logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV-5575A - Obraz zanika po kilku minutach, brak wysokiego napięcia

janek_66 30 Gru 2006 17:31 1142 6
REKLAMA
  • #1 3387662
    janek_66
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Po załączeniu zasilania odbiornik działa prawidłowo. Rozmiary obrazu właściwe. Za 5-6 minut powoli zaczyna się przyciemniać, po czym znów wraca do normy, ale nie na długo. Po minucie znów zaczyna się przyciemniać. Przyciemnianie trwa około 5 sekund, aż do całkowitego zniknięcia obrazu. W czasie przyciemniania nie nie ma zmiany geometrii obrazu. Po zniknięciu obrazu zdjąłem przewód zasilający anodę kineskopu, aby stwierdzić czy dochodzi wysokie napięcie. Zbliżyłem końcówkę kabla do długiego wysokoomowego rezystora połączonego z masą układu, stwierdzając brak WN. Czy można stwierdzić że jest to usterka trafopowielacza, czy może innych elementów? Nadmieniam że fonia cały czas jest prawidłowa, czyli przetwornica pracuje.
  • REKLAMA
  • #2 3387689
    Wojtekx
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    A nie zanika Ci żarzenie ?
    Zacznij od przelutowania płączenia PK z płytą tam najcześciej sa zimne luty przy kołkach.[/img]
    Dziwi mnie tylko brak WN.
  • REKLAMA
  • #3 3388084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 3388764
    janek_66
    Poziom 19  
    Dziękuję za podpowiedzi. Możliwość sprawdzenia będę miał dopiero po Nowym Roku. Narazie jeszcze nic nie wymieniałem, B+ też nie sprawdzałem. Informacje przekażę około 4 stycznia. Wszystkim elektrodowiczom - szczęśliwego Nowego Roku.
  • #5 3388798
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    :arrow: Chłopie a jak nagle pojawi się WN :!.
    Nie wolno robić takich rzeczy na załączonym TV!
    Chcesz sie z życiem rozstać!
    Trafo WN prawdopodobnie do wymiany.
    Sprawdż jeszcze czy po zaniku WN szyjka kineskopu ma żarzenie.
  • REKLAMA
  • #6 3388926
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Sprawdż napięcie żarzenia kineskopu. I to chyba jedyne uszkodzenie. Twoje zycie nie jest w niebezpieczęństwie.Przeważnie te zimne lutowania są przy kołkach gniazda na płycie głównej ale jak nie to sprawdż,przelutuj całą drogę żarzenia od trafa do kineskopu.
  • #7 3390274
    janek_66
    Poziom 19  
    Dzięki. Akurat o swoje życie nie obawiałem się. Chociaż spotkanie z WN do przyjemności nie należy (kilka razy doświadczyłem), wiem że wartość prądu jest niższa od 5 mA - śmiertelna powyżej 30 mA. Nieprzyjemny jest swąd przypalanej skóry. Faktycznie jeśli jest to sprawa żarzenia kineskopu prześlę kolegom " pomógł " (po 4 stycznia). Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Odbiornik telewizyjny Royal TV-5575A po włączeniu działa poprawnie, jednak po kilku minutach obraz zaczyna się przyciemniać i ostatecznie zanika, mimo że dźwięk pozostaje prawidłowy, co wskazuje na działającą przetwornicę. Brak wysokiego napięcia (WN) na anodzie kineskopu potwierdzono poprzez pomiar przy odłączonym przewodzie zasilającym. Wskazano możliwość uszkodzenia transformatora wysokiego napięcia (trafopowielacza) lub problemów z żarzeniem kineskopu, które mogą być spowodowane zimnymi lutami, szczególnie przy kołkach gniazda na płycie głównej. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie połączeń żarzenia od transformatora do kineskopu oraz kontrola napięcia B+. Podkreślono, że prace przy włączonym telewizorze są niebezpieczne ze względu na wysokie napięcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA