logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sofar Solar KTL-X integracja MODBUS

starob 28 Maj 2020 13:13 124986 318
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć falownik Sofar KTL-X do Domoticz przez Modbus RS485 i jakie są właściwe parametry oraz pinout komunikacji?

Najprościej połączyć Sofar KTL-X bezpośrednio po RS485 jako Modbus RTU: ustaw 9600, 8N1 i użyj konwertera USB-RS485 do RPi/PC, a odczyt możesz zrobić np. w Node-RED lub własnym skryptem Pythona [#18724826][#19420416] W złączu RJ45 piny 2,3,4 są zmostkowane jako A+, a 1,5,6 jako B−; oba gniazda są równorzędne, warto dać terminację 120 Ω i w razie braku komunikacji po prostu zamienić A/B [#18835052][#18724826] Jeśli chcesz iść przez sieć zamiast kabla, da się użyć loggera LSW3/LSE jako mostka Modbus TCP, ale trzeba mieć zgodny firmware i poprawny model loggera; działały m.in. LSW3_15_FFFF_1.0.57 oraz LSE-3 z ME_08_2701_2.06 [#19617559][#20243296] W praktyce firmware i mapa rejestrów różnią się między wersjami falowników/loggerów, więc trzeba dobrać odpowiednią dokumentację dla dokładnego modelu KTL-X/G3/HYD, bo nie wszystkie adresy są takie same [#18843447][#19904181]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 18723686
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Potrzebuję zrobić integrację falownika z Domoticz po modbus.
    Ponieważ logger Wifi ciągle się rozłącza i więcej czasu go nie widać, chciałem połączyć się z falownikiem przez RS485.
    Poszykuje parametrów transmisji lub sposobu jak to sprawdzić ustawić.
    Pod tym względem to falowniki Sofara to porażka - wszystko "wojenno-tajno".
    Może ktoś posiada jakieś dodatkowe info na ten temat?

Dzięki
  • Pomocny post
    #2 18724664
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    Jest podobny do zevera spróbuj może zadziała i być może rejestry ma podobne, ew przeskanuj jakimś programem, bo oni lubią chować dane w różnych zakresach. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3603616.html
    Załączniki:
    • SOFARSOLAR ModBus-RTU Communication Protocol-1.pdf (270.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18724826
    starob
    Poziom 29  
    Miałem problem z połączeniem, RS485 był połączony z instrukcją falownika.
    W desperacji odwróciłem przewody - zadziałało (?), prędkość 9600/8/n/1.
    Wszystko śmiga, rejestry zgodne z załącznikiem
  • #4 18834802
    lukasz_sz21
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    WItam.
    Jak powinno wyglądać połączenie elektryczne wtyczki RJ45 w falowniku. Pytam bo w instrukcji jest rozpisane aż 6 pinów i wszytskie mają tylko dwa opisy.
  • #5 18835052
    starob
    Poziom 29  

Piny 2,3,4 to jest A+ ; 1,5,6 to B-.
    Te piny są zwarte w falowniku. Używając gotowego kabelka transmisje mam wpiętą na 1<->2 a terminator 120ohm na 3,4 <-> 5,6. Dlatego żeby nie wisiały na linii "frędzle".
    Oba złącza RJ45 są tożsame i można wpinać pod dowolny
  • #6 18835317
    lukasz_sz21
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo. Bardzo przydatna informacja, szkoda że nie ma jej w datasheet falownika
  • #7 18835325
    starob
    Poziom 29  
    lukasz_sz21 napisał:
    szkoda że nie ma jej w datasheet falownika

.. stamtąd to wziąłem.
    Podaj dokładny model.
  • #8 18843290
    TadekK
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    starob napisał:
    Potrzebuję zrobić integrację falownika z Domoticz po modbus.
    ....

Witam po długiej przerwie na Elektrodzie...
    Czy Kolega osiągnął jakieś sukcesy w tej integracji?
    Właśnie zabieram się za ten temat dla falownika Sofar Solar 5.5 ktl-x i chętnie bym skorzystał z doświadczeń i podpowiedzi...
    Nie będę się integrował z Domoticz tylko robił taki prosty monitor produkcji i zużycia do ładowania 2 aut elektrycznych a dalej do chmury Supla, ale to nie ma znaczenia na poziomie komunikacji z falownikiem...
    Jeśli Kolega zechce zdradzić na czym i jak zrobił tę komunikację, to może uda się znaleźć jakiś sposób rewanżu...
    Tadeusz Ford-Ekspert tel. 660 675 026
  • #9 18843447
    lukasz_sz21
    Poziom 2  
    Witam.
    Ja połączyłem to z systemem opartym na sterowniku PLC SIEMENS. Jednak w tej chwili jest w fazie rozgryzania mapy rejestrów, gdyż dokumentacja SOFARA z 2017 roku jest nieaktualna. POdłączenie elektryczne opisał kolega powyżej i jest ono prawidłowe, choć moim zdaniem dokumentacja nie jest kompletna gdyż na pinach 1-2 wtyczki RJ45 jest RS485 a na pinach 3,4,5,6, RS422. Gdy rozpisze mapę rejestrów aktualnie występujących w SOFAR to wrzucę ją na forum
  • #10 18843458
    starob
    Poziom 29  
    Temat zakończony.
    Efekt jak w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3709584.html#18798223&highlight=#gallery
    Do konwertera modbus<-->Wifi Elfin EW11 podłączony mam inverter i dodatkowy dwukierunkowy licznik SDM630.
    W pythonie napisałem wtyczkę dla domoticza, wyświetam i rejestruje tylko interesujące mnie parametry.
    Z oryginalnego loggera niewiele wyciągniesz (czy to przewodowego, czy WiFi) ... taki gadget na potrzeby chmury.
    TadekK napisał:
    taki prosty monitor produkcji i zużycia do ładowania 2 aut elektrycznych a dalej do chmury Supla

Dane z falownika będą skażone "autokonsumpcją" i prowdopodobnie bez dodatkowego licznika się nie obejdzie.
    Koszt projektu powinien zamknąć się do 1000pln.
    W Twoim przypadku mogłoby to wyglądać tak:
    1. kowerter RS485<->USB podłączony do RPi.
    2. Na RPi - Supla i jakiś skrypt w python odczytujący parametry z urządzeń.

Pomysł z "czapy" bo nie znam Supli i nie wiem jak to powiązać.
    Inny sposób to zamiast supli zainstalować Influx i Grafiana, rejestrować wszystko lokalnie.
    Poradniki w necie są.

Dodano po 10 [minuty]:

lukasz_sz21 napisał:
    gdyż na pinach 1-2 wtyczki RJ45 jest RS485 a na pinach 3,4,5,6, RS422.

Mam zwarte w falowniku piny 2,3,4, oraz 1,5,6 więc chyba jednak tak nie jest?

Dodano po 7 [minuty]:

lukasz_sz21 napisał:
    , gdyż dokumentacja SOFARA z 2017 roku jest nieaktualna.

Ta która jest w temacie tak..tu masz lepszą
    Załączniki:
    • SOFARSOLAR ModBus-RTU Communication Protocol (1).docx (61.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18843519
    starob
    Poziom 29  
    Trochę przesadziłem (pisałem, że supli nie znam :) )
    Wystarczy licznik supla MEW-01 i po temacie
  • #12 18843574
    lukasz_sz21
    Poziom 2  
    Dziękuje. te rejestry wyglądają że zgadzają się z moim odkrywaniem ameryki.
  • #13 18843576
    TadekK
    Poziom 13  
    starob napisał:
    ...
    Wystarczy licznik supla MEW-01 i po temacie

MEW-01 mam na "wejściu" do instalacji (jako zdublowanie licznika Tauronu). Rozważałem zainstalowanie drugiego na wyjściu z falownika, ale to mało ambitne rozwiązanie zważywszy na możliwość zbudowania dużo tańszego i bardziej elastycznego własnego pomiaru.
    "Autokonsumpcja" falownika mnie nie interesuje. Interesuje mnie "użyteczna produkcja" w podziale na skonsumowaną natychmiastowo oraz oddaną do sieci. Tu jest rola dla MEW-01 - bo on mi tę informację poda. Skonsumowana natychmiast może być mnożona przez 0.5556zł/kWh, ale ta oddana musi być jeszcze pomniejszona o "prowizję sieci".
    Chcę po prostu sobie zrobić "odliczaną do zera" wartość nakładów na budowę pomniejszaną sukcesywnie o rzeczywistą wartość wyprodukowanej energii.
    Taki "kaprys".

BTW - u mnie nie ma problemu dużej ilości mojej energii zmagazynowanej w sieci - mam za mały dach, zmieściła się instalacja 4,75kWp (a po planowanym dołożeniu 2 paneli będzie niecałe 5.5kWp) a 10kWp była by "OK". Tak więc u mnie "przekazane do magazynu" w dzień zużywa się natychmiast wieczorem/nocą...
  • #14 18843607
    starob
    Poziom 29  
    TadekK napisał:
    Taki "kaprys".

Wola - Twoja pani
    Podsumowując - EW11 to najtańsze rozwiązania jakie znalazłem, aby wydobyć wszelkie informacje jakie udostępnia falownik wg. załaczonej listy rejestrów.
    Co z tymi danymi zrobisz to już Twoja inwencja i umiejętności.
    Gdy już wybierzesz kierunek to postaram się pomóc.
  • #15 18846494
    TadekK
    Poziom 13  
    starob napisał:
    ...
    ...postaram się pomóc.

Na razie jeszcze ni podłączyłem się do falownika, więc pytam "na sucho" - jak Kolega zinterpretował te "podwójne rejestry" (15-16 i 17-18) w funkcji 3 - te od produkcji - to są uint32 czy o co z nimi chodzi, bo opis jest taki dość "pokręcony"...
  • #16 18846780
    starob
    Poziom 29  
    "total energy" odczytuje jako uint32 , 4 bajty z rejestru 0x15.
    Nie wiem czy dobrze? Na razie pokazuje prawidłowo - przy mojej produkcji błąd może pojawić się po roku 2035 , o czym Cię niezwłocznie powiadomię :)
  • #17 18846858
    TadekK
    Poziom 13  
    starob napisał:
    ...o czym Cię niezwłocznie powiadomię :)

Pewnie w podobnym czasie u mnie nastąpi analogiczne przekroczenie granicy 65536kWh produkcji...
    Z aktywną wymianą poglądów na temat efektu "uint32" (analogicznego do niegdysiejszego "efektu Y2K...") mogę mieć o tyle problem, że już obecnie jestem emerytem w stosownym wieku...
    Jak będzie - pożyjemy, zobaczymy...
    Dziękuję i zdrowia oraz długowieczności życzę!
  • #18 18884677
    TadekK
    Poziom 13  
    lukasz_sz21 napisał:
    ... Gdy rozpisze mapę rejestrów aktualnie występujących w SOFAR to wrzucę ją na forum

starob napisał:
    ...Gdy już wybierzesz kierunek to postaram się pomóc.

Trochę to trwało (za dużo tych różnych pomysłów na emeryturze...), ale ja też wreszcie uruchomiłem komunikację po Modbus RTU z moim Sofar Solar... Na razie w zakresie danych o produkcji. https://www.dropbox.com/s/fjl9v09dxmt6a5z/VID_20200822_183150.mp4?dl=0

Aby "pójść dalej" potrzebuje uzyskać z inwertera aktualną datę/czas.

Czy któryś z szanownych Kolegów "namierzył" stosowne rejestry?
    Będę zobowiązany za podpowiedź...
  • #19 18895021
    TadekK
    Poziom 13  
    W oczekiwaniu, czy Koledzy doszli do czegoś w analizie przeznaczenia zidentyfikowanych a nie opisanych rejestrów falownika Sofar Solar, ja "obszedłem problem" - po prostu uruchomiłem sobie WiFi w WemoS D1 mini Pro i skorzystałem z klienta NTP. Czas mam - choć trochę to niestabilne.
    https://youtu.be/cIXboKdwgT8

Jeśli da się czytać aktualny czas z falownika, to wrócę do tematu.
  • #20 18895057
    starob
    Poziom 29  
    Nie bardzo się da, próbowałem sprawdzać dostępne rejestry. Nie ma nic co przypominało by czas. Falowniki pobiera pewnie z tego samego źródła więc będzie ok.
  • #21 18963309
    iksilak
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Zadam może dziwne pytanie, po co wam te kombinacje? Przecież te wszystkie dane można odczytać korzystając z dostępnych witryn przeznaczonych do tego właśnie np. solarmanpv. Czy chodzi tylko o to by nie wysyłać tego w sieć(internet znaczy się)?
  • #22 18963619
    TadekK
    Poziom 13  
    iksilak napisał:
    Zadam może dziwne pytanie, po co wam te kombinacje? Przecież te wszystkie dane można odczytać korzystając z dostępnych witryn przeznaczonych do tego właśnie np. solarmanpv. ...?

Produkcja jest na https://www.solarmanpv.com/, Eksport i import jest na https://logowanie.tauron-dystrybucja.pl/, Zużycia własnego (produkcji zużytej "natychmiast") nie ma nigdzie, a policzenie faktycznego efektu ekonomicznego instalacji wymaga "długiego drapania się po głowie"...
    Nie lubię drapać się po głowie i wolę to mieć pokazane wprost na ekraniku... Co do kWh/złotówki...
    Obrazek oczywiście wymaga danych z e-Licznika. Ponieważ integracja z Tauronem to prawie "misja niemożliwa" (poza Dolnym Śląskiem) więc wybrałem integrację z Suplą (mam licznik MEW-01). Integracja po REST chodzi znakomicie a dane są praktycznie dokładnie takie same jak z Tauronu...

• #23 18964721
    iksilak
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Jest fajna polska stronka PVmonitor.pl. Miałem zamiar kiedyś zarejestrować się na ich portalu, z tego co pamiętam to wymagają niestety urządzeń zakupionych u nich, zdublowanie licznika dwukierunkowego, całkowite zużycie energii w domu i zdublowanie z falownika (chyba tylko z froniusa odczytywali bezpośrednio) wszystko wpięte w urządzenie zbierające info i wysyłające na twoje konto na portalu i można wszystko odczytać w jednym miejscu ze statystykami i wykresami. Ja zrezygnowałem bo nie mam miejsca na te liczniki, wystarczy mi solarmanpv i odczytanie wskazań z licznika PGE (oczywiście tylko fizyczne z wyświetlacza bo nie udostępniają podglądu przez neta - nie rozumiem tego) a potem ręczne obliczenie zużycia i nadprodukcji.
  • Pomocny post
    #24 18964808
    Krzychooo
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Temat interesuje mnie od dawna, ale nie mogę zrozumieć dlaczego robicie takie karkołomne wynalazki żeby dowiedzieć się tego co można odczytać z licznika (1.8 i 2.8) oraz inwertera (total)?
    Mnie to interesuje bo chcę wpiąć informację z chwilowego stanu instalacji w sterowanie odbiornikami (4 grzałki na 3 fazach, każda po 1,5 kW), tak żeby dostosować zużycie w CZASIE RZECZYWISTYM do produkcji i ominąć maksymalnie akumulację w sieci. Z tego co widzę Was interesuje jakieś podsumowanie, czyli to co na początku napisałem.
    Mylę się?
    OK, nic mi do tego, ale nie lepiej wrzucać w/w dane do arkusza, powiedzmy co tydzień/10 dni/miesiąc i mieć wszystko jak na dłoni w dowolnym formacie i na wykresach?

Tak tylko pytam, sorry.

Krzychoo
    8kWp Sofar8.8
  • #25 18965010
    TadekK
    Poziom 13  
    Krzychooo napisał:
    ....dostosować zużycie w CZASIE RZECZYWISTYM do produkcji i ominąć maksymalnie akumulację w sieci. ...

Całość informacji zbierana jest w czasie rzeczywistym. Mógłbym - gdyby to mi coś dawało - zrobić dokładnie dowolne sterowanie w oparciu o wartości "chwilowe"... Stan produkcji mam próbkowany co 10 sekund, stan zużycia mam próbkowany w tej chwili (RESTem) co 10 minut - ale mogę to dowolnie zmienić. Nie potrzebuję częściej danych o zużyciu, bo instalację mam za małą (za mały dach...) do mojego zużycia... Czyli nigdy nie mam "nadprodukcji"...
    A robię to po to, by mi się liczyło samo i bym nie musiał niczego kopiować do arkusza raz na tydzień..
    Mam w tym moim rozwiązaniu kilka bardzo fajnych formatek pokazujących pracę instalacji - łącznie z obliczaniem "krzywej zdolności produkcyjnej instalacji" w funkcji aktualnej godziny (algorytm liczy mi bieżący kąt padania promieni słonecznych na moje panele ze stosownych wzorów astronomicznych...).
    Lubię takie intelektualne zabawy - będąc informatykiem na emeryturze wolę sobie popisać coś efektownego na WeMosa D1 mini Pro (ESP8266) niż rozwiązywać krzyżówki... Koszt całego sprzętu niezbędnego do realizacji moich robótek nie przekracza ze 150zł...

Powyżej nie uwzględniłem ceny licznika MEW-01 (trochę zabija...), ale prowadzę nieoficjalne rozmowy z ludźmi z Tauronu, by móc czytać przez ich "interfejs AMI-Plus" mój licznik i móc wyeliminować Tego "dublującego Tauron MEWa-01"...
  • #27 18969472
    TadekK
    Poziom 13  
    starob napisał:
    ... bez łaski taurona. ...

"Bez łaski" Taurona nie da się poradzić.
    Każdy licznik ma indywidualne klucze szyfrowania komunikacji.
    Niezbędne jest oficjalne przekazanie klucza przez Tauron użytkownikowi licznika.
    I niech tak zostanie...
    Wtyczka do HA nie jest mi do niczego potrzebna, bo nie używam HA.
    Jest aplikacja na dowolnego linuxa wykorzystująca tuner DVBT USB RTLa do realizacji WMBUS - https://github.com/xaelsouth/rtl-wmbus, a to z kolei pozwala obsłużyć wiele różnych liczników - w tym ten Tauronu - https://github.com/weetmuts/wmbusmeters

Wystarczy taki tuner DVBT - https://allegrolokalnie.pl/oferta/tuner-dvb-t-rtl2832u-skaner-new-sdr

I to ma jakiś sens, bo za 50zł (a nie za 400zł jak w przypadku MEW-01...) ma się odczyt zużycia. Wadą jest, że trzeba postawić jakiegoś linuxa i na nim znów postawić REST do przekazywania odczytanych wartości z licznika.
  • #28 18969600
    starob
    Poziom 29  
    .. Ok, chcesz pójść tą drogą.
  • #29 19015451
    wilk125
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Jak ktoś potrzebuje wyciągnąć dane z sofara po modbusie to właśnie dorabiam taką opcję w lan kontrolerze (Lk3.8) https://tinycontrol.pl/pl/lan-controller-35/ . Mam jeszcze podpięty licznik dwukierunkowy (3fazowy) SDM72D-M, do pomiaru tego co wyprodukuje falownik, odczyt tez po modbusie przez LK. LK wysyła dane przez mqtt na serwer(własny lub mqtt.ats.pl -darmowy) lub przez http zapytaniami GET.
    Jak bym tego SDM72D-M zamontował zaraz za licznikiem taurona to mam pełny obraz tego co wyprodukował falownik(z odczytu falownika), co poszło do taurona i co pobrałem z taurona(SDM). Falwonik i SDM podpięte na tym samym kablu dwużyłowym do LK.

Koszt SDM72D około 200zł, koszt LK okolo 250zł. Dla kontroli falownika można dołożyć drugiego SDMa ale chyba nie ma sensu, u siebie widzę małe rozbieżności.

Załączam zrzut z LK (odczyt SDM72) i wykres falownika mocy chwilowej (odczyt co 20 sekund).

Sofar Solar KTL-X integracja MODBUS Sofar Solar KTL-X integracja MODBUS

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy integracji falownika Sofar Solar KTL-X z systemem Domoticz poprzez protokół Modbus, głównie z wykorzystaniem interfejsu RS485 zamiast niestabilnego logera WiFi. Użytkownicy potwierdzają, że falowniki Sofar mają niepełną i trudną do uzyskania dokumentację, co utrudnia konfigurację i odczyt rejestrów Modbus. Zalecane parametry transmisji to 9600 bps, 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu. Połączenie elektryczne RS485 realizowane jest przez piny RJ45 (A+ na pinach 2,3,4 i B- na 1,5,6), często z terminatorem 120 Ω. Wiele osób korzysta z konwerterów RS485-USB lub modułów Ethernet-RS485 (np. Elfin EW11) do komunikacji z falownikiem, a dane przesyłane są do systemów takich jak Domoticz, Node-RED, MQTT, InfluxDB i Grafana. Dostępne są gotowe skrypty i projekty open source (np. sofarsolar_esp_rs485_logger na ESP32, skrypty Python do LSW-3) umożliwiające odczyt i interpretację danych, choć różnice w wersjach firmware i numerach seryjnych falowników mogą wymagać dostosowań. Wskazano również na potrzebę stosowania dodatkowych liczników dwukierunkowych (np. SDM72D-M, MEW-01) do precyzyjnego pomiaru autokonsumpcji i bilansu energii. Dyskutowano także o problemach z synchronizacją czasu falownika (brak rejestrów czasu w Modbus), alternatywnych metodach pozyskiwania danych (skrobanie stron www, WiFi, NTP) oraz integracji z systemami automatyki domowej i sterowania grzałkami w celu optymalizacji zużycia energii. Użytkownicy wymieniają doświadczenia dotyczące konfiguracji sprzętowej i programowej, a także proponują rozwiązania do monitoringu i sterowania instalacją PV z wykorzystaniem Modbus RTU/TCP, MQTT i Node-RED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA