Witam. Mam pytanie, w jaki sposób zmierzyć upływność kondensatora ? W internecie i literaturze dla początkujących znalazłem tylko informacje o pomiarze pojemności i sprawdzaniu izolacji między okładzinami.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamTT napisał:Witam. Mam pytanie, w jaki sposób zmierzyć upływność kondensatora ?
[ ... ]
TT napisał:Bardzo dziękuję za odpowiedź, a w jaki sposób sprawdzić, że kondensator ma zwiększoną upływność np. z powodu zestarzenia.
TT napisał:
Zdarza sie to np. w kondensatorach papierowych. W dawnych lampowych urządzeniach jest to dość częsta przypadłość. Można oczywiście wymienić wszystkie kondensatory papierowe na współczesne "styrofleksy" lecz nie jest to zalecane, gdyż zmniejsza się oryginalność urządzenia.
TT napisał:Dziękuję za informację. Mam pytanie, jakie napięcie pokazuje woltomierz w przypadku takich kondensatorów sprzęgających (o ile dobrze rozumiem kondensator sprzęgający to kondensator pomiędzy anodą a siatką w kolejnej lampie, który oddziela napiecie stałe anody pierwszej lampy od siatki drugiej lampy.)
TT napisał:Jestem początkujący w elektronice, o układach lampowych czytałem głównie w "Z radiem i telewizją za pan brat" Koniga i raczej nie występowało tam to pojęcie.
P. S. Co to są kondensatory odsprzęgające?
TT napisał:Dziękuję za informację. Mam pytanie, jakie napięcie pokazuje woltomierz w przypadku takich kondensatorów sprzęgających