logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 charczenie. Po podłączeniu PC gra tylko jeden kanał.

M-ej 28 Gru 2006 12:29 4475 31
REKLAMA
  • #1 3378045
    M-ej
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, mam taki problem z Radmorem ze dzwiek zniego niejest czysty tylko taki charczący strasznie. Stacje normalnie odbiera ale charczy strasznie. Gdy podłącze komputer pod wejscie uniwersalne to gra tylko jeden kanal a drugi bardzo cicho(na radui graja równo kanały) i jak sie podglasnia to slychac jakby był przesterowany dzwiek mocno. Poprostu same trzaski i charczenie. Obstawiam ze jest to wina bezpieczników,kondensatorów i tranzystorów teraz jest pytanie które wymienic i na jakie. Dzieki z góry za pomoc :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3378071
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Kondensatory to pewnie przy zasilaczu stopnia mocy.A tranzystory główne czyli końcówkę mocy bo to pewnie ona jest główna przyczyną tago objawu co piszesz.
  • #3 3378485
    Sekam
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Siema. Mam do ciebie proźbe. Ma radmora 5102. Jeśli mógłbyś mi pomuc to byłbym wdzięczny otóż Jeden kanał ma zupełnie niesprawny. ale to jest wina płytki tej od końcówek mocy, ale zajmijmy się tą drugą. Ten kanał gra bardzo cicho gdzieś na max podgłoszony to tak 5%. Zastanawiam się gzdie jest przyczyna. I tu pytanie do Ciebie: Kabelki (te 4 które dochodzą do płytek tych kanałów) Jak zmierzyś czy jest wszystko dobrze wcześniej?
  • #4 3378510
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ale do kogo to pytanie jest skierowane?A najprawdopodobniej to jest tak jak w przypadku pierwszym końcówka mocy do wymiany.
  • #5 3378537
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    michał 1985 napisał:
    Ale do kogo to pytanie jest skierowane?A najprawdopodobniej to jest tak jak w przypadku pierwszym końcówka mocy do wymiany.
    Skad ta pewnosc??Po pierwsze trzeba miec troche pojecia o tym co sie robi po drugie nalezy dokonac jakis pomiarow bo nikt tu wrozka nie jest.

Dodano po 5 [minuty]:

W przypadku pierwszego problemu to do sprawdzenia bezpieczniki w koncowkach oraz ich jakosc styku.Co do grania cichego jednego kanalu z zewnetrznego zrodla to moze byc wina kabla sygnalowego.
  • #6 3378605
    michał 1985
    Poziom 27  
    Byc może ale nie wykluczajmy stopnia mocy.
  • #7 3378626
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Racja, przede wszystkim sprawdź bezpieczniki. Potem sprawdź ,czy dochodzi napięcie do płytek końcówki. Zakres DC na mierniku, jeden kabel do gniazda bezpiecznika, drugi do masy np. blaszka głowicy ukf. Powinno być +25V na jednej połówce i -25V na drugiej. Potem sprawdź ,czy tranzystory mocy nie mają przebicia, buzzerem (piszczy jak jest zwarcie) sprawdź czy nie ma przebicia pomiędzy bazą-kolektorem-emiterem tranzystorów końcowych, to te srebrne grzybki na radiatorze z tyłu. Jeśli tu wszystko jest ok wyciągnij płytke i pomierz tak samo tranzystory T1001,1002,1003,1004,1005. Jeśli nie ma przebicia i wszystkie wyżej wymienione warunki są spełnione końcówka mocy musi być sprawna, a po podłączeniu głośnika do wzmacniacza powinno by słyszalne buczenie. Jeśli słychać buczenie, a nie ma muzyki znaczy, że uszkodzone jest co innego. Sprawdź jeszcze miernikiem, czy nie ma napięcia stałego na wyjściu głośnikowym. Jak pomierzysz to daj znać, będziemy się meczyc dalej.
  • #8 3378774
    Sekam
    Poziom 11  
    Napięcie do plytek dochodzi. Natomiast tranzystory(grzybki) przy włożonej płytce mają przejście między tymi drucikami. Co mam dalej zrobić? A tak wogóle to dziękuję Wam za pomoc. Jednak odnosze wrażenie że najbardziej na tym zna się RADMOR_MAN. Dzięki, czekam na odpowiedz.
  • #9 3378850
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Czyli z tego co piszesz masz przebicie na tranzystorach końcowych. Bezpieczniki masz całe?
  • #10 3378867
    Sekam
    Poziom 11  
    Bezpieczniki mam całe. Ale jak wyjmę płytkę to nie ma przejścia. Bo muza mi gra tylko tak na 5% na maxa. Bo tranzystory te z tyłu one nie maja mięć przejścia do masy przez śrubki tylko do tej płytki tak?
  • REKLAMA
  • #11 3378937
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Obudowa tranzystora nie powinna mieć przejścia do masy. Pomiędzy obudową , a "drucikami", które widać ze środka też nie powinno być przejścia. Jednymi słowy nigdzie nie powinno być przejścia. Mówisz, że jak wyjmiesz płytkę to przejścia nie ma? W takim razie wydaje mi się, że masz spalone tranzystory na płytce, sprawdź je miernikiem, czy mają przejśce pomiędzy swoimi nogami. Tranzystory to te na okrągłych, zębatych, plastikowych radiatorach.
  • #12 3378974
    Sekam
    Poziom 11  
    Przejścia między obudową tranzystora a masą nie ma, pomiędzy obudowom a drucikami9 też nie ma, tylko miedzy nogami (przy włożonej płytce) tego tranzystora.

Tranzystory na tych okrągłych zębatkach są dobre. Nie mają przejścia między nogami.
    Co o tym myślisz? Co mogę dalej zrobić?
  • #13 3379007
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ja napisałem druciki w sensie nogi tego tranzystora. NIe może być przejścia pomiędzy nogami, a obudową w dowolnej konfiguracji, czyli jak byś nie przykładał (1-2, 2-3, 1-3) nie może być przejścia. Sprawdź czy masz napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza, jak nie to podłącz jakiś głośnik i zobacz czy buczy. Jak masz przejście pomiędzy nogami, to znaczy, że masz spalone tranzystory końcowe, ale moim zdaniem powinno ci wtedy wybić bezpieczniki. Może niech się wypowiedzą starzy wyjadacze w takich sprawach.
  • #14 3379047
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    RADMOR_MAN napisał:
    plastikowych radiatorach.
    Hmmm ciekawe od kiedy radiatory sa z plastiku?Ja mysle ze kolega niech odda ten sprzet w rece fachowca bo sam jeszcze bardziej zepsuje!!Wogole to jakie "druciki" masz na mysli?Przebicia tranzystorow nie masz bo bezpieczniki by Ci polecialy!
  • REKLAMA
  • #15 3379059
    Sekam
    Poziom 11  
    No i przejścia między obudowom a drucikami nie ma tylko między jednym a drugim drucikiem(ale tylko wtedy kiedy jest podłączona płytka, jeśli płytka jest wyjęta to nawet między jedną a drugą nogą nie ma przejścia). To chyba prawidłowo?

A jeśli chodzi o podłączenie głośnika to po jego podłączeniu leci muzyka ale cicho (tak od 5-10%) ale trochę charczy.

Ps. Proszę o pomoc wszystkich którzy się na tym znają.

Dodano po 1 [minuty]:

Skoro Nie poleciały tranzystory to co mogło polecieć?
    Może kolega "marian" może mi pomuc.

Dodano po 8 [sekundy]:

Skoro Nie poleciały tranzystory to co mogło polecieć?
    Może kolega "marian" może mi pomuóc.
  • #16 3379079
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Nie moge Ci pomoc bo Ty zielonego pojecia niemasz o tym.W dalszym ciagu nie wiem o jakich "drucikach" piszesz?I co tam mierzysz wogole?Mam wrazenie ze nie dokonca sie rozumiesz z kolega "Radmor man" ale skoro twierdzisz ze on zna sie najlepiej to prosze bardzo niech Ci dalej pomaga!!
  • #17 3379088
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Na pewno ktoś już wcześniej grzebał w twoim radmorze i masz tam taki bigos, bo dziwne mi się wydaje to co mówisz.
  • #18 3379096
    Sekam
    Poziom 11  
    Coś ty taki drażliwy!!! Mówimy o nogach od tranzystorów. Ale Tranzystory podobno są sprawne. To co może być dalej.
  • #19 3379098
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Sekam przestań podważać autorytet Mariana, bo to świetny fachowiec, jeden z najlepszych na elektrodzie!!
  • #20 3379117
    Sekam
    Poziom 11  
    Ja wcale nie podważam. Jestem tu praktycznie pierwszy raz i szukam pomocy.
    Ps. Sorki Marian jeśli napisałem coś nie tak i jak możesz to mi pomóż.
  • #21 3379129
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wepnij sygnal bezposrednio na koncowke jak zagra to znacze ze to nie problem z nia tylko przyczyn nalezy szukac w innych ukladach np.przedwzmacniacza.Zebys nie zadawal tysiac pytan to juz Ci podam gdzie dokladnie:pin W7 to sygnal a W6 to masa.
  • #22 3379162
    Sekam
    Poziom 11  
    Czyli W7 dotykam do stopki a W6 do śrubki czy do drugiej stopki?
  • #23 3379182
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Jakiej znowu "stopki","srubki" i drugiej "stopki"???Masz podlaczyc sygnal np. z komputera do stopnia koncowego czyli plytki PWM do pinow W7 sygnal a W6 masa!
  • #24 3379204
    Sekam
    Poziom 11  
    Cicho, ale zagrał. Co dalej?
  • #25 3379211
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Come down. Jako przykład podam wtyczkę chinch. Środkowy bolczyk to sygnał, a kołnierzyk to masa. Wpinasz sygnał do W7, a masę do W6.

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdziłeś na pewno wszystkie bezpieczniki łącznie z tym na tylnej ściance i tymi 3-ma na trafie. Nie chodzi o to, czy są dobre, ale czy dobrze stykają.
  • REKLAMA
  • #26 3379226
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Co to znaczy cicho?Moze za slaby sygnal dales?
  • #27 3379263
    Sekam
    Poziom 11  
    Sygnał dałem z komputera. A cicho to znaczy jakby bez wzmacniacz(może minimalnie głośniej). A bezpieczniki na tej płytce są 2 i są OK I jeszcze są 4 na transformatorze i też są OK.

Dodano po 33 [minuty]:

Co dalej??

Dodano po 21 [minuty]:

Dlaczego nic nie piszecie?
  • #28 3380349
    M-ej
    Poziom 12  
    Sekam moze bys przeprosil za to ze powiem zaprzeproszeniem " wpie**** mi sie w temat " Prubuje rozwiązac problem ze swoim Radmorem a ty piszesz o swoich problemach. Zrób własny temat i tam pisz. Troche nie na poziomie zachowanie z twojej strony. Dziekuje za wysłuchanie. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i przeczyscilem i dalej jest takie charczenie. Dodam ze jak w komputerze sie mocno wyciszy głośność i podglosni na radku na max to gra czysto. Wychodzi na to ze trzeba wymienic kondzie i tranzystory? Jeśli tak to jakie? Dziekuje z góry za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

A może mógłby ktos napisac dokładnie za jakie tranzystory albo kondzie sie brać? Dziekuje z góry
  • #29 3381657
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    W komputerze nie może być ustawiony poziom sygnału na max. To normalne , że charczy (przesterowuje się). Zmniejsz pozoim sygnału i będzie ok.
  • #30 3382003
    M-ej
    Poziom 12  
    Może być na max. U znajomego jest ma max nawet w winampie sobie podbił basu troche i gra mu wypas a ja musze ściszyc prawie do końca i jak podglosnie Radka na maxa to coś tam gra ledwo ale czysto. Wiec to niewina taka jak mówisz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Radmora 5102, w którym dźwięk jest charczący i niesymetryczny – przy podłączeniu komputera do wejścia uniwersalnego gra tylko jeden kanał, a drugi jest bardzo cichy. Przy odbiorze radiowym kanały grają równo, lecz przy podgłośnieniu pojawia się przesterowanie i trzaski. Dyskusja koncentruje się na diagnozie i naprawie wzmacniacza mocy. Sugerowane przyczyny to uszkodzone kondensatory przy zasilaczu stopnia mocy, uszkodzone tranzystory końcówek mocy oraz ewentualne problemy z bezpiecznikami i ich stykami. Zalecane jest sprawdzenie bezpieczników, pomiar napięć zasilających (+25V i -25V), testowanie tranzystorów końcowych pod kątem przebicia między bazą, kolektorem i emiterem oraz pomiar napięcia stałego na wyjściu głośnikowym. Wskazano, że przejścia między nogami tranzystorów i obudową nie powinno być, a ich obecność może świadczyć o uszkodzeniu. Podłączanie sygnału bezpośrednio do stopnia końcowego (pin W7 sygnał, W6 masa) pozwala ocenić działanie wzmacniacza. Użytkownik zauważa, że przy bardzo niskim poziomie sygnału z komputera i maksymalnym podgłośnieniu Radmora dźwięk jest czystszy, co sugeruje problem z przesterowaniem. Wskazano, że Radmor jest czułym urządzeniem i nie należy ustawiać sygnału wejściowego na maksymalny poziom. Ostatecznie rozważana jest wymiana kondensatorów i tranzystorów, jednak brak jest jednoznacznej informacji, które dokładnie elementy wymienić. Wskazano również, że sprzęt był długo używany bez wymiany podzespołów i mógł ulec naturalnemu zużyciu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA