logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić prąd ładowania dla ogniw NiCd/NiMh 600, 1200, 3000 mAh?

mati-182 31 Gru 2006 00:16 15414 7
  • #1 3389481
    mati-182
    Poziom 2  
    Witam.
    interesuje mnie ustawienia prądu ładowania akumulatorów (7,8,9 i 10 połączonych szeregowo ogniw NiCd i NiMh). Ładowarka którą ma na oku ma wybór prądu ładowania od 500 mA do 1000 mA, domysam sie ze im wyzsza wartosc prądu ładowania tym akku sie szybciej naładuje ale jakie są negatywne skutki? Zastanawia mnie czym sie kierowac ustawiając prąd ładowania. Np jaki prąd ładowania należy ustawic do pakietu ogniw o pojemnosci 600 mAh, 1200 lub 3000 mAh. Czy ładowanie prądem rzędu 500 mA - 1000 mA ma jakis negatywny wpływ na baterie, bo z tego co zauwazylem zwykłe ładowarki operują nizszymi wartosciamy (120-250 mA) ?
    Konkretnie chodzi mi o tą ładowarke http://asgshop.pl/produkt.php?id=583
    Chcialbym podkreslic ze w tym temacie jestem kompletnie zielony wiec jesli cos namieszalem prosze nie bic i bede wdzieczny za łopatologiczne wytłumaczenie mojego problemu :)
    Pozdrawiam

Update
    Czym epiej jest wybrac opcje 500 mA do kazdego akku ? tzn 500 mA bedzie przyjazniejsze dla baterii niz 1000 mA ? i czy np ładowanie akumulatora o pojemnosco 600 mAh prądem 1000 mA jest niebezpieczne dla baterii ?
  • #2 3389602
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Ładowarka o której wspominasz jest ładowarką impulsową i wartości prądu ładowania to wartości szczytowe (w impulsie).
    Przy tego typu ładowaniu stosyje się wartości prądów:
    - dla ogniw AAA - ok. 500 mA
    - dla ogniw AA - 700 - 800 mA
    - dla ogniw C i D - ok. 1000 mA
    Zwykłe ładowarki ładują prądem stałym (nie impulsowo).
  • #3 3389611
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ogolna zasada jest taka ze baterie ladujesz pradem 1/10 C czyli 1/10 ladunku pojemnosci. Inaczej mowiac jesli bateria ma pojemnosc 1000mAh to ladujesz ja pradem 100mA przez ok 12 godzin czyli do ok 120%. Ladowanie wiekszym pradem moze powodowac mocne nagrzewanie sie bateri a nawet jej zniszczenie. Ew baterie mozna ladowac pradem 1/5 C ale nie za kazdym ladowaniem. Powiedzmy co 2. lub 3. ladowanie.
  • #4 3389614
    mati-182
    Poziom 2  
    chodzi mi o ładowanie takich akumulatorów
    (przykład 1 z brzegu) http://asgshop.pl/produkt.php?id=150
    jaka bedzie różnica czy bede ładował taki aku prądem 500 mA czy 1000 mA poza czasem ładowania ? i jeszcze jedno jak okreslic maksymalny prąd ładowania dla danego akumulatora ? np dla NiCd 600 mAh, NiMh 600 mAh czy np NiCd/NiMh 1200 mAh ?
  • #5 3389663
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Maxymalny prad ladowania okreslisz tak: od wartosco pojemnosci odejmij jedno zero i literke "h" na koncu:-) Serio. Akku 600mAh nie mozesz ladowac pradem 1000mAh. Co najwyzej pradem owartosci ok 120 mAh.
  • #6 3389686
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    :arrow: Skarabeusz87

W przypadku prymitywnych układów ładowania używa się prądu rzędu C/10 i mniejszego.
    Jednak _współczesne_ układy ładowania ładują akumulatory wysokim prądem (nawet wyższym od godzinnego) bez uszczerbku dla akumulatorów. To jest tylko kwestia poprawnego wykrycia momentu zakończenia ładowania.
  • #7 3408342
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    a rozładowywać takie akumulatory można całkiem do zera przed naładowaniem??? też mam AEGa i też musze go ładować..... planuje zrobić ładowarke na MAX726, co wy na to? tylko ograniczenie pradowe do tego układu m\bym musiał dorobić. a jakie napiecie ładowania musze mieć przy ładowaniu ogniw o łącznym napeciu 8,4V??
  • #8 3535764
    matt14
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    akumulatorow nie powinno rozladowywac sie do napiecia podanego przez producenta w przypadku aku AA 1V !! przekroczenie tej granicy grozi zniszczeniem akumulatora !!!!! Powinienes je rozladowac tak az np zegarek nie bedzie chodzil tylko akumulatowy litowo-jonowe mozna doladowywac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Prąd ładowania akumulatorów NiCd i NiMh powinien być dobierany w zależności od pojemności ogniw oraz typu ładowarki. Standardowa zasada to ładowanie prądem około 1/10 pojemności (C/10), np. dla akumulatora 600 mAh prąd ładowania wynosi około 60 mA, co zapewnia bezpieczne i powolne ładowanie trwające około 12 godzin. Ładowanie prądem wyższym, np. 500 mA lub 1000 mA, skraca czas ładowania, ale może powodować nadmierne nagrzewanie i potencjalne uszkodzenia baterii, zwłaszcza przy prostych układach ładowania. Nowoczesne ładowarki impulsowe mogą stosować wyższe prądy, nawet przekraczające wartość godzinową (C), pod warunkiem prawidłowego wykrywania zakończenia ładowania. Przykładowo, dla ogniw AAA stosuje się prąd impulsowy około 500 mA, dla AA 700-800 mA, a dla ogniw C i D około 1000 mA. Maksymalny prąd ładowania można oszacować odejmując jedno zero od wartości pojemności (np. dla 600 mAh maksymalny prąd to około 120 mA). Rozładowywanie akumulatorów NiCd/NiMh nie powinno przekraczać minimalnego napięcia określonego przez producenta (np. 1 V dla ogniw AA), aby uniknąć uszkodzenia. W dyskusji pojawiła się ładowarka impulsowa dostępna pod adresem http://asgshop.pl/produkt.php?id=583 oraz przykładowy akumulator http://asgshop.pl/produkt.php?id=150. W przypadku planowania własnej ładowarki na układzie MAX726 konieczne jest uwzględnienie ograniczenia prądowego i odpowiedniego napięcia ładowania dla pakietu o napięciu 8,4 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA