logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1.8 1994 - Wysokie obroty na biegu jałowym, benzyna i gaz

hugoss1 30 Gru 2006 17:51 2076 13
REKLAMA
  • #1 3387738
    hugoss1
    Poziom 2  
    mam toledo 94rok 1.8 benzyna z gazem czy na zimny czy na ciepłym obroty 2000 i obojetnie czy na gazie czy na benzynie .jak jade na gazie i wychamowuje biegami i dopiero wciskam sprzegło to spadaja do 900 ale nie równo chodzi a jak normalnie wcisne sprzegło to sa 2000 poprostu nie spadaja na nisze obroty .powiedzcie co moze byc przyczyną moze ktos miał taki problem?
  • REKLAMA
  • #2 3387820
    zielonypp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    sprawdź silniczek krokowy przy przepustnicy. Możliwe, że jest zatarty.
  • REKLAMA
  • #3 3388634
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Ewentualnie czujnik temperatury tzw. ssania taki podwójny na termostacie.
  • #4 3388939
    hugoss1
    Poziom 2  
    ten czujnik sania jest przy termostacie czy na wezu od wody co idzie do bloku?jak sprawdzic ten silniczek krokowy czy działa
  • #5 3389900
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Ach te silniczki krokowe :cry: Włącz zapłon » odchyl lekko linke cięgło gazu » naduś palcem na końcówkę "silniczka" .Podejrzewam że sie wsunie tzn. zadziała :cry:
    A tak poważnie to dokładnie obejrzyj podstawę gumową mono wtrysku .
  • REKLAMA
  • #6 3389924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3389949
    wojtula11
    Poziom 18  
    jorge83 napisał:
    po co te kombinacje jak gaśnie po prostu przyczymaj pedał gazu żeby utrzymac około 800rpm

a gdzie tu mowa że gaśnie :?: Czytam kolejny raz i widzę że trzyma 2000 obr. zimny czy ciepły .
  • #8 3389999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3390219
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3390659
    wojtula11
    Poziom 18  
    wojtula11 napisał:
    Ach te silniczki krokowe :cry:.

elektrit- brać się nie oduczy :cry: Gdzieś to sie zakorzeniło. Może dać przyklejonego posta na początku "Usterek......" . Dołączyć kilka nazw np. z włoskiego attuator minimo , albo poprostu nastawnik biegu jałowego. Po pewnym czasie może ............:idea:
  • #11 3390697
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2098
    może i to by pomogło ale ci którzy używają określenia silniczek krokowy to raczej nie czytają tych postów na samej górze (tak jakoś zauważyłem) albo czytają i mają je w głębokim poważaniu
    a żeby nie było że offtopic z mojej strony to dodam że nie ma się czego czepiać czujnika temperatury bo co by z nim było nie tak to przy zimnym i ciepłym nie będzie trzymał 2000 obr/min
  • REKLAMA
  • #12 3390744
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    czytam czytam a może ktoś by sprawdził styk biegu jałowego???Podaj prosze cie mase na drugi pin od dołu przy nastawniku i zobacz czy obroty spadną.
    Problem urósł do gigantycznych rozmiarów.

P.S. jestem za dawaniem ostrzeżeń za "silniczki krokowe"
  • #13 3394332
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam, dlaczego nie podajesz od kiedy tak sie dzieje?,odlacz na ok 1min akumulator /moze jest zakodowany blad/, a nastepnie sprawdz polaczenia czujnikow i sterownikow pracy silnika, pozdrawiam Zdzislaw
  • #14 3394351
    jazlo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jeśli może się przydać to mam zeskanawaną książkę w stylu "moje auto" tylko ze w wersji czeskiej. najchetniej powiesilbym ja tutaj by wszyscy mieli dostęp ale nie bardzo wiem jak to zrobic. Ma prawie 20 mega po spakowaniu

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Seat Toledo 1.8 z 1994 roku występuje problem z wysokimi obrotami biegu jałowego utrzymującymi się na poziomie około 2000 obr./min zarówno na benzynie, jak i na gazie, niezależnie od temperatury silnika. Po zwolnieniu pedału sprzęgła obroty nie spadają do prawidłowego poziomu 900 obr./min, a praca silnika jest nierówna. W dyskusji wskazano na możliwe przyczyny: uszkodzony lub zatarty nastawnik biegu jałowego (często błędnie nazywany „silniczkiem krokowym”), czujnik temperatury ssania (podwójny czujnik przy termostacie lub na wężu wodnym do bloku silnika) oraz styki nastawnika biegu jałowego. Zalecane jest sprawdzenie działania nastawnika poprzez manipulację linką przepustnicy przy włączonym zapłonie oraz kontrola połączeń czujników i sterowników silnika. Sugerowano także odłączenie akumulatora na około minutę w celu zresetowania ewentualnych błędów sterownika. W dyskusji podkreślono konieczność precyzyjnego nazewnictwa elementów, zwłaszcza unikanie określenia „silniczek krokowy” na nastawnik biegu jałowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA