Większość skanerów płaskich ma opcję skanowania negatywów.
Jeśli nie masz dostępu, dowolny zakład fotograficzny wykonujący odbitki "cyfrowe" powinien mieć skaner.
pytanie podstawowe - masz przystawkę do skanowania negatywów ? dobre efekty skanowania można uzyskać tylko gdy negatyw jest podświetlany właśnie przez ta przystawke a nie przez lampe skanera
niemam takiej podstawki, ale może dało by sie ją zastąpić.... ekranem z MP4?? zrobie w paincie białe tło, wzuce na MP4 i dam nad klisze:PP ale co ja potem mam zrobic zeby to wyglądało jak zdjęcie??
Trochę dziki pomysł z tym mp4 ale w sumie to może dać jakiś efekt, zeskanuj to co jest podświetlone tym mp4 w najwyższej dostępnej rozdzielczości a następnie np w IrfanView odwróć kolory
✨ Aby zeskanować kliszę z analogowego aparatu i uzyskać pełnowartościowe zdjęcie, najczęściej wykorzystuje się skanery płaskie z funkcją skanowania negatywów, które wymagają specjalnej przystawki do podświetlania kliszy. Bez takiej przystawki efekty są słabsze, ponieważ negatyw musi być równomiernie podświetlony, co standardowa lampa skanera nie zapewnia. Alternatywnie można wykonać zdjęcie negatywu bezpośrednio, jednak wymaga to odpowiedniego oświetlenia i obróbki. W przypadku braku przystawki można eksperymentować z podświetleniem kliszy np. ekranem od odtwarzacza MP4 z białym tłem, a następnie zeskanowany obraz odwrócić kolorystycznie w programie graficznym (np. IrfanView). Jednak samo odwrócenie kolorów nie wystarczy – konieczne jest także usunięcie maski negatywu, aby uzyskać poprawny efekt końcowy. W przypadku posiadania urządzenia HP PSC 1410 użytkownik powinien sprawdzić, czy posiada dedykowaną przystawkę do negatywów i jak aktywować tę funkcję w oprogramowaniu skanera. Wygenerowane przez model językowy.