Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GENERATOR HV, AC (sinus, trójkąt...)

samsung913 31 Dec 2006 00:39 2139 8
    samsung913
    Level 14  
    Chciałbym zbudować generator napięcia przemiennego o parametrach:

Częstotliwość regulowana (0-5kHz), najlepiej (0-50kHz)
    Napięcie wyjściowe minimum 10kV, lepiej do 20kV

1) Idealnie, gdyby na wyjściu dało się uzyskać różne kształty (sinus, trójkąt, prostokąt). Czy do tego muszą być tranzystory w ukł. przeciwsobnym?
    2) Czy dałoby się uzyskać HV na uzwojeniu wtórnym transformatora, gdyby zasilić go z mocnego wzmacniacza audio i puszczać na wejście dowolne przebiegi?
    3) W układzie zasymulowanym w SPICE obliczony prąd płynący przez uzwojenie wynosił 120A, gdy wprowadziłem obciążenie 1,2Ohm prąd zmalał do ok 10A, ale prawie całe 12V zasilania odłożyło się na tym rezystorze i chyba nie dałoby się uzystkać powyżej 10kV, czy może się mylę?:(

Wszelkie rady, linki i schematy będą dla mnie bardzo cenne! Z góry dziękuję za pomoc!!!!!!

BARDZO PROSZĘ, POMÓŻCIE!!!!!!!!!
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    o przekształtniku trójkąt-sinus ostatnio było tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic654627.html
    Natomiast co do symulacji w PSpice, wysokiego napięcia,i itp. to, moim zdaniem, powinieneś porządnie zabrać się za naukę elektrotechniki teoretycznej, ponieważ nauka na symulatorach, to jest [autocenzura] warte.
    Przypomina to przyuczanie cyborga... :D
    Czy masz wyobrażenie jak małą wartością jest indukcyjność jednego pikoHenra (1pH ==> 10^-12H)?
    Dopowiem Tobie; to jest w układach rozproszonych (niescalonych) nie do osiągnięcia, ponieważ centymetr drutu ma swą indukcyjność własną o kilka rzędów wiekszą (nanoHenry).... :cry:
    Odpuść sobnie to wysokie napięcie do czasu, do kiedy nie nabędziesz więcej wiedzy na ten temat, być może lepiej na tym wyjdziesz, ponieważ z WN nie ma żartów i litości dla dyletantów w szczególności.
    Reszty Twoim pomysłów nie będę komentować, by w ostatnim dniu starego roku nie robić Tobie przykrości.
    Na koniec proponuję byś przeczytał ze zrozumieniem mój niżej zamieszczony podpis i wyciągnął z niego dla siebie praktyczne wnioski.

Pozdrawiam
    samsung913
    Level 14  
    Jesli chodzi o te indukcyjnosci, to celowo zmniejszylem ich wartosc, zeby uzyskac niezaklocone przebiegi. W dalszym etapie uwzglednilbym indukcyjnosc uzwojen pierwotnych trafa, pewnie dziesiatki uH. Uklad generuje prostokat +12V i -12V. Uklad zrobilem na podobienstwo 'Flybacka'.

Jezeli to jest kiepski pomysl, prosze o podpowiedz jak uzyskac AC o czestotliwosci regulowanej 0-5kHz i amplitudzie wiekszej niz 10kV.

BARDZO PROSZE O POMOC!!!!!
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    samsung913 wrote:
    Jesli chodzi o te indukcyjnosci, to celowo zmniejszylem ich wartosc, zeby uzyskac niezaklocone przebiegi. W dalszym etapie uwzglednilbym indukcyjnosc uzwojen pierwotnych trafa, pewnie dziesiatki uH. Uklad generuje prostokat +12V i -12V. Uklad zrobilem na podobienstwo 'Flybacka'.

To po co w ogóle one (te indukcyjności) tam są?

samsung913 wrote:
    Jezeli to jest kiepski pomysl, prosze o podpowiedz jak uzyskac AC o czestotliwosci regulowanej 0-5kHz i amplitudzie wiekszej niz 10kV.

BARDZO PROSZE O POMOC!!!!!

Dla dobra Twojego zdrowia, a być może i życia, ode mnie takiej podpowiedzi nie otrzymasz...

Pozdrawiam
    samsung913
    Level 14  
    Niestety, ale z tego zagadnienia nie bede sie mogl wycofac:( Widze, ze nie pozostaje mi nic innego jak poeksperymentowac bez pomocy bardziej doswiadoczonych osob, a szkoda:(
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    samsung913 wrote:
    Niestety, ale z tego zagadnienia nie bede sie mogl wycofac:( Widze, ze nie pozostaje mi nic innego jak poeksperymentowac bez pomocy bardziej doswiadoczonych osob, a szkoda:(

nie mogę, nie wolno mi, udzielać rad (za wyjątkiem ostrzeżenia) osobom, które nie dysponując odpowiednią wiedzą teoretyczną a chcą "bawić się" zabawkami niebezpiecznym dla Ich zdrowia i życia.

Pozdrawiam
    tamam
    Level 17  
    Tak jak Ci radzil kolega Quarz. Daj sobie spokoj z tym ukladem. Po pierwsze nie uzyskasz tak wysokich napiec o roznych ksztaltach dla czestotliwosci 0 Hz(???) - powiedzmy od 1Hz - niewykonalne bez specjalnych (i kosztownych) (moze lepiej bez nazw ukladow).
    Jak KONIECZNIE juz musisz wysokie napiecie, to polecam czestotliwosci kilkadziesiat lub lepiej kilkaset kHz i prady 10µA max. Moze przynajmniej przezyjesz...

A NAJLEPIEJ idz jutro do tego (wlaczyc musze autocenzure tak jak Quartz) nauczyciela przedmiotu i popros o zmiane tematu poki jeszcze czas i zdrowie pozwalaja.
    Znany Ci z TV z podrozy na biegun Jas Mela mial wielkie szczescie z napieciami rzedu kilka kV / 50Hz w stacji transformatorowej - SPALIO mu tylko reke i noge. Tobie moze sie tak tanio nie uda wywinac.

Moze moderator powinien wywalic ten temat - eksperymentuj raczej na niskich napieciach.
    samsung913
    Level 14  
    Rozumiem to, ale za pozno by sie z tego wycofac!
    Takze na prawde przydalaby mi sie pomoc. Albo dochodzenie do odpowiedniego rezultatu metoda prob i bledow.

Nie jestem absolwentem szkoly artystycznej i wiem ze zabawa z pradem jest niebezpieczna, ale taki obralem sobie kierunek:)

BARDZO PROSZE O POMOC!
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    samsung913 wrote:
    Rozumiem to, ale za pozno by sie z tego wycofac!
    Takze na prawde przydalaby mi sie pomoc. Albo dochodzenie do odpowiedniego rezultatu metoda prob i bledow.

Twoje rozumowanie jest z pozycji dyletanckiego (bez urazy) chciejstwa, natomiast moje z pozycji emeryta, który całe swe zawodowe życie przepracował z młodymi ludzmi, często w gorącej wodzie kąpanymi i bardzo nierozważnymi.
    Właściwy sposób postępowania; nabycie wiedzy w tej materii na odpowiednim poziomie we własnym zakresie, ode mnie otrzymałeś.
    Na więcej nie licz, znam obowiązujące prawo i nie mam zamiaru tego prawa łamać.

samsung913 wrote:
    Nie jestem absolwentem szkoly artystycznej i wiem ze zabawa z pradem jest niebezpieczna, ale taki obralem sobie kierunek:)

BARDZO PROSZE O POMOC!

No Commnents Ja już wszystko na ten temat tu napisałem...

Pozdrawiam