu nie świeci?? Może inne napięcie.

Dodano po 55 [minuty]:

Heh i działa. Wymyśliłem tak trochę na chybił trafił ale ważny efekt. W końcu jestem tylko stolarzem :D
    Mianowicie wymyśliłem sobie że brakuje tam masy i wlutowałem "+" na tą ścieżkę co była stara żaróweczka a "minus" do obwódki LCD i świeci. A 2 ciekawostka że tam jest !!! 12V !!! a nie 6V bo ta żarówka jest 12V i świeci pełną jasnością a nie tak jak przy niższych napięciach tylko się żarzy.

Dzięki radiotom za zainteresowanie tematem
REKLAMA