logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skanowanie kliszy z analogowego aparatu fotograficznego.

kaczy99 03 Sty 2007 08:20 7097 7
REKLAMA
  • #1 3399084
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    pytanie może banalne ale jak zeskanować kliszę z analogowego aparatu fotograficznego tak żeby uzyskać z niej pełnowartościowe zdjęcie?
  • REKLAMA
  • #2 3399111
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Większość skanerów płaskich ma opcję skanowania negatywów.
    Jeśli nie masz dostępu, dowolny zakład fotograficzny wykonujący odbitki "cyfrowe" powinien mieć skaner.
  • REKLAMA
  • #4 3404483
    kaczy99
    Poziom 23  
    mam kombajna HP PSC 1410 i nie wiem gdzie włączyć tom opcje skanuj negatyw
  • REKLAMA
  • #5 3404851
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    pytanie podstawowe - masz przystawkę do skanowania negatywów ? dobre efekty skanowania można uzyskać tylko gdy negatyw jest podświetlany właśnie przez ta przystawke a nie przez lampe skanera
  • REKLAMA
  • #6 3406102
    kaczy99
    Poziom 23  
    niemam takiej podstawki, ale może dało by sie ją zastąpić.... ekranem z MP4?? zrobie w paincie białe tło, wzuce na MP4 i dam nad klisze:PP ale co ja potem mam zrobic zeby to wyglądało jak zdjęcie??
  • #7 3406316
    grito
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Trochę dziki pomysł z tym mp4 ;) ale w sumie to może dać jakiś efekt, zeskanuj to co jest podświetlone tym mp4 w najwyższej dostępnej rozdzielczości a następnie np w IrfanView odwróć kolory
  • #8 3408460
    maxnet
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Do tego trzebaby jeszcze zdjac maske, bo samo odwrocenie kolorow na nie wiele sie zda.

Podsumowanie tematu

✨ Aby zeskanować kliszę z analogowego aparatu i uzyskać pełnowartościowe zdjęcie, najczęściej wykorzystuje się skanery płaskie z funkcją skanowania negatywów, które wymagają specjalnej przystawki do podświetlania kliszy. Bez takiej przystawki efekty są słabsze, ponieważ negatyw musi być równomiernie podświetlony, co standardowa lampa skanera nie zapewnia. Alternatywnie można wykonać zdjęcie negatywu bezpośrednio, jednak wymaga to odpowiedniego oświetlenia i obróbki. W przypadku braku przystawki można eksperymentować z podświetleniem kliszy np. ekranem od odtwarzacza MP4 z białym tłem, a następnie zeskanowany obraz odwrócić kolorystycznie w programie graficznym (np. IrfanView). Jednak samo odwrócenie kolorów nie wystarczy – konieczne jest także usunięcie maski negatywu, aby uzyskać poprawny efekt końcowy. W przypadku posiadania urządzenia HP PSC 1410 użytkownik powinien sprawdzić, czy posiada dedykowaną przystawkę do negatywów i jak aktywować tę funkcję w oprogramowaniu skanera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA