logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator LIAZ – jakie podłączenie i regulator do oznaczeń B+, B-, DF, Mo, 54?

kolor83 30 Gru 2006 17:09 4187 7
REKLAMA
  • #1 3387564
    kolor83
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    witam musze urychomić ładowanie w samochodzie ciężarowym liaz, na alternatorze mam oznaczenia:
    -B+
    -B-
    -DF
    -Mo
    -54
    jaki do tego regulator kupić i jak to podłączyć.
  • REKLAMA
  • #2 3387992
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Najlepiej kupić oryginalny regulator wtedy masz po kłopocie bo masz na nim takie same oznaczenia, w przeciwnym razie jest to alternator z wyizolowanymi szczotkami i wyjściem na przekaźnik do wygaszania kontrolki. Podchodzi każdy regulator 28 V. P
  • REKLAMA
  • #3 3388273
    kolor83
    Poziom 12  
    -B+ = stały plus
    -B- = masa
    -DF = DF na regulatorze
    -Mo = przekażnik z kontrolki
    -54 = 54 na regulatorze

regulator ma cztery wyjścia:
    -54 = do altern
    -DF = do altern
    - B- = masa
    - Z = ????????????????
    co to jest Z na regulatorze??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3388505
    viper555
    Poziom 39  
    To masz zasilanie bo to alternator obcowzbudny.P
  • #5 3389851
    kolor83
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki.
  • #6 3390661
    viper555
    Poziom 39  
    Jest jedno ALE. Jeżeli jest to regulator elektroniczny regulujący masą podłączenie jest następujące; 54 alternator i regulator napięcie po zapłonie, reszta bez zmian a Z pozostaje wolny. Poprzednia podpowiedź nie dotyczy regulowania masą a Liaz tak stosuje.P
  • REKLAMA
  • #7 3391761
    kolor83
    Poziom 12  
    założyłem alternator z regulatorem i po problemie. Po prostu wychowałem się na nowszych alternatorach i nie radze sobie ze starszymi. Dziękuje Ci i życzę szczęśliwego nowego roku.
  • #8 6780679
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1715
    WITAM A JA MAM PROBLEM BO NIEMA OPISANYCH WYJSC NA ALTERNATORZE

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i doboru regulatora do alternatora w samochodzie ciężarowym marki LIAZ z oznaczeniami zacisków: B+ (stały plus), B- (masa), DF (pole wzbudzenia), Mo (przekaźnik kontrolki ładowania) oraz 54 (zasilanie po zapłonie). Zalecane jest użycie oryginalnego regulatora 28 V z odpowiednimi oznaczeniami, co ułatwia podłączenie. Alternator posiada wyizolowane szczotki i wyjście na przekaźnik do wygaszania kontrolki. Regulator ma cztery wyjścia: 54 (do alternatora), DF (do alternatora), B- (masa) oraz Z, gdzie Z jest zasilaniem w alternatorze obcowzbudnym i w przypadku regulatora elektronicznego regulującego masą pozostaje niepodłączone. Podłączenie regulatora elektronicznego regulującego masą wymaga podłączenia zacisku 54 do napięcia po zapłonie, a zacisk Z pozostaje wolny. W praktyce zastosowanie oryginalnego regulatora z alternatorem rozwiązuje problem uruchomienia ładowania. Pojawiła się również wzmianka o problemie z alternatorem bez opisanych wyjść.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA