logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat automatycznego sterowania cyrkularką z przełącznikiem czasowym

kąprachcice 01 Sty 2007 13:07 1221 3
REKLAMA
  • #1 3392829
    kąprachcice
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam cyrkularkę sterowana ręcznie poprzez kasetę chciałbym schemat na sterowanie automatyczne, Np.: tak aby pila po dojechaniu do wyłącznika krańcowego samoczynnie poprzez przełącznik czasowy opuszczała się w dół i po do jechaniu do zadanej głębokości samoczynnie wyjechała do góry do wyłącznika krańcowego.
  • REKLAMA
  • #2 3392870
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Zastosuj czujniki np. któryś z tej strony (chyba najtańsze do dostania) www.piekarz.pl/index.php?page=offer&search=czujnik ,dodaj przekaźniki do sterowania mechanizmem cyrkularki i gotowe. Dokładność tych czujników jest w granicach 0,1 mm a nawet lepsza.

PS. Układ sterowania na takich czujnikach + przekaźniki pracuje u mnie już trzeci rok bezawaryjnie.
  • REKLAMA
  • #3 3392925
    kąprachcice
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A mozna prosic o schemat podlaczenia ??
  • #4 3392996
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Czujniki o których pisałem występują w wersjach pnp i npn , sterowanie podaniem napięcia na wyjście lub zwieranie do masy (najlakoniczniej rzecz ujmując).
    W przewodzie z czujnika występują cztery kolory kabelków;
    -niebieski - minus (lub masa)
    -brązowy - zasilanie (6V do 30V ale są wykonania na 230V zmiennego których w Twoim przypadku ni zalecam)
    -czarny - wyjście sterujące
    -biały - wyjście sterujące w bardzie skomplikowanych czujnikach ( wyjście komplementarne do kabelka czarnego, w prostych czujnikach nie występuje)
    Aby porządnie narysować schemat musiałbym znać dokładnie maszynę lub mieć przynajmniej schemat jej kinematyki, bez tego trudno porządnie to zrobić. Podałem dane dotyczące czujników, bo może uda Ci się samemu coś wykoncypować.
    Pozdrawiam
REKLAMA