logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć folię z parapetów blaszanych, drzwi garażowych?

maws 31 Gru 2006 11:51 102694 12
REKLAMA
  • #1 3390250
    maws
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam prośbę - czy ktoś wie jak usunąć folię naniesioną fabrycznie jako tymczasowe zabezpieczenie parapetów blaszanych, drzwi garażowych. Foli tej nie usunąłem przez parę lat i teraz to bardzo trudno ją usunąć. Czy ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia w tym zakresie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3390379
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Opalarka elektryczna,należy lekko podgrzać folię i wtedy schodzi,resztki kleju który zostaje to (u mnie) denaturat. :D :D :D
  • #4 3391906
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Qbuś napisał:
    Opalarka elektryczna,należy lekko podgrzać folię i wtedy schodzi,resztki kleju który zostaje to (u mnie) denaturat. :D :D :D

raczej nie bardzo, u mnie zrobila sie taka bardzo drobna siateczka i jak sie podgrzeje to schodzi, miedzy jednym jej oczkiem a drugim, tylko malutki kawaleczek.
    ciekawe czy ktos praktycznie rozwiazal problem usuniecia tej foli jak jest juz mocno spekana?
  • REKLAMA
  • #5 3391967
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Spróbuj różnymi rozpuszczalnikami. Nitro, aceton. Sprawdź tylko na niewidocznym kawałku, czy przy okazji nie schodzi farba.
    Firmy które montują okna plastikowe mają specjalne płyny to usuwania tej folii.
  • #6 3392002
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Ja bym spróbował naklejać taśmę klejącą po podgrzaniu i zerwać od razu,spróbuj może będzie schodzić większymi kawałkami :D

Szczęśliwego !!!
  • #7 3392073
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    I mnie to dopadło. Nie pomogła żadna chemia, próbowałem alkoholi,
    trójchloroetylenu, i rozpuszczalników. Wyglądało to tak, jakby folia pod
    wpływem czasu i słońca weszła reakcję z materiałem profilu. Musiałem
    użyć skrobaków. Niestety wiadomo, że powierzchnia musiała się zmatowić.
    W sumie efekt niezły, z odległości kilku metrów niczego nie widać.
  • #8 3392077
    Leszek Andrzejczak
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam. To masz problem kolego. Po kilku latach, pod wpływem działania promieni słonecznych /ultrafiolet/ folia stała się sztywna, ponieważ nastąpiło "wypocenie" się związków nadających folii elastyczność /zmiękczaczy/. Usunięcie jej z dużych powierzchni stało sie b. trudne. Nie ma możliwości przywrócenie folii jej pierwotnych właściwości. Pozostaje zabawa w zrywanie małych kawałków poprzez podważanie folii kawałkiem np. zaostrzonej plexi a jeszcze lepiej poliwęglanu / np. stara szybka z okularów motocyklowych/. Można je z powodzeniem zaostrzyć na kształt noża na zwykłej szlifierce. UWAGA !
    Nie należy stosować rozpuszczalnika typu aceton lub nitro, które również zawiera znaczny procent acetonu /nawet do 40%/. Można w sposób trwały uszkodzić lakier lub tworzywo, z którego wykonany jest parapet. Do zmywania należy użyć benzyny ekstrakcyjnej, która rozpuszcza klej jakim jest przyklejona folia. Można położyć na parapet szmatkę i obficie ja zwilżyć benzyną. Jest zimno i benzyna nie będzie zbyt gwałtownie parowała. Po kilku minutach należy wręcz zeskrobywać folię a szmatką zwilżoną w benzynie należy zmyć pozostałości kleju. Sporo pracy, ale to jedyny sposób. I należy pamiętać, że folia tzw. transportowa powinna być ściągnięta natychmiast po zamontowaniu parapetu i wykonaniu tzw. obróbek murarskich. Później, zwłaszcza po kilku latach mamy problem.
    Powodzenia i wytrwałości.
  • REKLAMA
  • #9 3397817
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Leszek Andrzejczak napisał:
    I należy pamiętać, że folia tzw. transportowa powinna być ściągnięta natychmiast po zamontowaniu parapetu i wykonaniu tzw. obróbek murarskich. Później, zwłaszcza po kilku latach mamy problem.
    Powodzenia i wytrwałości.

Nie trzeba kilku lat, u mnie po 6mc nie dalo sie juz sciagnac z 2 parapetow na poludniowej stronie budynku.
  • #10 3399589
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    U mnie pomogła suszarka i benzyna ekstrakcyjna:)
  • REKLAMA
  • #11 20123024
    88wasylek
    Poziom 8  
    Ocena: 14
    Wiem, że temat stary ale może dzięki temu już ktoś się uporał z tym problemem. Na jednym z parapetów blaszanych nie była zdjęta folia. W tej chwili jest to "pajęczyna" z kawałkami foli ale tak zgrzana, że nawet nie ma jak złapać i dłubać nawet przez miesiąc. Może jest jakiś bezpieczny sposób na to? Ktoś sobie z tym poradził?
  • #12 20123031
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1064
    Masłem tylko takim prawdziwym 80%. Serio. Tłuszcz rozpuści folie. Troszkę trzeba poczekać tak z godzinkę i zmywakiem potrzeć.
  • #13 20331110
    pocztakarolbrzoska
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    U mnie pomogła suszarka do włosów. Super , dzięki za radę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem usunięcia fabrycznej folii ochronnej z parapetów blaszanych i drzwi garażowych po kilku latach eksploatacji jest trudny ze względu na utwardzenie i degradację folii pod wpływem promieniowania UV oraz starzenia się zmiękczaczy. Zalecane metody to podgrzewanie folii opalarką elektryczną lub suszarką do włosów, co ułatwia jej odklejanie. Po podgrzaniu można próbować zrywania folii taśmą klejącą lub skrobakami, jednak istnieje ryzyko zmatowienia powierzchni. Do usuwania pozostałości kleju poleca się stosowanie benzyny ekstrakcyjnej, która rozpuszcza klej bez uszkadzania lakieru, w przeciwieństwie do agresywnych rozpuszczalników typu aceton czy nitro, które mogą uszkodzić powierzchnię parapetu. Alternatywnie sugerowano użycie masła o wysokiej zawartości tłuszczu (80%) jako środka zmiękczającego folię. W przypadku silnie zniszczonej folii, która stała się „pajęczyną”, usunięcie jest szczególnie trudne i wymaga cierpliwości oraz mechanicznego usuwania. Firmy montujące okna plastikowe dysponują specjalistycznymi płynami do usuwania folii, jednak nie podano ich nazw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA