logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ENC28J60 do ATMega 256 jako serwer WWW z 8 switchami?

groszek150 02 Sty 2007 15:39 21786 6
REKLAMA
  • #1 3396637
    groszek150
    Poziom 10  
    Mam za zadanie podlaczyc do AVR'a ATMega 256 uklad do ethernetu- konkretnie ENC 28J60. Do tego jeszcze ma być 8 mikro switchy. Ogolnie ten uklad ma dzialac jako serwer www, dlatego wlasnie ma byc podlaczony ten uklad do Ethernetu. Poza tym maja jeszcze byc dwa wyjscia optoizolowane przekaźnikowe. Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Z gory dziekuje ! !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3423653
    benedetto
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Tu możesz podglądnąć jak to inni zrobili ;)

http://www.edtp.com/ft_page.htm

jest tam link do pdfa ze schematem..

Robiłem serwer WWW na CS8900a i MSP430 bo kosc Microchipa nie była jeszcze dostępna :/
    Ważne w takim projekcie jest: szybkość procka i ilość wewn. RAMu (min 2kB)
    Tutaj duży bufor (8kB) może zrekompensować mały RAM w procku, trzeba tylko szybko komunikować sie z koscią, zeby "budować" ramke w buforze sterownika sieci. Ale lepiej miec duzo RAMu, w nim zrobic bufor na jak najwiekszą ramkę i wysyłać ją jak najszybciej do sterownika.

Im większy bufor tym mniej ramek do wysłania co wyraznie przekłada się na szybkość działania serwerka.

Proponuję się też rozglądnąć czy Microchip (lub ktoś inny) udostępnia jakis gotowy stos TCP/IP - chyba że chcesz sam napisać - ja pisałem i nie jest to prosta sprawa...

Pamiętaj też że sterownik jest na 3.3V - najlepiej procka tez takiego wybrać

Powodzenia
  • #4 3424661
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    a może już ktoś uruchomił AVR i ENC28J60 w C ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3556396
    jumbo8
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Temat wydaje się ciekawy i może mieć mnóstw zastosowań. Interesuje mnie , czy istnieje jakaś polskojęzyczna bibliografia nt wykorzystania mikrokontrolerów w sieciach LAN?
    Zamierzam wykorzystać ww. pomysł do stworzenia konwertera Ethernet - RS232.
  • #7 3558038
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.

Jeśli mogę coś dodać od siebie to polecam moduły Wiznet.
    100Mb/s za 80zł, kupowałem je w gammie.
    Łatwe podłączenie do procka, można je podłączyć równolegle jako zewnętrzną pamięć lub wykorzystując I2C.
    Producent udostępnia źródła w C.
    Polecam, przy dobrze zmontowanym układzie elektrycznym układzik rusza od razu.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia układu ENC28J60 do mikrokontrolera ATMega256 w celu stworzenia serwera WWW z obsługą 8 mikroprzełączników oraz dwoma optoizolowanymi wyjściami przekaźnikowymi. Wskazano na konieczność uwzględnienia szybkości procesora i dostępnej pamięci RAM (minimum 2 kB) dla efektywnej obsługi stosu TCP/IP i buforowania ramek Ethernet. Zwrócono uwagę, że ENC28J60 pracuje na napięciu 3.3 V, co wymaga kompatybilności napięciowej z mikrokontrolerem. Podano linki do przykładów implementacji UDP i TCP/IP dla ENC28J60 oraz sugestię rozważenia gotowych stosów TCP/IP lub bibliotek w języku C. W dyskusji pojawiła się także alternatywa w postaci modułów Ethernet Wiznet, oferujących łatwe podłączenie, prędkość 100 Mb/s, dostępność źródeł w C oraz możliwość komunikacji przez interfejsy równoległe lub I2C, co może uprościć realizację projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA