logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić czy przeglądarka akceptuje ciasteczka? w HTMLu

lukzak2298 02 Sty 2007 16:17 17157 8
REKLAMA
  • #1 3396784
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    W związku z niedziałaniem wyszukiwarki i pilnością mojego zagadnienia pytam bez szukania:

Jak sprawdzić z poziomu kodu (i poinformować o tym usera mojej strony) że jego przeglądarka nie akceptuje ciasteczek a na tej stronie to jest wymagane do pełnego i prawidłowego działania?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc w znalezieniu takowego kodu...
  • REKLAMA
  • #2 3397350
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    W czystym HTML to się nie da :P

W php dawno nie pisałem ale pierwsza myśl jaka mi wpadła do głowy to ustawienie jakiegoś cookie testowego a następnie próba odczytu tegoż - jeśli nie odczytamy tego co trzeba wniosek prosty :P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3397844
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Od strony przeglądarki tak, od strony serwera nie :P Dla mnie czysty HTML to HTML bez skryptów ani client-side ani server-side :P
  • REKLAMA
  • #5 3400501
    Svisstack
    Poziom 14  
    Mozna to zrobic w JavaScript, pozniej zamieszcze gotowy kod.
  • Pomocny post
    #7 3404642
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ej no, nie podejrzewałem Cię aż o takie lenistwo :> Myślałem że szukałeś w google rozwiązania a dopiero potem tutaj z problemem... A tu niespodzianka... Wchodzę w google i co widzę? :P

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Nieładnie, lenistwo trzeba tępić :P

Dodano po 2 [minuty]:

A, żeby nie było - nie sprawdzałem tego kodu czy działa :P W każdym razie zajrzyj na google pod hasło "javascript cookie test" :P
  • #9 3408727
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    A teraz jak sprawdzić, czy przeglądarka użytkownika obsłguje JavaScript? ;]

W samym php zaś konieczne jest przeładowanie strony, żeby można było odczytać przed chwilą zapisane ciasteczko, rzecz to straszna, bo niektóre strony są tak badziewnie napisane że przeładowują się po kilka razy (zwłaszcza te z dużą ilością reklam). Powód takiego paskudnego odświeżania jest chyba taki, że było ono zrealizowane za pomocą JavaScript a strona odświeżała się po częściowym załadowaniu.
    W PHP można ustawić ciasteczko i wysłać natychmiast nagłówek z nowym adresem, co spowoduje natychmiastowe przeładowanie bez wyświetlania jakichkolwiek treści.
    Przykład tu:
    http://www.thedevweb.com/thedevweb-26-20050118PHPandCookiesaGoodMix.html

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody sprawdzenia, czy przeglądarka użytkownika akceptuje ciasteczka (cookies) z poziomu kodu strony internetowej. W czystym HTML nie jest to możliwe, ponieważ HTML nie posiada mechanizmów do odczytu ani zapisu ciasteczek. Proponowano użycie PHP do ustawienia testowego ciasteczka i próby jego odczytu po przeładowaniu strony, co wymaga jednak dodatkowego przeładowania i może powodować niepożądane efekty. Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie JavaScript, który pozwala na zapisanie ciasteczka i natychmiastową weryfikację jego obecności bez konieczności przeładowania strony. Przykładowy kod JavaScript sprawdza, czy dokument zawiera ciasteczka i na tej podstawie można poinformować użytkownika o braku akceptacji ciasteczek. Dodatkowo poruszono kwestię sprawdzania obsługi JavaScript w przeglądarce, co jest istotne dla działania takiego rozwiązania. Podano również link do przykładowego artykułu opisującego użycie PHP i ciasteczek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA