logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 charczy. Jaka przyczyna? Wymienić kondensatory?

M-ej 02 Sty 2007 17:42 2543 4
REKLAMA
  • #1 3397125
    M-ej
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, mam cały czas problem z Radmorem. Gdy gra muzyka czy to z Uniwersalnego czy to z Radia czy z Magnetofonowego wyjścia to charczy. Dźwięk przypomina wypierdziane głośniki ale tylko niskie tony jakby. Kolumny są dobre bo mam dodatkowo wzmacniacz i czysto grają a Radmor charczy. Bylem w serwisie RTV to powiedzieli ze końcówka mocy to chyba nie jest bo normalnie wzmacnia ładnie ale ma tylko problem z jakością dźwięku i stawiają na kondensatory, chciałem im zostawić radka ale twierdzili ze niewiedzą kiedy ich fachowiec przyjedzie i będę długo czekał na odbiór radia, wiec sobie odpuściłem. Teraz pytanie co jest przyczyną tego ze tak charczy gdy gra? Wymienic kondensatory? Na jakie najlepiej? Aha i dodam ze sprawdzalem bezpieczniki i są w porządku :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3397191
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Przed wymiana czegokolwiek nalezy zrobic jakies pomiary.Sprawdz wartosc napiec zasilajacych koncowke-ma byc symetryczne +/-25V oraz zasilanie przedwzmacniacza 40V.Piszesz ze bezpieczniki sa dobre a jakosc ich styku jest dobra?
  • REKLAMA
  • #3 3397628
    M-ej
    Poziom 12  
    Jakość styku jest dobra.. Przeczyszczałem i bezpieczniki i styki. A nie jest to po prostu wysuszony kondensator ? Jeżeli kondensator sie wysuszy to tez slychac takie charczenie ? Dzieki z góry za odp.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3398508
    dj master
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    M-ej -czy aby napewno sprawdzales te bezpieczniki co trzeba?
    Sprawdz bezpieczniki na płytce PWM (po 2 na jedną płytke),najlepiej miernikiem (na oko nie zawsze da się zdiagnozować),jesli bezpieczniki okazą się dobre -głowki bezpieczników przeczyć papierem sciernym, jak i gniazda bezpiecznikowe,które bardzo czesto są przyczyną takich zniekształceń.Warto tez uformowac owe gniazda,gdyz bardzo często są one poprostu za szeroko rozwarte.
    Jesli wszystkie wyzej wymienione problemy zdementujesz-bedziemy myśleć dalej.
  • #5 3398565
    M-ej
    Poziom 12  
    Jutro przy świetle dziennym to zrobię. Te charczenie to takie dziwne. Jak podłączę komputer to charczą właśnie tak jakby tylko niskie tony a jak wyciszę w odtwarzaczu muzykę( tak jak na zdjęciu dodanym niżej ) i podgłosnię na maxa na Radmorze to gra czysto ale wiadomo ze cicho. Radio tez charczy, na wszystkich wejściach. Tez jest taka opcja ze na radiu grają mi dwa kanały(charczą) a jak puszczam muzykę z komputera na uniwersalnym albo magnetofonowym to gra tylko lewy kanał(charczy). Nie wiem czy to wina kabla czy co.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Radmor 5102 charczy. Jaka przyczyna? Wymienić kondensatory?

P.S DJ Master - Mam troche kumpli w białogardzie :D
REKLAMA