logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić komunikację RS232 między MicroLogix 1500 a panelem?

ImPuLs 30 Gru 2006 22:34 1728 8
  • #1 3389102
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Witam

Posiadam panel kontrolno-sterującyy od urządzenia zbudowanego na sterowniku firmy Allan-Bradley - MicroLogix 1500.
    http://www.elmark.com.pl/index.php?id=199

Połączenie pomiędzy nimi jest po RS232. Wnioskuję to po tym że w panelu zastosowany jest układ MAX232. Program jest zaszyty w AT89C2051 i zabezpieczony przed odczytem.

Czy jest możliwość sprawdzenia co jest wysyłane przez panel do sterownika np. poprzez podłączenie go do RS w komputerze przy użyciu terminala w windows.

W danych sterownika wyczytałem że sterownik obsługuje protokół DF1 przez RS232. Tylko nie wiem czy to jest właśnie tutaj zastosowane.
  • #2 3392912
    wmr
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    podejrzewam, ze tak, chociaz moze robic problemy sam protokol. Powinno dac sie podgladnac transmisje ale w przypadku gdy bedzie razem z innym urzadzeniem. Samo w sobie moze nie 'gadac'.
  • #3 3396947
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Zbudowane to jest napewno tak że samo z siebie nie przeprowadza komunikacji. Wnioskuję to po tym iż sam panel OP jest wyłączony z zasilania, a włącza się go wtedy jak chce się zmienić jakieś ustawienie. Po wprowadzeniu zmian w ustawieniach naciskamy przycisk 'Zapisz' i wtedy następuje jakaś komunikacja, gdyż z odpiętymi przewodami wyświetla wtedy błąd.
  • #5 3756839
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Chcę wymienić panel sterujący na inny który będzie bardziej przyjazny dla obsługi niż ten oryginalny.

Parametry które zmienia się najczęściej są zaszyte w drugim i trzecim poziomie menu i trzeba się tam dokopywać średnio co kilka-kilkanaście minut.
  • #6 3757029
    FrankAB
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Co się dzieje po podłączeniu panelu do komputera z uruchomionym programem "ComLite32", dokonaniu zmiany i naciśnięciu "Zapisz" ?
  • #7 3757832
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Z 'ComLite' nie robiłem testów. Próbowałem łaczyć to z terminalem windowsa ale niestety żadnych efektów nie było.

Jak będzie chwila przestoju maszyny to postaram się sprawdzić to na 'ComLite'.
  • #8 3759967
    daro_127
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

Jeśli dobrze rozumiem, to planujesz wymienić panel i napisać przyjazny program ???. Jeśli tak to nie przejmuj sie tym co się dzije pomiędzy sterownikiem a panelem, musisz za to znaleźć rejestry gdzie te zmniany są zapisywane (z wypowiedzi wnioskuję ze chodzi pewnie o receptury), no chyba ze masz kody źródłowe do panela OP to problem z głowy bo tam wszystko będzie i w takim wypadku proponuję Ci np panel ESA VT60 za niewielki pieniądze a oprogramowanie umożliwia konfigurację komunikacji z większością dostępnych sterowników min z MicroLogix 1500, sam włąśnie na takiej konfiguracji pracuję.

Pozdrawiam,
  • #9 3760109
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Tak właśnie. Chće tam wstawić panel w którym byłyby zmienne jakoś sensownie poukładane, a te najważniejsze możliwe do zmiany w sposób bardzo prosty.
    Oryginalny panel nie jest panelem firmowym - jest to panel wykonany przez producenta maszyny (na procesorze AT89C2051 i LCD 2x16). Oczywiście AT jest niemożliwy do odczytu, stąd mój problem.
    Z racji że umiem 'obchodzić się' z procesorami Atmela miałem zamiar wykonać panel samodzielnie tylko muszę wyczaić w jakiej formie mam pobierać i wysyłać dane, bo w sumie tylko o to tam chodzi. Są to tylko wartości liczbowe.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    Pozdrawiam

Życzę wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sprawdzenia komunikacji RS232 między panelem kontrolno-sterującym a sterownikiem MicroLogix 1500 firmy Allen-Bradley. Połączenie jest realizowane przez interfejs RS232 z układem MAX232, a sterownik obsługuje protokół DF1. Panel oparty jest na procesorze AT89C2051 z zabezpieczeniem przed odczytem programu. Komunikacja panelu ze sterownikiem odbywa się tylko podczas zapisu zmian w ustawieniach, gdy panel jest zasilany. Próby monitorowania transmisji za pomocą terminala Windows nie przyniosły efektów, planowane jest użycie programu ComLite32. Celem jest wymiana oryginalnego panelu na bardziej przyjazny użytkownikowi, z prostszym dostępem do najważniejszych parametrów, które są obecnie ukryte w głębszych poziomach menu. Wskazano, że zamiast analizować protokół komunikacji, lepiej jest zidentyfikować rejestry sterownika, w których zapisywane są zmienne, co ułatwi stworzenie własnego panelu. Zaproponowano również panel ESA VT60, który umożliwia konfigurację komunikacji z MicroLogix 1500 i jest dostępny w przystępnej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA