Witam,
Chciałbym zaprezentować bo właśnie zrobiłem, tzn przygotowałem sobie do testów kolejny modulik w oparciu o który wkrótce będę robił komunikację ze swoimi różnymi urządzonkami. Jako że będzie do dyspozycji ETHERNET - czyli jakby karta sieciowa dla procków - nie tylko AVR z przygotowaną ładnie konwersją sygnałów z 3,3V do 5V.
Moduł oparty jest o popularny scalak Microchip'a ENC28J60. Na złączu goldpin wyprowadzone są wszystkie potrzebne sygnały dla komunikacji z prockami AVR.
Układ moduł zrobiony jest na bazie tego ze stronki:
http://tuxgraphics.org/electronics/200606/article06061.shtml
aczkolwiek wprowadziłem zmiany:
1. Konwersja sygnałów (ponieważ ENC zasilany jest 3,3V) do 5V
2. rezygnacja z taktowania przez ENC sygnałem CLKOUT - świadomie - co jednak oznacza że w kodach z tej stronki będzie trzeba ciut zmodyfikować źródełka na własne potrzeby. Tam autor pisał wprawdzie o problemach gdy korzystał z wewn oscylatora 8MHz w ATmega88 - ale nie będzie takiego problemu jeśli zastosuje się w procku o wiele szybszy kwarc , dzięki czemu transmisja SPI będzie mogła działać szybciej - a w nocie ENC było gdzieś napisane, że najlepiej jeśli działałaby ona z zegarem większym niż 8MHz. Więc jak do swojej ATmegi32 dorzucę kwarc 18.432MHz to powinno śmigać - zresztą wkrótce gdy zmajstruję pierwsze prototypowe własne urządzonko to dam znać
Konwersja zrobiona oczywiście zgodnie z zaleceniami noty aplikacyjnej producenta
płytka jest na razie prototypowa więc wybaczcie niedoróbki i niedociągnięcia w wykonaniu - robiona była oczywiście metodą na ŻELACHO.
Na płytce nie jest na dzień dzisiejszy jeszcze tylko osadzony bufor 74125 SMD - ponieważ czekam na dostawę z tme.pl
Układ po złożeniu ruszył od pierwszego kopa - dioda zielona od razu się zpala sygnalizując, że jest LINK a dioda żółta sobie pomruguje czyli od tej strony ENC od razu ślicznie ruszył - a w wielu postach na elektrodzie ludzie narzekali że bywają jakieś problemy z jego uruchomieniem - trochę się tego obawiałem - ale jak było miło gdy od razu zadziałał bez bólu.
...... takie mam tylko małe pytanko do tych, którzy już coś na tym scalaku uruchomili - czy u was po podłączeniu zasilania ten scalaczek też tak troszeczkę ciepły się robi??? to normalne - oczywiście działa - ale wyczuwalnie dla palca lekko podwyższa się jego temperatura.
zamieszczam schemat, płytkę i eagle + kilka fotek z wykonania.
dioda sygnalizująca napięcie 3,3V za stabilizatorem
schemat:
opis na płytkę, który nakleiłem na wierzchu żeby mieć czytelne opisy wyprowadzeń na goldpinach:
i wzór płytki w eagle.
Fajne? Ranking DIY