logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co tańsze? Kupno całego komputera czy składanie z części ?

01 Sty 2007 18:09 5744 7
REKLAMA
  • #1 3393768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3393778
    adamlop
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ta sama cena, z tym ze jak sam zlozysz, to przynajmniej bedziesz wiedzial co masz w srodku :D i oddajac na reklamacje oddasz pojedynczy podzespol a nie caly komputer.

Inna sprawa to zlozyc kompa z allegro (uzywane czesci) a nowe, to juz bedzie roznica w cenie. Oczywiscie mowie o uzywkach na gwarancji.

Reasumujac: jesli sie znasz, albo znasz kogos kto sie zna (ale dobrze, a nie tylko twierdzi ze sie zna) to skladaj sam.
    Nawet w niektorych sklepach plombuja cale komputery, a jak ci padnie np. grafa to oddajesz tylko ja i dzialasz dalej na jakiejs pozyczonej (zastepczej).
  • REKLAMA
  • #4 3393991
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Komputery Hardware
  • #5 3394776
    slavo_s2k
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Cena praktycznie ta sama, bo przynajmniej ja sprzedajac klientowi komputer robiąc wyliczenie dodaje poprostu ceny czesci, nie licze robocizny... podobnie robi znajomy również mający sklep, ale nie wiem czy wszystkie firmy stosuja taki system...
  • REKLAMA
  • #6 3400320
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    jak składałem kompa to w sklepie wyszło 300zł drożej i złożyłem sobie sam. Tanie części są na gral.pl - świetny sklep, lepszy i tańszy niż komputronik.
  • #7 3403643
    J4r0
    Poziom 11  
    Moim skromnym zdaniem sądzę że składak leprzy gdyż:
    -masz 100%pewność co kupujesz
    -możesz złożyć komputer według swoich potrzeb(ciężko jest znaleść komputer dopasowany do swoich potrzeb)
    życzę miłego kupowania:)pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3403744
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Nie wiem jak u Was ale u mnie w miescie w sklepach mozna kupic zazwyczaj skladaki. Gotowe zestawy zazwyczaj spotyka sie w supermarketach lub co wiekszych sklepach komputerowych. Wiekszosc sklepow nie robi jednak nic innego jak skladanie zestawu z czesci. Przychodzimy do sklepu, wybieramy komponenty zestawu, placimy i czekamy. Cena calego zestawu w porownaniu do sumy cen poszczegolnych komponentow nie rozni sie niczym poniewaz, tak jak to pisal kolega slavo_s2k, wiekszosc sklepow nie dolicza kosztow robocizny do ceny calego zestawu.
    Co przemawia wedlug mnie za tym by kupic (oczywiscie gotowego "skladaka") w sklepie? Otoz nie musismy sie meczyc ze skladaniem i nie musimy sie martwic przypadkowym uszkodzeniem komponentow w trakcie montazu. Dodatkowo czasem zdarza sie, ze poszczegolne podzespoly nie zawsze chca ze soba poprawnie wspolpracowac (czasem tam bywa) - wtedy nie musimy sami szukac i kombinowac jak wymienic problematyczny element na nowy poniewaz ludzie skladajacy sprzet w sklepie sami sie tym zajma.
    No i oczywiscie szczerze odradzam kupowania gotowych zestawow w supermarkecie!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Koszt zakupu gotowego komputera i samodzielnego składania z części jest zazwyczaj porównywalny, zwłaszcza gdy kupuje się nowe podzespoły. Składanie komputera samodzielnie pozwala na pełną kontrolę nad wyborem komponentów oraz ułatwia reklamacje pojedynczych części w przypadku awarii. Gotowe zestawy często nie różnią się cenowo od sumy części, ponieważ sklepy zwykle nie doliczają kosztów robocizny za montaż. Warto jednak rozważyć zakup gotowego zestawu w sklepie, jeśli nie ma się doświadczenia w składaniu, aby uniknąć problemów z kompatybilnością i uszkodzeniami podczas montażu. Składaki dostępne w sklepach komputerowych to często zestawy złożone z wybranych przez klienta komponentów. Przykładowo, tańsze części można znaleźć w sklepach internetowych takich jak gral.pl, które oferują konkurencyjne ceny w porównaniu do dużych sieci jak Komputronik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA