logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RS 232C <=> USB. Myszka na RS 232C. Przejściówka.

R_Przemek 31 Gru 2006 11:40 2492 4
REKLAMA
  • #1 3390225
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jak przeskoczyć z COM-a na USB ? Konkretnie chodzi mi o myszkę, która ma wtyk RS 232C, a ja chciał bym zrobić przejściówkę pod USB dla tej myszki...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3391746
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    R_Przemek napisał:
    Jak przeskoczyć z COM-a na USB ? Konkretnie chodzi mi o myszkę, która ma wtyk RS 232C, a ja chciał bym zrobić przejściówkę pod USB dla tej myszki...

Gotowe adaptery dokonują konwersji dla RS-232C, ale typowa myszka nie gada z komputerem po RS-232C. Więc gotowy adapter nie będzie działał.
    Jeśli Twoja myszka potrafi rozmawiać także po PS/2 (miała przelotkę firmowo w pudełku!) to możesz zastosować adapter USB<-PS/2, tzn. podłączasz klawiaturę i mysz PS/2 pod USB. Generalnie nigdy nie widziałem adaptera do myszy na COMie; da się zrobić taki adapter tylko trzeba się znać na elektronice, mikrokontrolerach i USB.
  • REKLAMA
  • #4 3397649
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jest to stara myszka, a chciałem ją "przerobić" pod USB z przyczyn czysto edukacyjnych. Bo z normalnego punktu widzenia jest to poprostu przerost formy nad treścią :)
  • #5 3398867
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    jeśli chodzi u cel edukacyjny to chyba nie zdajesz sobie sprawy jak trudny temat sobie wybrałeś - konwertery są gotowe lub można kupić kości USB<->RS232 i samemu konwerter zbudować, można też wykożystać uC i napisać programową obsługę USB (chyba że jest sprzętowa) - generalnie jest sposobów kilka z przejściem z RS232 na USB co okaże się dość prostym zadaniem, ponieważ jak już Ci się to uda (konwersja i przetworzenie sygnałów cyfrowych) to pozostaje następny problem chyba trudniejszy (ale mogę się mylić) - zmusić windowsa, żeby korzystał z myszki jeśli przy uruchamianiu jej nie było -> windows najpierw szuka myszki (jest to urządzenie priorytetowe tak jak klawiatura), ładuje jej sterowniki a dopiero później zainstaluje nasz konwerter RS/USB ale już nie będzie tam szukał myszki... chyba, że napiszesz cały soft w uC taki jak jest w myszkach na USB - one są wykrywane jako PnP i sterowniki są ładowane automatycznie przez windows i mysz działa ale to już nie jest tylko konwerter RS232/USB. Generalnie taki zwykły konwerter zadziała prawie ze wszystkim tylko nie z myszą. pozdrawiam.
REKLAMA